Ieri, pe o ploaie torentiala, tinerii din Bucuresti au vrut sa prinda aripi, in cadrul evenimentului „Flugtag” („Ziua Zborului”). Nimic nu le-a stat in cale. „Inarmati” cu masini zburatoare, nemaivazute, construite chiar de ei, si cu echipamente care mai de care mai trasnite, acestia s-au aliniat la start, pe o platforma special construita, in apropierea magazinului Unirea, deasupra Dambovitei. Au participat 36 de echipe cu tot atatea masini zburatoare cu denumiri ciudate, de la Flying Tit, Piticu' Roz, Maidanezul Zburator, Cizma Zburatoare, Pizza Zburatoare, Folk Power la Ratoiul Zizi, Baba Cloanta-Cotoroanta, Bebelusul Zburator, Portocala Mecanica sau Testoasa Inaripata. Masinariile, destul de mari, au fost construite in diverse locuri – pe terasa blocului, in gradina din spatele blocului, la serviciu, la o fabrica de mobila, intr-o parcare etc. Multe dintre ele, „cu greutate”, nu au avut nici o sansa sa prinda aripi, ci – dupa show-ul de rigoare – au aterizat pur si simplu in Dambovita, inventatorii lor racorindu-se cu o baie zdravana. La fata locului au existat si trei ambulante, pentru orice eventualitate, insa nici un pilot amator nu a avut nevoie de asistenta medicala. Pe langa competitia „Flugtag”, bucurestenii au avut parte si de un spectacol cu parasutisti, care au aterizat fiecare pe unde a apucat: unul pe mijlocul strazii, altul in public si cativa in Dambovita… Chiar daca a plouat cu galeata, cei prezenti la eveniment au urmarit spectacolul cu interes maxim, distrandu-se pe cinste.
„Flugtag” a debutat in 1991, la Viena, la ideea lui Dietrich Mateschitz, iar dupa succesul primei editii evenimentul a fost organizat si in afara Austriei. In ultimii zece ani, evenimentul a fost prezent pe cinci continente, in peste 20 de tari.
Practic, in orice oras unde exista un firicel de apa sunt si cativa zeci de „pionieri ai aerului” gata sa se avante in eter „calare” pe cele mai nonconformiste masinarii de zbor. La „Flugtag”, printre miile de spectatori, adesea pot fi vazuti printul Albert de Monaco, Juan Pablo Montoya, Gerhard Berger, Mariah Carey si alte personalitati curioase sa vada cat planeaza ciudatele masinarii. Anul acesta au fost organizate noua competitii in intreaga lume, cea din Romania fiind penultima. Ultima competitie va avea loc pe 25 noiembrie, in Dubai.
Foto: Andrei Dumitru