2.6 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialCâteva veşti proaste despre noua Constituţie

Câteva veşti proaste despre noua Constituţie

S-a dat startul unei curse cu obstacole în care regulile nu sunt cunoscute de majoritatea participanţilor, adică de cetăţeni, decât în timpul cursei.

Unul dintre argumentele pe cât de false, pe atât de perverse este acela că din cauza celor care au ple­cat, temporar sau nu, cvorumul nu poate fi în­de­plinit. Practic vorbind, argumentul este fals, pentru că referendumul din decembrie 2009 a fost validat, ceea ce ne spune că, cel puţin cu ocazia urmă­toa­re­lor prezidenţiale, referendumul poate fi validat. Dar tipul acesta de retorică ne arată că USL nu are nici măcar intenţia de a convinge dincolo de sus­ţinătorii săi. Iar acesta este un semn dacă vrem să ştim spre ce ne îndreptăm: un moment cons­titu­ţional democratic sau o simplă reglare de conturi în interiorul clasei politice.

În mod normal, forţarea cvorumului nu va putea tre­ce de o Curte Constituţională care îşi face treaba pentru simplul motiv că prin evitarea ştachetei ri­dicate în 1991 şi confirmate în 2003 s-ar ieşi din or­dinea constituţională. Dar poate că aceasta este şi in­­tenţia USL, ca sub diverse artificii juridice de fapt să scrie o nouă Constituţie şi să pună bazele unui nou re­gim constituţional. Dacă este aşa, va fi interesant cine va mai co-legitima o con­ti­nu­are a derapajelor începute în vara lui 2012.

Schimbarea Constituţiei e posibilă numai în con­di­ţii excepţionale. În 1991, Adunarea constituantă post­re­voluţionară avea avantajul existenţei unei majorităţi calificate a unui singur partid. În 2003, contextul integrării în NATO şi UE a fost tot unul excepţional. Acum avem o majoritate USL la fel de importantă ca în 1990-1992, ceea ce face posibil obiectivul USL reconfirmat festiv săptămâna trecută. Posibil, dar o reuşită a acestui proces este improbabilă. Ce în­seam­nă o reuşită? Cred că putem enumera trei con­diţii: un text constituţional mai clar, recunoscut ca legitim de o majoritate incontestabilă a românilor şi privit ca un progres de colegii noştri de Uniune Eu­ropeană.

Primul pas a fost făcut şi nu este în direcţia îm­plinirii acestor condiţii. Ni se spune că va fi scăzut cvorumul la referendumul constituţional. Se invocă diverse argumente rizibile, fără să fie dat un răs­puns la o întrebare simplă: ce valoare mai are o Cons­tituţie dacă este votată de un tip de majoritate (cu o participare de minimum 50% dintre cetăţeni) şi poate fi modificată de o majoritate care nu în­de­plineşte cel puţin aceleaşi condiţii? Bunul simţ ne cere cel puţin o echivalenţă între cele două mo­men­te, pentru că ce a binecuvântat Demosul (definit în anumite condiţii) nu poate să desfacă decât acelaşi De­mos. Altfel, chiar ideea că prin Constituţie tre­cu­tul ţine prezentul în anumite limite nu mai are rost.

Păcatul originar al actualei Constituţii ţine de con­diţiile adoptării ei. Dar tocmai problemele din 1991 şi practicile din timpul referendumului din 2003 ar trebui să fie un semnal suficient de puternic că acest tip de erori are consecinţe profunde pentru evoluţia unei ţări. După mai bine de 20 de ani de interminabilă tranziţie, ar fi timpul ca atitudinea PSD faţă de textul constituţional să nu mai fie de tipul „eu te-am făcut, eu te omor!“.

Continuarea în Revista 22

Cele mai citite

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă