Atunci când accesează site-uri matrimoniale sau pentru întâlniri, multe persoane îşi creează o altă imagine, în speranţa de a impresiona şi de a-şi găsi mai repede un partener pe placul lor. Astfel, pe profilul online kilogramele în plus dispar, interesele privitoare la o relaţie sunt cât se poate de serioase iar pasiunile, cât mai la modă şi variate. În plus, cei care mint pe net, o fac şi în viaţă reală, scrie The Independent.
Într-un nou studiu publicat în Jurnalul relaţiilor personale şi sociale, cercetătorii au descoperit adevărul din spatele minciunilor pe care oamenii le spun online, pe pagina lor de pe site-uri pentru găsirea persoanei iubite.
Jurnalul a lansat recent o noua secţiune în ediţia online, „Despre relaţii”, o serie de interviuri cu oameni de ştiinţă care vorbesc despre studiile pe care le-au făcut. Unul dintre interviuri a fost cu Jeffrey A. Hall, profesor asistent la Universitatea din Kansas şi liderul studiului. Hall a chestionat indivizi care îşi dau întâlniri online pentru a obţine o perspectivă asupra diferenţelor de gen, de auto-monitorizare şi declaraţii false. Grupul a fost format din 5000 de subiecţi de diverse etnii, clase, educaţie sau vârstă. Cei analizaţi aveau între 18 şi 96 de ani şi erau singuri, divorţaţi sau separaţi.
În chestionar s-au folosit întrebări detaliate pentru a stabili caracterul persoanelor, în special cât sunt de deschişi şi extrovertiţi, dar şi nivelul de educaţie şi venitul. „De asemenea, am pus o serie de întrebări despre un aspect important pe care noi îl numim auto-monitorizare, adică felul în care încercam să ne prezentăm într-o lumina favorabilă în faţă altora, ca să îi determinăm să ne placă. O persoană cu un scor scăzut la auto-monitorizare este foarte sinceră atunci când se descrie, indiferent de circumstanţe, iar cei cu scor ridicat sunt mai predispuşi la aşa numitele minciuni nevinovate”, a spus Hall.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, un decalaj subtil între sexe: femeile tind să mintă mai mult cu privire la greutatea lor, iar bărbaţii mint în legătură cu interesul lor într-o relaţie pe termen lung şi denaturează fostele relaţii. Totuşi, Hall şi echipa sa au concluzionat că bărbaţii şi femeile se comportă în acelaşi fel online ca şi cum s-ar fi cunoscut faţă în faţă, risipind miturile conform cărora site-urile de întâlniri şi matrimoniale sunt pline de minciuni. Practic, dacă o persoană, indiferent de gen, are de gând să mintă, nu contează dacă este online sau nu.
Descoperirile studiului pentru cei care îşi dau întâlniri pe Internet este că cineva extrovertit este mai predispus să mintă, iar deschiderea scoate la iveală adevărul. „Oamenii mint în funcţie de felul lor de a fi. O persoană care este cu adevărat deschisă către noi experienţe, precum căţăratul pe munţi sau călătoria în alte ţări e mai puţin predispusă să se descrie altfel decât este, pentru că este are o personalitate interesantă. Cineva deschis nu va minţi despre interesele sale, pentru că este interesat de multe lucruri”, a spus Hall.
Oricum, extrovertiţii, oamenii care sunt mai deschişi să cunoască persoane noi, „sunt şi mai predispuşi să se descrie în termeni nu tocmai adevăraţi, bazându-se pe experienţele din fostele relaţii”, a spus Hall. Extrovertiţii au mai multe relaţii şi „consecinţa este că au mai multe ocazii să mintă”.
Un aspect important este că, totuşi, „femeile şi bărbaţii nu prezintă diferenţe semnificative, iar minciuna nu este un comportament predominant”, este de părere Hall.