12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCâteva soluţii simple să scapi de cozile pentru plata taxelor şi impozitelor...

Câteva soluţii simple să scapi de cozile pentru plata taxelor şi impozitelor locale

190 de primării oferă posibilitatea de a achita taxele locale cu cardul, prin infochioşcuri sau prin intermediul internetului.

Televiziunile prezintă la fiecare început de an cozile interminabile din faţa ghişeelor pentru plata taxelor şi impozitelor locale, deşi, în ultimii cinci ani, 190 de primării au introdus sisteme electronice care permit achitarea datoriile fiscale de acasă.

De anul acesta, impozitele locale pot fi achitate în Cluj, de exemplu, inclusiv prin intermediul unei aplicaţii care se instalează pe tablete şi smartphone. “Fiecare cetăţean al municipiului va primi după 20 ianuarie o înştiinţare din partea Primăriei privind taxele şi impozitele pe care le datorează. Când cetăţeanul primeşte înştiinţarea, va putea să achite aceste taxe şi impozite locale pe maşini, case şi terenuri fără să mai facă nici un drum la Primărie, utilizând o tabletă sau un smartphone, descărcând o aplicaţie care citeşte un cod care se află tipărit pe înştiinţarea de plată”, a explicat primarul Emil Boc.

Contribuabilii din alte 100 de oraşe mai pot plăti datoriile fiscale şi online, cu cardul, prin internet banking, pe platformele autorităţilor locale sau la adresa www.ghiseul.ro. Cine optează pentru această metodă, trebuie să meargă la primărie, de unde primeşte un nume de utilizator şi o parolă, pe care o poate folosi oricând de acasă. Opţiunea este disponibilă în prezent în aproape 100 de primării.

Dacă obişnuinţa de a merge la administraţia fiscală este greu de eliminat, românii pot folosi şi infochioşcurile speciale, amplasate în sediile acestor instituţii. Plata se face tot cu cardul, dar aici e nevoie de scanarea buletinului, pentru a afla suma de plată.

“Am folosit şi eu această metodă. Am fost uimit să văd cum oamenii se îngrămădeau la coadă la ghişee, iar la infochioşc nu era nimeni. Asta deşi, cât am stat acolo, un funcţionar ieşea din când în când şi anunţa că există şi această posibilitate”, ne-a declarat un contribuabil din sectorul 6 al Bucureştiului.

65 de contribuabili din 1.000 plătesc cu cardul

Valoarea tranzacţiilor pentru plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul a crescut în primele nouă luni din 2013 cu 39% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, potrivit datelor raportate de băncile din România membre ale Visa Europe. Astfel, românii au plătit circa 115 milioane de lei prin acest instrument.

De asemenea, a crescut cu 37% şi numărul tranzacţiilor privind plata cu cardul a datoriilor fiscale, iar valoarea taxelor şi impozitelor plătite cu cardul pe ghiseul.ro a crescut cu 85% în primele nouă luni.

Totuşi, în ciuda acestor cifre optimiste, mulţi români nu apelează încă la astfel de sisteme. Potrivit unui top realizat de Visa Europe, cele mai multe tranzacţii efectuate anul trecut cu cardul pentru plata taxelor locale au fost în sectorul 1, unde însă numai 65 din 1.000 de locuitori au plătit astfel. Pe locul doi în clasament s-a situat sectorul 5, cu 57 de tranzacţii, urmat de sectorul 4 cu 56 de tranzacţii la 1.000 de locuitori. Principalul motiv pentru care românii nu folosesc această posibilitate, deşi serviciul este disponibil în prezent pentru 80% din teritoriul urban al ţării, este lipsa de informare. Majoritatea iniţiativelor de popularizare a acestor sisteme au fost mai degrabă iniţiative private din partea emitenţilor de carduri şi a băncilor şi mai puţin din partea autorităţilor locale.

O astfel de iniţiativă este cea a Visa Europe, în colaborare cu Primăria sectorului 3. Astfel, până la 31 martie, contribuabilii din sectorul 3 vor putea obţine datele de acces pentru plata online cu cardul prin platforma ghiseul.ro şi/sau pentru a-şi plăti direct taxele cu cardul de la standuri amenajate în centrele comerciale Bucureşti Mall, Auchan Titan şi Auchan Vitan. Mai mult, cei care îşi plătesc taxele şi impozitele locale cu cardul prin www.ghiseul.ro până 1 martie 2014 sunt înscrişi automat în tragerea la sorţi pentru 45 carduri x 500 de lei fiecare.

Mai mult, reticenţa contibuabililor vine din teama de a nu se percepe comisioane suplimentare pentru acest serviciu. Acest lucru este însă interzis de legislaţia românească, potrivit specialiştilor din domeniu.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă