11.9 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât costă justiţia familie Topor

Cât costă justiţia familie Topor

Judecătoarea este suspectată că ar fi luat mită zeci de mii de euro pentru a rezolva restituirea a 11 hectare de teren. Numele magistratului de la Focşani, al cărei soţ este avocat, a mai apărut în dosarul DNA în care a fost trimis în judecată fostul prim-procuror de la Galaţi, Dinu Gâlcă. CSM a avizat ieri reţinerea Anişoarei Topor.

 

Procurorii DNA au descins ieri în Vrancea, unde au perchezi­ţionat casa de vacanţă din comuna Lepşa şi domiciliul din Focşani al judecătoarei Anişoara Topor, cabinetul de avocatură al soţului acesteia, Marian Topor, şi domiciliul fratelui magistratului, Aurel Duncă. Potrivit surselor RL, acesta din urmă este acuzat de faptul că ar fi intermediat mai multe afaceri pe care sora sa le rezolva în instanţă. Tot ieri, CSM a avizat reţinerea şi, eventual, arestarea preventivă a judecătoarei Topor de la Judecătoria Focşani.

Judecătoarea Topor este suspectată în ancheta DNA de mai multe fapte de luare de mită şi trafic de influenţă, dar cercetările au ramificaţii mai largi. De pildă, procurorii anticorupţie vizează şi trei controversaţi afacerişti vrânceni, pe care relatări de presă i-au plasat de-a lungul vremii în vârful ierarhiei lumii interlope locale. Este vorba de Vasile Tătaru, patronul unor cluburi de noapte din Focşani, şi de Sandu şi Alexandru Ştefan (tată şi fiu). Numele lui Tătaru a fost vehiculat în celebra afacere „Portbagajul”, de la începutul anilor 2000, când 420.000 dolari au fost furaţi dintr-un portbagaj, în dosar fiind implicaţi cei mai temuţi capi ai lumii interlope din Bucureşti. La acea vreme, Vasile Tătaru deţinea Motelul Căprioara, în care s-ar fi adăpostit unul dintre interlopii daţi în urmărire de poliţie.

Despre Ştefan Sr., surse RL spun că este implicat în afaceri cu lemn. Fiul, în schimb, a fost protagonistul mai multor scandaluri publice, fiind acuzat chiar de viol, când o tânără s-a aruncat de la etajul trei al unui bloc din Focşani după ce Alexandru Ştefan ar fi încercat să o abuzeze sexual. Ancheta în acest caz s-a încheiat după ce victima s-a împăcat cu agresorul său.

Cazul „11 hectare”

Un alt exemplu de legături între judecătoarea Anişoara Topor şi evenimente controversate este cazul unui om de afaceri vrâncean care, potrivit unor surse judiciare, ar fi avut pe rolul Judecătoriei Focşani, la completul condus de Anişoara Topor, un dosar în care solicita restituirea a 11 hectare de teren.  Judecătoarea ar fi refuzat să soluţioneze cauza şi ar fi acordat termene prelungite până când omul de afaceri ar fi urmat să facă rost de banii necesari pentru şpagă.

Pentru a-i satisface pretenţiile, bărbatul s-a împrumutat, spun surse, de la Vasile Tătaru şi Sandu Ştefan, iar după ce banii au ajuns la judecătoare, aceasta ar fi soluţionat favorabil dosarul omului de afaceri. Suma, spun sursele, s-ar fi ridicat la 28.000 euro.

Interceptările care nu s-au mai făcut

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au date care arată că Vasile Tătaru şi Sandu Ştefan ar fi făcut trafic de influenţă pe lângă judecătoarea Topor şi în alte cauze. De altfel, Anişoara Topor şi Vasile Tătaru se cunosc de mai mulţi ani, fiind consăteni. Numele magistratului a mai apărut într-un alt dosar al DNA, în care a fost trimis în judecată fostul prim-procuror al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, între timp decedat. În acea speţă, procurorii DNA Galaţi au cerut Curţii de Apel din localitate mandat pentru interceptarea con­vorbirilor telefonice ale Ani­şoarei Topor, suspectată fiind de trafic de influenţă pentru eliberarea unui controversat afacerist vrâncean, Valerică Ţimbău, arestat într-un dosar al DIICOT Vran­­cea. Atunci Topor a scăpat pen­tru că fosta preşedintă a Curţii de Apel Galaţi, Mariana Ghe­na, a respins solicitarea DNA de interceptare. În prezent, Mariana Ghena este judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.   

Cele mai citite

Fondurile de acțiuni au atins 125.000 de investitori. Creștere spectaculoasă de 72,5% în 11 luni

La finalul lunii noiembrie 2024, fondurile deschise de acțiuni au înregistrat 125.005 investitori, cu 72,5% mai mulți față de începutul anului. Creșterea echivalează cu 52.536...

Emmanuel Macron vrea să meargă în China pentru a convinge Beijingul să intervină în oprirea războiului din Ucraina

Emmanuel Macron intenționează să călătorească în China în cursul acestui an, având ca obiectiv convingerea liderului chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei...

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...
Ultima oră
Pe aceeași temă