-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCât de periculos este locul de muncă?

Cât de periculos este locul de muncă?

Galaţiul se situează pe locul trei pe ţară într-un clasament al accidentelor de muncă mortale produse în 2012, fiind pe podium, cu 11 accidente mortale, după Bucureşti (20) şi judeţul Neamţ (12). În 2012, în judeţul Galaţi au fost înregistrate 88 de victime ale unor accidente produse la locul de muncă, 11 dintre aceste persoane pierzându-şi viaţa. Potrivit statisticilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, principalele cauze care au condus la producerea accidentelor de muncă au fost efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă, neefectuarea la timp a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, efectuarea necorespunzătoare de poziţionări, consolidări, fixări, deplasări, staţionări în locuri sau zone cu pericol temporar, căderi de la înălţime şi neutilizarea mijloacelor de protecţie din dotare.

Tendinţă de scădere a numărului accidentelor

În ultimii ani, la Galaţi a fost înregistrată totuşi o scădere constantă a numărului victimelor accidentelor produse la locul de muncă. De la 171 de victime în anul 2007, s-a ajuns la 97 în 2011 şi la 11 victime în 2012. Au fost înregistrate scăderi ale numărului accidentelor de muncă pe cele două principale platforme industriale din Galaţi, la Şantierul Naval Damen şi combinatul siderurgic ArcelorMittal. Dacă în urmă cu 10-15 ani, la şantierul naval se produceau anual câteva accidente de muncă cu urmări grave, acum producerea unui astfel de accident este o excepţie. O performanţă este şi faptul că la ArcelorMittal Galaţi nu a fost înregistrat niciun accident mortal de muncă în ultimii doi ani.

La ArcelorMittal, 300 de decese în 50 de ani

Potrivit directorului general al companiei, Bruno Ribo, această performanţă este cu atât mai notabilă cu cât în istoria de peste 50 ani a combinatului au pierit în accidente de muncă peste 300 de angajaţi. ,,Sunt fericit şi mândru că în ultimii doi ani am fost în stare să evităm accidentele mortale de muncă. Este pentru prima oară în istoria combinatului când se întâmplă acest lucru. În viaţa de 50 de ani a combinatului peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa ca să construiască ceea ce este azi. 300 înseamnă dimensiunea unui sat şi de aceea apreciem la adevărata valoare faptul că în ultimii doi ani avem zero accidente mortale”, a declarat Ribo.

Combinatul este încă vulnerabil

Directorul general al combinatului a precizat însă că unitatea este încă vulnerabilă la capitolul sănătate şi securitate în muncă (SSM), în condiţiile în care în 2011 au fost înregistrate 16 accidente cu incapacitate temporară de muncă, în 2012, 12, iar în primul trimestru al acestui an, patru. ”În ultimul trimestru am înregistrat patru accidente cu incapacitate temporară de muncă ceea ce demonstrează că suntem încă vulnerabili în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă. Mai avem mult de lucru în acest domeniu. Avem un progres, dar încă foarte fragil”, a spus Ribo.

Totuşi, se pare că ArcelorMittal Galaţi deţine o poziţie bună în cadrul trustului. Potrivit directorului general al Flat Carbon Europe (FCE) din cadrul trustului ArcelorMittal, Robrecht Himpe, începând din 2009, FCE a înregistrat 26 de accidente mortale de muncă, dintre care zece în 2012, anul acesta fiind constatate deja două accidente mortale la unităţile siderurgice de la Gent şi Aviles. ,,Dacă sănătatea şi securitatea în muncă nu sunt în regulă, atunci performanţa nu poate fi atinsă, Este nevoie să facem apel la emoţie pentru a spori nivelul de conştientizare privind sănătatea şi securitatea în muncă. Sănătatea şi securitatea în muncă reprezintă prioritatea numărul unu a Grupului nostru”, a afirmat Himpe.

 

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă