15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCat de curat a fost privatizata Electrica Muntenia Sud?

Cat de curat a fost privatizata Electrica Muntenia Sud?

In timp ce ENEL Spa Italia semna ieri contractul de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, era anchetat de catre procurori, iar presedintele Traian Basescu il suspenda din functie. Ministrul Nagy este acuzat ca ar fi sprijinit o retea infractionala transnationala, interesata de privatizari strategice frauduloase, in care este implicat si fostul ministru al Economiei Co-drut seres. Procurorii ii acuza atat pe Zsolt Nagy, cat si pe Codrut seres de faptul ca au furnizat date, informatii si documente secrete retelei coordonate de catre Stamen Stantchev si Vadim Benyatov, interesata de privatizarea unor societati strategice, intre care figureaza si SC Electrica Muntenia Sud SA. Potrivit procurorilor, ENEL Spa ar fi castigat licitatia pentru SC Electrica Muntenia Sud deoarece ar fi aflat ilegal ce oferte au facut ceilalti participanti la licitatie, iar oferta sa finala le-a depasit pe celelalte.
Ministrul Varujan Vosganian sustine ca privatizarea Electrica Muntenia Sud este "un succes", dar procurorii considera ca transmiterea ilegala a informatiilor "a fost de natura sa prejudicieze interesele de securitate economica ale statului roman".
UDMR il apara pe Nagy, sustinand ca Traian Basescu l-a suspendat pentru a se razbuna deoarece partidul maghiarilor a ramas alaturi de premierul Tariceanu.

Ieri, la sediul guvernului, Enel Spa Italia a semnat preluarea pachetului majoritar de actiuni SC "Electrica Muntenia Sud" de la Ministerul Economiei. Aproape simultan, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy, era anchetat la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru sprijinirea unui grup infractional organizat transnational, care si-ar fi adjudecat fraudulos privatizari din domenii strategice, intre care figureaza si "Electrica Muntenia Sud". Cam in acelasi timp, Presedintia anunta suspendarea din functie a ministrului Nagy pe motiv ca este cercetat de procurori pentru sprijinirea grupului infractional identificat de Parchet.
Zsolt Nagy si Codrut seres sunt cercetati de catre procurorii de la Parchet in dosarul de spionaj economic si tradare in care au fost deja trimisi in judecata consultantii internationali Stamen Stantchev si Vadim Benyatov (acuzati de spionaj), alaturi de Dorinel Mucea (adjunct al sefului Oficiului Privatizarilor din cadrul Ministerului Economiei) si Radu Donciu (consilierul ministrului Nagy), ambii acuzati de tradare. Alaturi de ei figureaza ca invinuite si alte persoane din tara si strainatate. Procurorii i-au acuzat de constituire in grup infractional organizat cu scopul "obtinerii de date, informatii si documente vitale pentru economia nationala, cu consecinte directe asupra politicii economice". In actele de incepere a urmaririi penale, procurorii sustin ca savarsirea acestor infractiuni are ca urmare "crearea unei stari de pericol pentru securitatea statului".

Vedetele din reteaua Stantchev
Din cele peste 350 de convorbiri telefonice inregistrate de catre SRI la solicitarea magistratilor rezulta – sustin procurorii – ca Stamen Stantchev si Vadim Benyatov, consultanti internationali, si-au cultivat "relatiile" din Ministerele Economiei si Comunicatiilor pentru a obtine date, informatii si documente despre mai multe societati de stat scoase la privatizare, intre care figurau SC Electrica Muntenia Sud SA, SN "Petrom" (vanzarea a 8% din actiuni), SC Romaero SA, SC Avioane SA Craiova, SC Hidroelectrica, CN Radiocomunicatii SA, vanzarea actiuni ale statului la Romtelecom, consultanta pentru privatizarea Postei Romane etc.
Potrivit procurorilor, informatiile si documentele s-au obtinut cu stiinta si participarea implicita a ex-ministrilor seres si Nagy, cu care Stantchev si Benyatov s-au intalnit neoficial in tara si strainatate (Austria, Turcia). Nagy a fost acuzat ca a primit o excursie gratuita in Bulgaria, iar in dreptul lui seres sunt mentionate "cadouri de nunta".

 

» Posibila anulare

Avocatul Valeriu Matei, specialist in domeniul nulitatii absolute a actelor juridice: "Daca licitatia a fost viciata de informatiile primite nelegal de catre partea castigatoare, atunci se poate invoca nulitatea absoluta a documentelor de privatizare semnate. Nulitatea are efecte retroactive si presupune
repunerea persoanelor juridice sau fizice in situatia anterioara licitatiei. Orice nulitate
absoluta atrage dupa sine si o nelegalitate. Evident ca privatizarea poate fi atacata in justitie de catre celelalte firme care au pierdut, avand argumentul documentelor de inculpare formulate de catre procurori si acceptate de catre judecatori atunci cand, pentru o parte dintre actori, s-a aplicat temporar arestul preventiv. Din tot acest joc juridic statul poate pierde sute de milioane de euro".

 

» ENEL, castigatoare preavizata?

Dupa prima runda, membrii comisiei de licitatie au calificat in cursa privatizarii "Electrica Muntenia Sud" SA societatile ENEL Spa (Italia), RWE Energy (Germania), Gas de France International (Franta), CEZ (Cehia) si IBERDROLA SA (Spania). Potrivit procurorilor, la data de 27.03 2006, Stamen Stantchev a primit, la ordinul lui seres, "lista cu sumele oferite de cele cinci societati selectate, nivelul valoric al ofertelor reprezentand o pondere de 90% in stabilirea punctajelor finale de catre comisia de privatizare". Informatiile au ajuns la ENEL Spa, potrivit inregistrarilor convorbirilor telefonice purtate de catre Vadim Benyatov si Stamen Stantchev. Preturile oferite le-au fost confirmate inclusiv de catre ministrul seres, astfel ca ENEL Spa a fost anuntata din timp si ar fi stiut ce oferta finala sa faca pentru a castiga licitatia, sustin procurorii. Potrivit inregistrarilor telefonice, ENEL Spa a aflat ca este castigatoarea licitatiei inca de la data de 10.05.2006, desi anuntul oficial a fost facut abia la data de 05.06.2006.

Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă