2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât de importantă este pâinea în alimentaţia de zi cu zi

Cât de importantă este pâinea în alimentaţia de zi cu zi

Produsele cerealiere, printre care şi pâinea, reprezintă baza alimentaţiei sănătoase. Acestea fac parte din prima grupă de alimente, recomandate pentru a fi consumate cel mai des, alături de cele din grupa a doua, compusă din fructe şi legume, conform piramidei alimentare întocmite de medicii nutriţionişti.

„Experţii americani recomandă ca o persoană cu activitate fizică moderată să consume nouă porţii de cereale pe zi. Pâinea face parte din această categorie de cereale. O porţie înseamnă o felie de pâine, deci aproximativ 200 de grame pe zi. Trebuie să ştim că în momentul în care consumăm o felie de pâine integrală de tărâţe sau cu seminţe primim o cantitate de glucide de care organismul are nevoie, dar şi un supliment de fibre alimentare“, afirmă doctorul în nutriţie Maria Niţescu.

În cazul produselor de panificaţie, conţinutul de fibre alimentare, vitamine, minerale etc., precum şi viteza de absorbţie a glucidelor sunt stabilite de tipul de făină folosită. Astfel, se recomandă pâinea fabricată din făină integrală, datorită conţinutului de substanţe nutritive şi a proprietăţilor acestora, care asigură un aport important de glucide complexe, proteine, fibre, vitamine, minerale, având în acelaşi timp conţinut scăzut de calorii.

Făina integrală de grâu sau de secară se obţine din măcinişul integral al cerealelor, păstrând o parte importantă a elementelor nutritive ale bobului de grâu. Făina rafinată (albă) se obţine prin procesarea cerealelor, în urma înlăturării în totalitate a învelişului şi a germenului. Acest tip de făină este săracă în fibre alimentare, minerale sau vitamine absolut necesare organismului
într-o nutriţie echilibrată.

Specialiştii în nutriţie atrag atenţia asupra faptului că nu orice fel de pâine de culoare mai închisă este produsă din făină integrală. Adesea, această culoare nu este conferită de natura făinii sau a altor ingrediente admise, ci de adaosul de coloranţi sintetici.

Pâinea neagră, facută din făină neagră, are o culoare brună şi este mai densă. Pâinea neagră, care de fapt este obţinută din făină albă la care s-au adăugat tărâţe şi/sau substanţe colorante are o culoare roşcată nefirească şi este mult mai pufoasă. De aceea, pentru a fi siguri în alegerea produselor, este recomandat să citim cu atenţie eticheta cu informaţii nutritive.

”Pornind de la piramida alimentară, regula de aur este să reuşim să ne asigurăm aportul caloric optim şi substanţele nutritive necesare bunei funcţionări a organismului. Nici un aliment nu poate aduce, singur, toate principiile nutritive de care are nevoie organismul, ci doar o alimentaţie variată, moderată şi echilibrată. Astfel, alimentaţia sănătoasă poate fi definită prin moderaţie şi variaţie, pentru obţinerea unui echilibru caloric şi nutritiv”, a declarat în cadrul evenimentului ”Sănătate, Nutriţie, Longevitate”, prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist, membru de onoare al Academiei Române.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ninsoarea și ploaia înghețată cauzează anulări masive de zboruri pe aeroportul din Frankfurt

Condițiile severe de iarnă, incluzând ninsori abundente, lapoviță și ploaie înghețată, au determinat anularea a 120 de zboruri dintre cele 1.090 programate pentru duminică...

Agheasmă pentru toți: 200.000 de PET-uri în Constanța și peste 10.000 de litri de apă sfințită la Patriarhia Română

Boboteaza este o sărbătoarea ce marchează purificarea apelor și reînnoirea spirituală Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oficiat duminică Slujba de Sfințire Mare a Apei la...

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....
Ultima oră
Pe aceeași temă