Firma ASA Servicii Ecologice va fi acţionată în instanţă de Primărie, deoarece, prin contestaţiile repetate pe care le face, cauzează municipalităţii pierderi de 100.000 de euro pe an.
Licitaţia pentru concesionarea serviciilor de salubritate a fost câştigată anul trecut în iunie de SC Rosal şi SC Compania de Salubritate Brantner Vereş SA, care îşi vor împărţi oraşul Cluj-Napoca în două sectoare. Compania ASA Servicii Ecologice, o companie care a participat, de asemenea, la licitaţie, a depus o contestaţie, care a fost respinsă de Autoritatea Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor pe motiv că a fost depusă tardiv. Firma a contestat şi această decizie, miercuri, exact în ziua când ar fi trebuit să fie semnat contractul dintre cele două societăţi şi Primăria Cluj-Napoca. În aceste condiţii, municipalitatea nu mai poate realiza până la 1 iulie sistemul de colectare selectivă a deşeurilor şi este pasibilă de plata a 100.000 de euro, care reprezintă valoarea redevenţelor pentru concesionarea serviciilor de salubrizare menajeră, la care se adaugă contravaloarea amenzilor, de 100 lei pe tona de deşeuri colectate neselectiv. În Cluj-Napoca, operatorii de salubritate strâng anual 197 tone de gunoi.
Termene impuse
„Avem nişte termene de respectat, impuse de Ministerul Mediului. Dacă nu, plătim, iar eu nu vreau să scot aceşti bani din buzunarul clujenilor. Aşa că îi dăm în judecată, să plătească ei penalităţile astea”, a spus ieri primarul Sorin Apostu. În sectorul 1 din Cluj-Napoca sunt înregistraţi 163.326 de locuitori, respectiv 47.243 de gospodării individuale şi 116.043 de asociaţii de locatari, iar în sectorul 2 sunt 152.114 locuitori înregistrati, din care 61.579 au gospodării individuale, iar 90.535 sunt înregistraţi în asociaţii de locatari. Practic, din cauza contestaţiilor repetate, sistemul de colectare selectivă a deşeurilor nu poate fi realizat în nici unul dintre aceste sectoare.