2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialCateva reflectii despre candidatii europarlamentari

Cateva reflectii despre candidatii europarlamentari

Scandalul cu Elena Basescu si PDL a fost doar un preambul. Fara criterii clare de selectie si fara implicarea publicului, intocmirea listelor pentru Parlamentul European a devenit un tur de forta pentru gruparile interne ale fiecarui partid. La liberali, schimbarea conducerii a bulversat un proces care se dorea a fi meritocratic. PNL a cerut candidatilor sa intocmeasca un dosar personal de candidatura si sa obtina sprijinul unor filiale judetene. De aici, o prima victima: Daniel Daianu. Omul s-a remarcat in PE, a avut alura intelectuala necesara pentru a reprezenta grupul liberal european in cateva dezbateri majore. Nu este deci un personaj pe care sa-l lasi afara fara explicatii. Pare ca a ratat obtinerea sprijinului intern, nici o filiala PNL nu si l-a asumat ca propunere. Daianu are deci fata de european, dar ii lipsesc abilitatile necesare unor aranjamente politice interne.

Exact invers fata de cea care va deschide lista PNL: Norica Nicolai. Atrageam in urma cu doua saptamini atentia, impreuna cu colegii mei de la Centrul Roman de Politici Europene, asupra ratei mari de renuntare la mandat a europarlamentarilor romani (25% din cei alesi in 2007, fata de o medie de 13% in UE, desi ultimele alegeri au avut loc la ei in 2004). Principala cauza este tendinta partidelor de a considera aceste locuri ca fiind joburi temporare pentru oameni care nu iau in serios cariera in Parlamentul European, ci o vad doar ca pe o sinecura temporara. Mi-ar placea sa ma insel si sa constat ca doamna Nicolai va deveni un europarlamentar de cursa lunga. De altfel, CRPE va organiza in campania electorala o conferinta in care vom discuta si aceasta problema, dezbatere la care ii invit de pe acum pe toti candidatii aflati pe pozitii eligibile. Deocamdata, vedem deschizand lista liberalilor un politician greu la Bucuresti, dar care nu a demonstrat vreun interes pentru problematica europeana.

Presa a facut ceva valva pentru ca Adina Valean, partenera lui Crin Antonescu, a prins locul doi. Evident, aparenta de conflict de interese nu poate fi evitata. Insa este un caz greu de judecat. In favoarea doamnei Valean atarna activitatea meritorie de pana acum. In raportul recent al Institutului Qvorum, ea face parte din cei sase europarlamentari cu activitate evaluata ca "deosebita" (alaturi de Adrian Severin si Adriana Ticau, de la PSD, Marian Jean Marinescu si Nicolae Vlad Popa, de la PDL, si Daniel Daianu, deja iesit din schema). Cum s-a aflat de relatia sa cu noul presedinte al PNL, Adina Valean a devenit celebra si la Bucuresti. Cum spuneam, aparenta de conflict de interese e greu de inlaturat, dar in acelasi timp Adina Valean avea niste merite dinainte de momentul in care partenerul sau o putea ajuta (ar fi fost mai inspirati sa aleaga un loc mai in spate pe liste, eventual acelasi de pe care Valean a ajuns in PE data trecuta, cand Antonescu nu era seful partidului).

 

Poate cea mai mare surpriza la PNL este absenta lui Adrian Cioroianu. Acesta nu a candidat la alegerile nationale special pentru a merge la Bruxelles, avand o promisiune de la fosta conducere a partidului. A obtinut si sprijinul unor filiale, deci dosarul sau era in regula. Dar Crin Antonescu l-a plasat abia pe locul opt, eligibil doar cu mult noroc, asa ca Cioroianu s-a retras de tot. Indiferent ce parere ai despre fostul ministru de Externe, el este totusi peste anonimii adusi de Dan Rusanu pe locuri eligibile. Crin Antonescu pare a plati acum ani lungi de frustrari acumulate pe pozitii secunde. La PDL, Monica Macovei tocmai a confirmat ca va fi pe un loc eligibil, o veste buna pentru electoratul acestui partid – acea parte a sa care nu are chef de glume si care nu va vota cu Elena Basescu. S-ar putea sa ajungem in ipostaza ridicola ca electoratul PDL sa fie mai responsabil decat liderii partidului, care nu au avut puterea sa refuze initial autopropunerea Elenei Basescu, si apoi presiunea de a o ajuta cu strangerea de semnaturi.

 

Grupul PDL nu a reusit pana acum sa capete pozitii importante in grupul popular european (poate cu exceptia mai sus pomenitului Marian Jean Marinescu). Daca popularii europeni (aflati intr-o lupta disperata de a-si mentine intaietatea in PE) vor afla ca au pierdut voturi pentru ca PDL nu a putut gestiona intern ambitia domnisoarei Basescu, atunci pozitia noastra in cadrul acestui grup va fi si mai subreda. si o veste foarte proasta de la PDL: Daniel Funeriu, un om cu CV deosebit, ramane la coada listei.
Grupul socialist a pus piciorul in prag si s-a implicat in stabilirea candidatilor PSD. si bine a facut, a dat un argument bun conducerii centrale sa tina piept baronilor locali dornici sa-si trimita favoritii si in Europa. PSD pare a merge mai mult decat PNL pe mana actualilor reprezentanti in PE. Adrian Severin ramane omul forte acolo. Scandalurile din jurul Laviniei sandru si al lui Codrut seres sunt jenante.

 

Sandru spune ca trebuie sa intre in PSD pentru ca e foarte important sa ajunga in PE, desi nimeni in afara de ea nu pricepe de ce a devenit cariera sa o problema de importanta continentala. Cat despre conservatorii romani care devin brusc socialisti pentru a capata un posibil scaun in PE, nu sunt multe de zis – Dan Voiculescu continua sa se faca de ras pe banii lui si pe audientele noastre.
In raportul CRPE mai sus amintit propuneam partidelor sa schimbe sistemul de vot pentru europarlamentare, pentru a permite cetatenilor sa aleaga intre numele de pe lista aceluiasi partid. Speram sa putem trece aceasta idee, daca nu acum, macar pentru 2014. Daca am putea schimba macar ordinea de pe lista, toate aceste scandaluri ar fi mici uragane in pahare de apa. Pana atunci insa, trebuie sa le luam in serios.

Cele mai citite

Consilier securitate națională Casa Albă: SUA are muniție insuficientă în cazul unui conflict cu China

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul...

Trei cetățeni ucraineni vor fi recuperați de salvamontiști și polițiști de frontieră din munții Maramureșului

Trei cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului urmează a fi recuperaţi de salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră, a informat,...

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă