3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialCâți bani primește Austria pentru gestionarea refugiaţilor

Câți bani primește Austria pentru gestionarea refugiaţilor

Comisarul European pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat, luni, că Austria va primi un ajutor adiţional de cinci milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaţilor, informează Mediafax.

„Am decis să oferim Austriei peste cinci milioane de euro ca ajutor de urgenţă în programul pentru azil, imigraţie şi integrare. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru a susţine capacitatea de recepţie şi pentru creşterea capacităţii administrative pentru procesarea cererilor de azil”, a declarat comisarul, într-o conferinţă de presă susţinută la Viena.

Acest ajutor de urgenţă se adaugă celor 97 milioane de euro deja alocate Austriei în perioada 2013 – 2020 pentru migraţie şi azil, a precizat oficialul european.

Avramopoulos a spus că CE a oferit şi Ungariei suport financiar şi speră că autorităţile ungare vor accepta acest ajutor, în spiritul cooperării.

„În paralel, lucrăm la nivel politic pentru a elibera din presiunea pusă pe căile din Balcanii de Vest. În acest scop, vom organiza o conferinţă în octombrie, unde sperăm să creştem cooperarea cu ţările din Balcanii de Vest şi să discutăm problema împreună”, a mai spus comisarul.

Dimitris Avramopoulos a anunţat că a fost lansat un program regional de suport de către Comisia Europeană pentru administrarea migraţiei în Balcanii de Vest şi în Turcia, care însumează opt milioane de euro.

„Susţinem ţările din prima linie, ca Grecia şi Italia, dar avem un impact pozitiv şi în Austria. De aceea continuăm cu agenda europeană pe tema migraţie, prin scheme de relocare pentru a ridica presiunea de pe aceste ţări”, a mai spus comisarul european.

Avramopoulos a mai spus că CE a alocat fonduri şi resurse pentru crearea unor centre în Grecia şi în Italia pentru identificarea şi amprentarea imediată a migranţilor care vin.

„Ne aflăm în unul dintre cele mai provocatoare momente ale Europei şi ale statelor membre. Mii de oameni disperaţi ajung pe coastele noastre sau încearcă să traverseze graniţele terestre ale Uniunii Europene în fiecare zi. Majoritatea fug de conflicte, persecuţii şi război şi încearcă să ajungă în Uniunea Europeană în căutarea protecţiei. Aceasta nu este o criză de moment care se va termina la un moment dat, este o criză a refugiaţilor foarte serioasă, care va continua atât timp cât războiul şi conflictul vor continua”, a mai spus oficialul european.

Comisarul european a subliniat că Europa are o datorie de a-i proteja pe cei care au nevoie şi că oferirea azilului nu este o curtoazie, ci o responsabilitate, care nu vine doar din obligaţiile internaţionale, dar mai presus de toate, din tradiţia umanitară a Europei.

„Nu trebuia să vedem morţi pe mare pentru a ne aminti că suntem oameni, avem o responsabilitate de a oferi ajutor celor care au nevoie. Nu trebuia să descoperim cadavrele a 71 oameni asfixiaţi pentru a vedea magnitudinea crizei” a mai spus oficialul european.

Cele mai citite

Signal devine o alternativă la Zoom, Meet și Teams

Aplicația de mesagerie Signal, cunoscută pentru accentul pus pe confidențialitate, adaugă noi funcții pentru apelurile video, dorind astfel să devină o alternativă la platforme...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Leasing operațional pentru start-up-uri și IMM-uri: Soluția ideală pentru flexibilitate financiară

Pentru afacerile mici și la început de drum, orice investiție contează, iar o flotă auto poate însemna un buget semnificativ și mult timp alocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă