8.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialCatalin Harnagea: "Eu nu as fi candidat daca nu s-ar fi introdus...

Catalin Harnagea: „Eu nu as fi candidat daca nu s-ar fi introdus votul uninominal”

»"Romania libera" a publicat de curand o serie de anchete care demonstreaza ca oricine are bani isi poate cumpara un loc in Parlament la alegerile din acest an. Pe scurt, era vorba despre faptul ca multi primari sunt gata sa sustina orice candidat, indiferent de culoarea politica, in schimbul unor sume de bani. Cum comentati, in calitate de candidat in judetul Valcea din partea PNL, rezultatele anchetei noastre?

Catalin Constantin Harnagea: Am urmarit cu interes ancheta pe care ati realizat-o si va felicit atat pentru idee, cat si pentru modul in care ati realizat-o. Din fericire pentru mine, dar mai ales pentru locuitorii din Colegiul Balcesti, in care candidez pentru Camera Deputatilor, aici nu exista asemenea probleme. Nu pot garanta pentru toti primarii din Colegiu, dar in ceea ce ii priveste pe cei liberali, corectitudinea lor e mai presus de orice banuiala.

» Cum de sunteti atat de sigur?
Ii cunosc bine pe primarii liberali din sudul Valcei. De la bun inceput am avut in ei nu numai niste colaboratori apropiati, ci si niste prieteni. Impreuna am identificat problemele locuitorilor si tot impreuna am formulat solutiile concrete pentru rezolvarea unora dintre ele. Mai mult decat atat, pentru o mai buna coordonare a actiunilor noastre in viitor, am intarit cooperarea sub forma unor contracte semnate care cuprind obiective si termene precise pentru fiecare dintre problemele importante ale comunitatii.

» Este prima data cand auzim in aceasta campanie de un asemenea tip de angajament. Despre ce este vorba?
Este vorba despre un contract politic. Campania mea electorala aduce aceasta noutate pe scena politica romaneasca. Asa cum va spuneam, in calitate de viitor deputat, am semnat cu fiecare dintre primarii liberali din Colegiul Balcesti un contract prin care ne-am angajat sa formam o echipa care sa actioneze pentru rezolvarea eficienta  a problemelor comunitatilor. Este un angajament pe care l-am facut inainte de toate in fata cetatenilor. Am transmis cate un exemplar al acestor contracte fiecarei familii din localitatile conduse de primarii nostri.

» Ce prevad mai exact aceste contracte? Dati-ne cateva exemple
Din cele 23 de localitati din colegiul meu, 9 sunt conduse de primari PNL. Am incheiat contracte politice cu fiecare dintre acesti primari. Tocmai pentru a da forta contractului nostru am identificat, in prima instanta, pentru fiecare localitate in parte cateva probleme de maxima urgenta pentru care am oferit solutii concrete si termene precise pentru punerea lor in aplicare.

Ma voi referi doar la o parte dintre proiectele pe care m-am angajat sa le duc la bun sfarsit alaturi de primarii liberali in interesul oamenilor: construirea unei baze sportive pentru Grupul scolar "Preda Buzescu" in orasul Berbesti, pana in 31 decembrie 2012; construirea pana in 31 decembrie 2012 a unei gradinite in comuna Sinesti; in comuna Zatreni, construirea a trei poduri la Valeni, Sascioara si Ciortesti, termenul fiind tot 31 decembrie 2012; in Tetoiu, realizarea retelei de alimentare cu apa si a celei de canalizare pana in 31 decembrie 2011; construirea unei gradinite in comuna Stanesti pana in 31 decembrie 2011; reabilitarea Bisericii Pertesti si a Manastirii Plesesti din comuna Rosiile pana la 31 decembrie 2011; la Maciuca, introducerea retelei de alimentare cu apa si canalizare pana la 31 decembrie 2011; reabilitarea dispensarului medical din Gradistea pana la 31 decembrie 2009; in comuna Alunu, asfaltarea a 15 km de drumuri comunale din satele Ocracu, Bodesti, Ilaciu si Rosia.

Sunt convins ca vom duce la bun sfarsit toate aceste proiecte deoarece am alaturi de mine primari hotarati: Vintila Chelcea, primarul orasului Berbesti, Mihai Rusie, primarul din Sinesti, Constantin Litoiu, primarul din Zatreni, Gheorghe Popa, primarul din Tetoiu, Ionel Michiu, primarul din Stanesti, stefan Marinescu, primarul comunei Rosiile, Maria Floroiu, primarul comunei Maciuca, Ilie Boiangiu, primarul comunei Gradistea, si Boeangiu Vasile Parvu, primarul comunei Alunu. As adauga, ca foarte important, faptul ca in acelasi contract este prevazuta si obligatia de a rezolva, pe langa problemele urgente dintre care am enumerat cu titlu de exemplu cateva, oricare alta problema generala sau individuala identificata in viitor.

» In colegiul dumneavoastra nu sunt doar primari PNL. Cum ramane cu localitatile care au primari de la alte partide, cu care nu ati semnat nici un contract?
Am semnat aceste contracte cu oameni pe care ii cunosc si in care am incredere. Contractele reprezinta un demers serios si responsabil si nu am vrut sa le transform intr-o demagogie de campanie electorala. Sunt convins ca, dupa alegeri, nici un primar responsabil, indiferent de culoarea politica, nu se va opune realizarii unor contracte de acest tip, care in fond sunt in avantajul oamenilor pe care si ei ii reprezinta. Eu sunt deschis de pe acum colaborarii cu toti alesii locali interesati de binele comunitatii si cea mai buna dovada este ca am semnat un contract politic si cu primarul Gheorghe Alin Popescu din comuna Popesti.

Domnul Popescu este primar PNTCD. Este adevarat ca unii membri ai PNTCD candideaza la aceste alegeri din partea PNL. Domnul Popescu nu avea insa nici o obligatie politica de a ma sprijini in vreun fel. Cu toate acestea, dansul s-a aratat deosebit de incantat sa semnam un contract in interesul cetatenilor din comuna Popesti sa realizam o serie de proiecte care nu sufera amanare.

» De obicei, masuri concrete cum sunt cele prevazute in contractele pe care le-ati incheiat se regasesc in proiectele candidatilor pentru primarii. Nu credeti ca in actuala campanie electorala pentru alegerile parlamentare se face o confuzie intre atributiile parlamentarilor si cele ale alesilor locali?
Tocmai eliminarea unor astfel de confuzii este una dintre mizele contractelor pe care le-am semnat cu primarii din colegiul meu. Am subliniat explicit in contractele pe care le-am transmis cetatenilor ca fiecare dintre noi, eu ca parlamentar, pe de o parte, si primarii, pe de alta parte, isi va face treaba in limita competentelor pe care ni le ofera legea. Asfaltarea unui drum, renovarea unei biserici, a unui dispensar sau a unui camin cultural sunt doar aparent lucruri care nu tin de atributiile unui parlamentar. Eu nu cred ca dupa introducerea votului uninominal se mai poate pune problema in acest fel.

Desigur, parlamentarul trebuie sa faca legi, dar, in acelasi timp, are datoria sa reprezinte in fata autoritatilor administrative interesele comunitatii care l-a ales si sa puna presiune pe aceste autoritati pentru ca problemele din colegiul sau sa fie rezolvate. Sunt poate lucruri mai putin cunoscute alegatorilor, cum ar fi faptul ca un parlamentar are dreptul, in anumite situatii, de a verifica buna functionare a unor structuri administrative, el poate chestiona structuri ale Executivului pentru a afla care sunt motivele unor decizii. Un parlamentar are obligatia de a sustine si chiar de a promova interesele oamenilor din colegiul pe care il reprezinta.

Exista deci suficiente parghii pe care un parlamentar activ le poate pune in slujba cetatenilor. Introducerea votului uninominal nu va schimba doar relatia dintre parlamentar si comunitate, ci si pe cea dintre parlamentar si alesii locali. Ne-am aflat pana acum intr-o situatie complet anormala, in care persoane alese de aceeasi comunitate, parlamentarul si primarul, nu aveau practic nici o legatura una cu cealalta. Prin semnarea contractelor politice, eu mi-am asumat obligatia de a sprijini primarii in proiectele lor, indiferent unde va trebui sa intervin pentru aceasta: la Guvern, la Prefectura, la Consiliul Judetean s.a.m.d. si nu doar atat. M-am angajat, de pilda, sa sustin primarii in accesarea unor fonduri europene.

» Considerati, asadar, ca votul uninominal va aduce schimbari semnificative in politica si administratia romaneasca?
Convingerea mea este ca asa va fi. De altfel, eu nu as fi candidat niciodata daca nu s-ar fi introdus sistemul votului uninominal. Revenind insa la relatia dintre parlamentar si comunitate, as spune ca mai ales pentru zone cu real potential de dezvoltare care au fost practic uitate in ultimii 18 ani, cum este si Colegiul Balcesti din Valcea, votul uninominal reprezinta o sansa de a trimite in Parlament oameni cu experienta in administratie, care pot sa le reprezinte cu adevarat interesele. Mai mult, unul dintre proiectele mele, legislative de aceasta data, este acela al introducerii votului uninominal si pentru consilierii locali, si pentru cei judeteni.

Constituirea de colegii mici la nivelul unei comune va face ca nici o comunitate, oricat de mica, cea dintr-un catun de exemplu, sa nu mai fie ignorata de alesii locali. Pe de alta parte, cetatenii vor fi astfel reprezentati de o echipa de cinci persoane (un consilier local, unul judetean, un primar, un deputat si un senator), toate alese direct, care vor trebui sa se ocupe de problemele cu care se confrunta cei care le-au ales.

Cele mai citite

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...

Restricții pe linia 40: Tramvaiele nu vor circula pe Calea Călărași între 27 ianuarie și 2 februarie

Modificarea este necesară pentru desfășurarea unor lucrări de redimensionare a rețelei publice de apă potabilă și canalizare pe Strada Arhiereul Calist, la intersecția cu...

Luis Phelipe semnează cu Sheriff Tiraspol! Brazilianul, noul transfer al liderului din Republica Moldova

Luis Phelipe, atacantul brazilian în vârstă de 23 de ani, a devenit oficial jucătorul echipei Sheriff Tiraspol, liderul clasamentului din Republica Moldova. Sheriff Tiraspol, echipa...
Ultima oră
Pe aceeași temă