15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCătălin Harnagea: 99,9% din şefii serviciilor de informaţii sunt persoane de...

Cătălin Harnagea: 99,9% din şefii serviciilor de informaţii sunt persoane de mare încredere, nu din opoziţie

O calitate esenţială a unui şef SIE este să fie de încredere pentru cel care îl numeşte, crede Cătălin Harnagea, fost director al Serviciului de Informaţii Externe. El a exclus astfel explicaţia data de Teodor Meleşcanu că a fost propus de preşedintele Traian Băsescu pentru a continuă practica numirii la conducerea serviciilor de informaţii a unor persoane care fac parte din opoziţia parlamentară, potrivit HotNews.ro. „99,9% din şefii serviciilor de informaţii sunt persoane de mare încredere pentru cei care îi numesc în acele funcţii; nu sunt persoane din opoziţie sau persoane care vin aşa aleatoriu în aceste structuri”, a declarat Harnagea.

„Numirea se face în general din rândul persoanelor apropiate de cel care numeşte, persoane de încredere, cu o anumită relaţionare fiindcă, dacă într-o asemenea structură propui pe cineva doar dintr-un calcul politic, lucrurile pot să scape din mână, pentru că în interiorul acelor structuri totuşi se mişcă informaţii confidenţiale, pe care şeful statului trebuie să le cunoască pentru că doar el are dreptul să coordoneze şi să direcţioneze anumite operaţiuni şi din cauza asta se preferă, într-un mod deja clasic, că persoană (şeful S.I.E.-n.r.) să fie din proximă apropiere a celui care numeşte”, a explicat fostul director SIE.

Reacţia lui Cătălin Harnagea vine după ce Teodor Meleşcanu a declarat că a acceptat propunerea de a fi şeful SIE „considerând că ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de preşedintele Traian Băsescu de a numi la conducerea serviciilor de informaţii persoane care fac parte din opoziţia parlamentară. (…) Renunţarea la această practică ar avea un efect negativ asupra evoluţiei pe viitor a sistemului politic românesc.”

Numirea lui Meleşcanu in funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost validata marţi, de Parlament, cu 238 de vorturi „pentru” şi unul impotriva”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă