6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCât va costa benzina dacă explodează preţul petrolului

Cât va costa benzina dacă explodează preţul petrolului

Creşterea preţului benzinei la pompă la 6 lei pentru un litru este posibilă doar în condiţiile în care cotaţia petrolului ar depăşi recordul de 147 dolari/baril.

Situaţiile tensionate apărute în Orientul Mijlociu şi nordul Africii îi determină pe analişti să descrie scenarii îngrijorătoare privind evoluţia explozivă a preţurilor la combustibili în perioada următoare. Petrolul Brent, relevant pentru piaţa europeană, se vinde cu 112 dolari barilul, după ce se apropiase de 120 săptămâna trecută.

Petrolul WTI, al cărui preţ este urmărit peste Ocean, costă aproape 100 dolari barilul. Cele mai multe
prognoze iau în discuţie depăşirea recordului atins în 2008, când preţul petrolului a ajuns la 147 dolari pe baril.

În condiţiile în care ponderea preţului petrolului în preţul de vânzare a benzinei către consumatori, la pompă, este în jur de 35-40%, la un preţ mediu de 5 lei/litru, valoarea ţiţeiului este de aproximativ 2 lei.

În această situaţie rezultă că, în cazul unui scenariu pesimist, dacă cotaţia petrolului ar urca la 150 dolari/baril, preţul benzinei la pompă nu ar trebui să depăşească 6 lei, iar la o cotaţie extremă de 200 dolari/baril, preţul benzinei ar urca la 7 lei.

În extrema cealaltă, luând în calcul o ipoteză mai puţin viabilă, o ieftinire a petrolului la 50 dolari/baril, preţul benzinei la pompă ar fi de 4 lei/ litru.

2011/02/28//170289-tabel.jpg

Piaţă vulnerabilă

Ce spun însă specialiştii despre viitoarele evoluţii ale preţului benzinei la pompă? Reprezentantul în România al preşedintelui Lukoil Rusia, Constantin Tampiza, estimează că, în condiţiile actuale de vulnerabilitate de pe piaţa petrolului, este aproape sigur să se depăşească în curând cotaţia-record a petrolului din 2008.

„Piaţa petrolului este foarte vulnerabilă şi mai mult ca sigur depăşim recordul de 147 de dolari. Este gravă situaţia din toate punctele de vedere. Dacă până acum mă gândeam că ieşim din criză, acum, cu tot ce se întâmplă pe plan internaţional, se adâncesc efectele crizei”, susţine Constantin Tampiza.

În schimb, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că, din cauza puterii scăzute de cumpărare a românilor, preţul benzinei nu va ajunge la 6-7 lei.

„Litrul de benzină nu va costa niciodată 6, 7 sau 8 lei. Din cauza puterii scăzute de cumpărare, preţul nu are cum să ajungă atât de mare”, a precizat Adrian Vasilescu.

Reprezentantul asociaţiei benzinarilor particulari, Ion Tache, apreciază că există toate premisele ca până la sfârşitul anului preţul benzinei la pompă să urce la 6 lei/ litru.

„În actualul context politic şi economic, dacă ne uităm şi la ce se întâmplă în unele ţări din Orientul Mijlociu şi Africa, e aproape sigur că vom avea un preţ de 6 lei pe litrul de benzină, până la sfârşitul anului. Probabil, popu-laţia va reduce consumul, însă economia nu va sta pe loc şi vom asista la creşteri de preţuri”, a menţionat Ion Tache.

Cele mai citite

Danemarca consolidează apărarea Groenlandei după declarațiile lui Trump

Danemarca a anunțat o creștere semnificativă a bugetului pentru apărarea Groenlandei, la scurt timp după ce fostul președinte american Donald Trump și-a reiterat dorința...

Mesaje de Crăciun. E momentul să-ți faci timp pentru familie și prieteni

Mesaje de Crăciun. Este timpul să ne amintim cât de prețioși sunt cei dragi și să le oferim un gând bun, o urare sinceră...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă