8 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialCât va costa "fabrica de gunoi" de la Cluj

Cât va costa „fabrica de gunoi” de la Cluj

Comisia Europeană a alocat suma de 48,4 milioane de euro pentru finanţarea depozitului ecologic din judeţul Cluj, care va trebui să înlocuiască actualele depozite de deşeuri. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, care a precizat că proiectul va fi cofinanţat de comunitatea locală şi de Guvernul României.


Bani din gunoi

Alin Tişe a spus că viitorul depozit de deşeuri va funcţiona sub forma unei „fabrici de gunoi”. Concret, aceasta va fi concesionată unei companii private, care va fi desemnată în urma unei licitaţii. Această companie va primi o parte a taxelor de salubritate plătite de cetăţeni şi va putea obţine bani prin vinderea deşeurilor reciclabile, dar şi printr-o eventuală folosire a biogazului care va fi generat prin fermentarea deşeurilor menajere.

Biogazul poate fi folosit în instalaţiile pentru producerea energiei termice şi a celei electrice. Firma care va gestiona această fabrică de gunoaie va plăti o redevenţă Consiliului Judeţean Cluj.

Ce sume implică proiectul

Alin Tişe a declarat că cele 48,4 milioane de euro oferite de Uniunea Europeană reprezintă 80 la sută din valoarea proiectului. Suma ce va reprezenta 18 la sută va fi oferită de Guvern, iar Consiliul Judeţean va oferi doi la sută. Practic, valoarea proiectului reprezintă 114 euro pentru fiecare cetăţean al judeţului Cluj, spun autorităţile judeţene. „Nu vom cere cofinanţare de la comunităţile locale din judeţ, ci vom opri contravaloarea ei din cota de TVA aflată la dispoziţie pentru reechilibrarea bugetelor locale”, a declarat Alin Tişe.

Noua fabrică de gunoaie va fi construită treptat, iar prima celulă ar urma să devină operaţională anul viitor. Această investiţie presupune închiderea actualelor rampe de deşeuri. În judeţ vor exista şi staţii intermediare pentru transportul deşeurilor în Huedin, Dej şi Turda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă