1.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialCâţi bani iau familiile Malaxa, Auschnit şi Chrissoveloni de la Fondul Proprietatea

Câţi bani iau familiile Malaxa, Auschnit şi Chrissoveloni de la Fondul Proprietatea

Nici brokerii şi nici micii proprietari de titluri nu se aşteaptă la preţuri de tranzacţionare a acţiunilor FP mai mari de 0,5-0,7 lei, adică sub valoarea nominală de 1 leu/titlu. Marii câştigători ar putea fi fondurile de investiţii şi grupurile financiare care au cumpărat deja şi la 0,3 lei/acţiune.

Listarea Fondului Proprietatea la Bursă este considerată de reprezentanţii Asociaţiei Acţionarilor de la Fondul Proprietatea (AAFP) „un succes pe jumătate”, argumentând că valoarea nominală va fi într-o primă fază dezamăgitoare. Preşedinte AAFP, Marius Murgu, ne-a declarat că, în urma analizei de piaţă, în urma discuţiilor cu analişti, investitori şi brokeri, valoarea unei acţiuni va oscila probabil, într-o primă etapă, în intervalul 0,5-0,7 lei/ acţiune. „Majoritatea estimărilor sunt în jur de 0,5-0,7 lei/ acţiune şi va fi o dezamăgire chiar pentru acţionarii care au luptat să se creeze acest fond. Ne-am dorit şi ne dorim o mai bună promovare, chiar o publicitate agresivă, în special în străinătate. Sunt convins că acţiunile Fondului vor creşte în timp”, a menţionat preşedintele AAFP.

La o cotaţie de 60 de bani pe acţiune, familia Malaxa, care a obţinut cele mai mari despăgubiri prin FP ar putea obţine 650 milioane de lei din cei peste un miliard care i se cuvin. Familia Auschnit, care deţine 37 de milioane de acţiuni ar obţine 22 de milioane de lei iar familia Chrissoveloni doar 12 milioane de lei pentru cele 20 de milioane de acţiuni.

Temerea oficialilor AAFP este că foştii proprietari se vor grăbi, constrânşi de circumstanţe, să vândă, în pierdere, în primele luni după listare. În condiţiile în care foştii proprietari încă mai au o pondere foarte mare în structura acţionariatului privat al Fondului, aceştia ar putea forma o masă uşor de manipulat. „Încercăm prin toate mijloacele să-i convingem pe membrii noştri să nu vândă imediat. Din păcate, aceşti oameni sunt vulnerabili, au o vârstă înaintată, nu sunt jucători specializaţi pe piaţa de capital. Cel mai bine ar fi să aştepte ca valoarea lor să ajungă la circa un leu/acţiune şi să poată să le vândă la un preţ corect. În schimb, cei care vor primi după listare ca despăgubiri acţiuni la FP vor fi avantajaţi faţă de cei dinaintea lor. Legea prevede un preţ al acţiunii la preţul mediu al ultimelor 60 de zile de listare”, a precizat Marius Murgu.

Micii posesori de titluri ale Fondului Proprietatea nu vor avea foarte mult de câştigat din listarea de astăzi. Cel mai probabil, spun brokerii, preţul per acţiune va oscila între 0,5 şi 0,7 lei, adică sub valoarea nominală de 1 leu. Aceasta, în condiţiile în care majoritatea deţină-torilor individuali de titluri se vor grăbi să vândă, având în vedere vârsta lor înaintată, dar şi faptul că au aşteptat o perioadă lungă de timp listarea. Nu este exclusă, spune un broker, nici posibilitatea ca una dintre companiile care au listat titlurile la Bursa din Viena (Wood&Co) să aibă un interes direct în a ţine titlurile FP la un preţ scăzut. „Cred că preţul per titlu va oscila între 0,5 şi 0,6 lei. Wood, care este market maker şi la Viena, şi la Bucureşti, are interese orientate mai degrabă spre zona Bursei austriece”, spune Marius Plugaru, consilier la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe de altă parte, vor avea cu siguranţă de câştigat fondurile, persoanele fizice şi companiile de brokeraj care au reuşit să cumpere până acum titluri ale Fondului Proprietatea la preţuri cu mult sub valoarea de 1 leu/acţiune. Wood, de exemplu, una dintre cele două companii care au dus titlurile FP la Viena, deja are aproape 3% din titluri. Pachete substanţiale ar mai avea, spun surse din piaţă, şi Elliot şi East Capital. De altfel, până să ajungă efectiv să fie listate la Bursa de valori Bucureşti, titlurile fondului au fost tranzacţionate în ţară şi în afara graniţelor sub diferite forme, fapt care a permis fondurilor şi speculanţilor să achizi-ţioneze pachete semnificative de acţiuni.

Citeşte pe blogurile RL „Cât va costa tâlhăria la bursă”

După ce în 2008, ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că titlurile FP pot fi vândute şi cumpărate prin intermediul Depozitarului Central, a urmat inventarea unor vehicule de tranzacţionare. Grupurile Wood şi Unicredit au dus formele de tranzacţionare cu titluri ale Fondului la un nou nivel şi au mascat acţiunile sub forma unor warrant-uri sau drepturi de cumpărare listate la Bursele din Viena şi Frankfurt. Preţurile de tranzacţionare ale warant-urilor au fost între 0,5 şi 0,55 lei, ceea ce, potrivit ZF, indică un preţ per acţiune de 0,3 lei. O mişcare destul de sofisticată au făcut şi brokerii locali, care au listat la Bursa de Valori Bucureşti un fond de investiţii ce se ocupă exclusiv cu vânzarea şi cumpărarea de titluri FP.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 cu scopul de a permite despăgubirea foştilor proprietari ale căror bunuri au fost naţionalizate de regimul comunist. Fiecare proprietar a primit un anumit număr de acţiuni în funcţie de valoarea proprietăţii. Fondul Proprietatea este acţionar la aproape 900 de companii de stat, printre care Hidroelectrica, Termoelectrica, Transelectrica.FP a fost creat pentru a fi listat „în cel mai scurt timp”, însă ezitările diferitelor conduceri au amânat listarea şi au transformat Fondul, dintr-un instrument pentru despăgubirea proprietarilor, într-un vehicul interesant pentru speculatori.

 

Din 7 septembrie 2009 administrarea FP a fost atribuită fondului american Franklin Templeton, care a preluat efectiv administrarea în 2010.

martie 2008
Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, decide să permită tranzacţionarea titlurilor prin Depozitarul Central.

mai 2008
SIF Muntenia cumpără 3,5 milioane de acţiuni la 0,6 lei/acţiune.

ianuarie 2010
Wood&Co listează la Viena drepturi de cumpărare pentru FP , îi urmează Unicredit.

octombrie 2010
Unicredit listează un warrant şi la Bursa de la Frankfurt.

25 ianuarie 2011
Fondul este listat la BVB şi urmează a fi listat la Londra.

Structura acţionariatului

TIP ACŢIONAR                 NR. ACŢIONARI NR. ACŢIUNI %CAPITAL SOCIAL
M. FINANŢE                                  1                 5,3 MLD.              38,88%
PERS. JURIDICE (SUB 1%)          170                1,3 MLD.                9,43%
PERS. JURIDICE (PESTE 1%)         5                  1,4 MLD.              10,05%
PERS FIZICE (SUB 1%)                 5,193            4,6 MLD.              33,68%
PERS FIZICE (PESTE 1%)              3                   1,1 MLD.               7,94%
SURSA: FONDUL PROPRIETATEA

Cele mai importante participaţii

COMPANII LISTATE % CAPITAL COMPANII NELISTATE                 %CAPITAL
OMV PETROM                    20,11%    HIDROELECTRICA                        19,94%
TRANSELECTRICA               13,5%     NUCLEARELECTRICA                     9,73%
TRANSGAZ                       14,98%     ROMGAZ                                      14,99%
ALRO SA                            9,93%     COMPLEXUL ENERGETIC TURCENI 24,79%
ROMAERO                            21%      COMPLEXUL ENERGETIC CRAIOVA 24,36%

MOŞTENITORI

FAMILIA                ACŢIUNI              LEI
MALAXA                 1,08 MLD.             650 MIL.
AUSCHNIT              37,7 MIL.             22,6 MIL
CHRISSOVELONI     20 MIL.                12 MIL.

CÂTE ACŢIUNI (VALOARE NOMINALĂ DE UN LEU) DEŢIN PRINCIPALII MOŞTENITORI ŞI CÂŢI BANI AR PUTEA RECUPERA LA O COTAŢIE DE 60 DE BANI PE ACŢIUNE

Citeşte pe blogurile RL „Cât va costa tâlhăria la bursă”

Cele mai citite

Protest București. Studenții protestează după ce Cătălin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale – VIDEO

Protest București. Prezența studenților din fața Teatrului Național din București reflectă reacția de respingere față de ascensiunea lui Călin Georgescu în primul tur al...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, mesaj de îngrijorare cu privire la ascensiunea lui Călin Georgescu

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a transmis un mesaj de îngrijorare cu privire la ascensiunea lui Călin Georgescu în...
Ultima oră
Pe aceeași temă