2.8 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât costă supersubmarinul cu care poţi vizita epava Titanicului

Cât costă supersubmarinul cu care poţi vizita epava Titanicului

Ai visat vreodată să mergi într-o excursie pe fundul oceanului pentru a vizita epavele celebrului Titanic?  Noile supersubmarine dezvoltate de mai multe companii americane pot să îţi transforme visul în realitate.

O nouă generaţie de  ambarcaţiuni capabile să reziste unor presiuni imen­se pot transporta una sau mai multe persoane pentru a explora adâncurile oceanelor, potrivit The

Guardian.

Excursii exclusiviste pe fundul oceanului

În prezent, multimilionarii se bucură de avantajele oferite de un avion privat, un yacht de lux sau un elicopter. De pe această listă a lipsit întotdeauna un singur lucru: un submarin capabil să le permită o vizită pe fundul oceanului, lucru care este acum realizabil.

Datorită descoperirii unor materiale cu o rezistenţă superioară şi a unor sisteme avansate de orientare, mai multe tipuri de supersubmarine sunt construite de diferite companii maritime sau oameni de afaceri.

Printre cei interesaţi de achi­ziţionarea unei astfel de nave se numără regizorul James Cameron, care şi-a format propria echipă pentru a construi un supersubmarin. Ambarcaţiunea care îl va costa 8 milioane de dolari va fi gata în vara anului 2012, iar prima călătorie o va face în tranşeele din insulele Kermadec-Tonga, la nord de Noua Zeelandă. Un alt nume cunoscut care s-a implicat în realizarea unui supersubmarin de către compania „Deep Ocean Exploration and Research” este preşedintele executiv al companiei Google, Eric Schmidt.

Nava arată ca un submarin tradiţional, ajunge la o adâncime de 11 kilometri în mai puţin de o oră şi va putea transporta trei oameni.  „Scopul nu este de a realiza o cascadorie, ci de a deschide oamenilor de ştiinţă o fereastră către o lume necunoscută”, spun reprezentanţii  comapaniei care vrea să vândă fiecare navă cu 40 de milioane de dolari.

Un alt prototip de submarin, numit – Deep Flight Challenger, va putea transporta numai o singură persoană, însă va putea ajunge până la o adâncime de 11.000 de metri.  Nava arată mai mult ca un avion şi foloseşte forţa hidrodinamică pentru a putea atinge fundul oceanului.

„Este vorba de o navă de 24 metri lungime, cu o anvergură a aripilor de 10 metri. Corpul este realizat dintr-o fibră de carbon special creată pentru ambarca­ţiune şi are pereţi foarte groşi. În interior am creat o atmosferă artificială, iar în partea din faţă există o fereastră mare, acoperită cu plexiglas. În mod normal, apa adâncă este limpede, aşa că vor fi multe de văzut”, a spus inginerul marin Graham Hawkes de la compania „Deep Flight”.

Un supersubmarin, folosit într-un film cu James Bond

Deşi proiectele dezvoltate în prezent pentru supersubmarine promit experienţe inedite la adâncimi de peste 11 kilometri, astfel de ambaraţiuni au fost deja  construite şi vândute de companiile americane. Spre deo­sebire de modelele noi, vechile ambarcaţiuni ajungeau numai până la 300 de metri adâncime.

Ultimul vas din această gene­raţie a apărut în filmele cu James Bond şi a fost cumpărat de magnatul britanic Richard Branson şi de omul de afaceri american Tom Perkins.

„Nouăzeci la sută din suprafaţa de pe fundul oceanelor sau al mărilor nu a fost explorată până acum, iar acolo sunt ascunse minuni. Ai putea vizita izvoarele termice din Atlantic, acolo unde bule de gaz încălzite de vulcani au ieşit din miezul Pământului. Sau ai putea să faci o croazieră printre  epavele Titanicului sau ale navei de luptă Bismarck”, spune Patrick Lahey, preşedintele companiei americane „Triton Submarines of Vero Beach”. 

Cele mai citite

Ninsoarea și ploaia înghețată cauzează anulări masive de zboruri pe aeroportul din Frankfurt

Condițiile severe de iarnă, incluzând ninsori abundente, lapoviță și ploaie înghețată, au determinat anularea a 120 de zboruri dintre cele 1.090 programate pentru duminică...

Aproape 450 de permise auto reținute într-o singură zi: Poliția aplică amenzi de peste 3 milioane de lei

În ultimele 24 de ore, aproape 450 de șoferi au rămas fără permise auto, în urma controalelor desfășurate de polițiști pe drumurile din țară. Potrivit...

Sfaturi utile de la ANPC pentru cumpărăturile din perioada reducerilor de iarnă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul consumatorilor cu recomandări importante pentru cumpărăturile efectuate în perioada reducerilor de iarnă, mai ales în...
Ultima oră
Pe aceeași temă