23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCât de prost gestionează Casa de Pensii miliarde de lei. Face credite...

Cât de prost gestionează Casa de Pensii miliarde de lei. Face credite şi nu se ocupă de creanţe şi excedent

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) are de încasat creanţe în valoare de 25 de miliarde de lei, a înregistrat un excedent de 3 miliarde de lei, la sfârşitul lui 2010, şi cu toate acestea face împrumuturi uriaşe de la Trezorerie, căreia îi plăteşte sume însemnate ca dobânzi, pentru a acoperi golurile. Inspectorii Curţii de Conturi au atras atenţia asupra proastei gestionări a banilor publici.

Casa de Pensii a acumulat creanţe de aproape 25 de miliarde de lei în perioada 2006-2010, sumele crescând de la un an la altul, majoritatea provenind din neplata contribuţiilor de asigurări sociale. Acestea au fost trecute în contabilitate, dar nu s-a ocupat nimeni să urmărească termenul de prescriere al acestora şi nici să le grupeze pe surse de provenienţă.

Conducerea CNPP se apară şi spune că nu mai are atribuţii în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor de asigurări sociale încă din 2004. Urmărirea încasării acestora e în sarcina ANAF, aşa că ei ar trebui să ştie care e situaţia la zi a creanţelor.

Excedent ţinut în cont

Dacă la capitolul creanţe CNPP nu a avut prea mult noroc, în schimb la sistemul de accidente de muncă şi boli porfesionale a realizat un excedent de peste 3 miliarde de lei la sfârşitul lui 2010. Însă nici acesta nu a fost gestionat corespunzător, după cum au constatat inspectorii Curţii de Conturi.

Toţi banii provenind din excedent au fost păstraţi în conturi la Trezorerie, şi nu în depozite care ar fi asigurat încasarea unor dobânzi mai bune decât cele la vedere. Legislaţia în vigoare le-ar fi permis să constituie depozite, iar pentru că nu au făcut acest lucru, cei de la pensii au pierdut 504 milioane de lei în perioada 2008-2010.

Conducerea CNPP spune că a constituit depozite abia în 2011 pentru 2012, în urma cărora se vor încasa dobânzi ceva mai mari decât cele la vedere.

Împrumuturi pe bandă rulantă

Pe de altă parte, CNPP a ajuns să se împrumute de la Trezoreria statului cu câte trei milioane de lei zilnic, în medie, în perioada 2008-2010, pentru a acoperi deficitul temporar din sistemul de pensii. Pentru aceste împrumuturi, s-au achitat dobânzi în valoare de aproape 100 de milioane de lei. 

Dacă s-ar fi recuperat însă creanţele, CNPP ar fi avut asigurate fondurile necesare, la nivelul din 2008-2010, pentru acoperirea deficitelor timp de 31 de ani, fără a mai fi necesare împrumuturi de 3 milioane de lei pe zi.  

Cheltuielile totale cu plata pensiilor au crescut de peste cinci ori în perioada 2001-2010, în urma măririi numărului de pensionari şi majorării sumelor primite de aceştia.

Servicii gratuite pentru fondurile private de pensii

Inspectorii Curţii de Conturi au mai descoperit că responsabilii de la CNPP efectuează lunar operaţiuni în folosul fondurilor private de pensii, fără ca acestea să plătească vreun ban. Este vorba despre întocmirea şi transmiterea listelor nominale de viramente, cu numele participanţilor şi cuantumul contribuţiilor datorate.

Apoi, CNPP transmite ANAF-ului situaţia plătitorilor, sumele respective etc. „Aceste operaţiuni sunt efectuate de către CNPP în mod gratuit, fără echivalent financiar corespunzător, în condiţiile în care prestarea acestor servicii presupune cheltuieli materiale şi salariale suportate în prezent din bugetul de asigurări sociale de stat, aflat în deficit”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Responsabilii de la CNPP au precizat că legislaţia în vigoare nu prevede perceperea de comisioane pentru serviciile prestate. „Ţinând seama însă de rolul misiunilor de audit şi de faptul că raportul Curţii de Conturi este supus aprobării în Parlamentul României, aceste vulnerabilităţi pot fi înlăturate prin modificări legislative corespunzătoare”, a precizat conducerea CNPP. Cu alte cuvinte, dacă tot a venit vorba de încasarea unor bani, e o idee bună, atât timp cât se ocupă alţii.  

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă