Controversatul miliardar gălățean Cătălin Chelu, condamnat la șase ani de închisoare în dosarul „Mită la MAI“, a fost dat în urmărire națională și sunt șanse mari să fie dat și în urmărire internațională, pentru că informațiile de până acum arată că ar fi părăsit țara.
La mai puțin de 24 de ore de la pronunțarea sentinței Curții de Apel București, mandatul de executare a ajuns la Biroul Urmăriri din cadrul IPJ Galați. Polițiștii de la ”Urmăriri” ar fi trebuit să îl rețină pe Chelu și să îl escorteze la penitenciar, dar acesta nu e de găsit. Ieri, IGP l-a dat pe Cătălin Chelu în urmărire generală. Numele său nu era postat la secțiunea ”Urmăriți” a site-ului IGPR, dar știrea a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, comisar Cristina Tatulici.
Citește și: Cătălin Chelu, dat în urmărire națională după condamnarea de 6 ani în dosarul MITA LA MAI
Polițiștii trebuie să caute „acul în carul cu fân“
Descoperirea locului în care se ascunde Cătălin Chelu este o misiune extrem de dificilă pentru polițiști, pentru că acesta deține foarte multe imobile, firme și spații comerciale. Are domiciliul ”oficial” pe str. Alexandru Cernat și mai are sediul societății de tranzacții mobiliare EldaInvest într-un bloc din centrul Galațiului, pe str. Domnească, dar și alte câteva imobile în care se află sediile zecilor de firme pe care le-a înființat. Imperiul afacerilor lui Cătălin Chelu are la bază o puzderie de SRL-uri „de carton”, firme care nu au activitate și nu au salariaţi. Pe str. Prunari nr. 17, se află o casă simplă în care sunt sediile unei SA şi ale 19 SRL-uri. Pe str. Dogăriei nr. 133 este sediul unei SA şi al altor 16 SRL-uri, toate fiind acţionare la SIF Otenia. Pe str. Fraternităţii nr. 9, se află sediile a 23 de SRL-uri, acţionare la SIF Oltenia. Pe str. Instrucţiei nr. 1 sunt sediile a 28 de SRL-uri, pe str. Narciselor nr. 47 sunt sediile altor 20 de SRL-uri, în clădirea Hyt Center de pe str. Traian sunt sediile altor 5 SRL-uri, iar pe str. Democraţiei nr. 5 mai au sediile alte 15 SRL-uri. În același timp, Chelu este acționar la foarte multe firme, de la Galați, Tecuci, Brăila, Iași, Comarnic, Giurgiu, la Târgoviște, Slatina și Târgu Jiu, așa că este foarte posibil să aibă în proprietate imobile, direct sau prin interpuși, și în aceste zone.
Citește și: Afaceristul Cătălin Chelu, 6 ani de închisoare cu executare în dosarul MITĂ LA MAI
Cercetat de DIICOT în megadosarul 394/D/P/2007
Instanța de la Curtea de Apel București l-a condamnat pe Chelu la șase ani de închisoare pentru încercarea de mituire a chestorului-șef Dan Valentin Fătuloiu, căruia i-a oferit două limuzine și bani, în valoare totală de un milion de euro, pentru ca Fătuloiu ”să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi complicii acestuia”. Cătălin Chelu este cercetat de procurorii DIICOT în dosarul 394/D/P/2007 în care au fost conexate mai multe dosare. O secțiune a dosarului vizează „infracţiunile de manipulare a pieţei de capital, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, prin intermediul a 130 de societăți comerciale”. Alte două dosare conexate în dosarul 394/D/P/2007 se referă la tranzacțiile cu acțiunile SC Plase Pescărești SA Galați și a fabricii de elice navale Elnav SA Galați. Chelu este cercetat pentru că în calitate de preşedinte CA al SIF Moldova a aranjat vânzarea pachetului majoritar din acţiuni deţinut de SIF la Elnav SA Galaţi unui apropiat, omul de afaceri gălăţean Cornel Mangalea. Cele 58% din acţiunile Elnav au fost vândute cu 515.000 lei, deşi societatea era evaluată la 11,4 milioane euro. Cercetările în acest dosar trenează de 7 ani.
Stilul lui Chelu
Cătălin Chelu a debutat în afaceri la începutul anilor ’90, când a înfiinţat în mai multe județe firma de cablu TV ConySAT. A continuat cu cumpărarea cupoanelor care îi confereau calitatea de acționar al unor societăți comerciale din Galați și Tecuci, după care a făcut o pasiune pentru preluarea controlului cât mai multor societăți comerciale și să facă tranzacții pe piața de capital prin intermediul firmelor ”fantomă”. Exista un scenariu standard pe care îl utiliza pentru preluarea controlului unei societăţi comerciale. Cumpăra un mic pachet de acţiuni, iar din postura de acţionar minoritar îşi asigura loialitatea unuia sau mai multor membri ai conducerii societăţii. Cu ajutorul acestora intra în posesia pachetului majoritar de acţiuni. La fabrica de mobilă Rostramo SA Tg. Jiu scenariul a fost pus în practică calm, fără tensiuni, dar la SC Plase Pescăreşti SA Galaţi s-a ajuns la un veritabil război, oamenii lui Chelu luând cu asalt fabrica însoţiţi de 30 de „mascaţi” de la o firmă de pază.
» Cătălin Chelu a fost acuzat că, din august şi până în 12 noiembrie 2010, i-a promis chestorului şef Dan Valentin Fătuloiu suma de un milion de euro. În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcţie, la scurt timp după scandalul iscat.