5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât costă cinstea unui şef din justiţie. Află pentru ce mită a...

Cât costă cinstea unui şef din justiţie. Află pentru ce mită a fost reţinut vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara

Judecătorul Cătălin Şerban este suspectat că a pretins şi a primit 50.000 euro mită pentru a interveni pe lângă alţi magistraţi de la Curtea de Apel Timişoara pentru soluţionarea unui dosar. Judecătorul acuzat de trafic de influenţă a fost reţinut aseară.

 

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban, a fost ridicat miercuri seară de procurorii Direc-ţiei Naţionale Antico-rupţie, fiind suspectat de luare de mită după ce soţia sa ar fi primit de la un intermediar, Nicolae Sava, şeful Poliţiei Moldova Nouă, 50.000 euro pentru a soluţiona favorabil un dosar civil de la instanţa unde funcţionează magistratul. Iniţial, Sava şi soţia lui Şerban – în prezent notar – au fost audiaţi la sediul DNA Timişoara, dar ulterior au fost lăsaţi liberi.

Vicepreşedintele instanţei timişorene a fost adus însă la Bucureşti, ancheta în cazul acestuia fiind realizată de procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat ieri favorabil solicitarea anchetatorilor de reţinere pentru 24 de ore a magistratului, urmată de propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a lui Şerban, care va fi înaintată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Şerban a fost audiat ieri seară de procurorii DNA. Surse locale spun că denunţătorul judecătorul ar fi Iacob Chişărău, un consilier judeţean din Timişoara care avea dosar la magistratul amintit.

Intermediarul cu banii, plimbat prin toată Timişoara

Iniţial, Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel din Timişoara, ar fi cerut suma de 60.000 euro, spun surse judiciare. Denunţătorul ar fi fost de acord şi s-a întâlnit la Naidăş cu şeful Poliţiei Moldova Nouă, comisarul Nicolae Sava, care ar fi preluat geanta cu bani şi ar fi adus-o la Timişoara. În primă fază, soţia judecătorului i-a cerut lui Sava să se vadă la un mall. Ceea ce s-a întâmplat, poliţistul care a jucat rolul de intermediar mergând miercuri seară la mall-ul indicat.

Acolo a purtat o discuţie cu soţia, care i-a cerut să meargă împreună într-un apartament din centrul Timişoarei, unde să primească banii. În geantă erau doar 50.000 euro, nu 60.000 euro, aşa cum fusese înţelegerea iniţială, spun sursele citate. Toată povestea s-a încheiat în jurul orei 3 dimineaţa. Imediat după realizarea „tranzacţiei”, au apărut procurorii anticorupţie, însoţiţi de poliţişti. Cei trei, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, soţia acestuia şi şeful Poliţiei Moldova Nouă, comisarul Nicolae Sava, au fost duşi la audieri. Surse judiciare vorbesc despre faptul că banii marcaţi de anchetatori ar fi rămas în apartamentul unde s-a întâlnit soţia cu denun-ţătorul, urmând să fie ridicaţi de anchetatori după ce obţin un mandat de percheziţie. 

 

Maşini, terenuri, apartamente

Conform ultimei declaraţii de avere înregistrată la 14 iunie 2011, Cătălin Şerban deţine, împreună cu soţia sa, un teren intravilan în Timişoara, cumpărat în 2010 şi cu o suprafaţă de 316 metri pătraţi, precum şi o casă de 200 de metri pătraţi în acelaşi oraş, cumpărată tot în 2010. Şerban are un autoturism Volkswagen Passat, luat în leasing în 2007 prin cabinetul de avocatură al soţiei şi cu data scadentă în 2012, precum şi un Fiat Panda din 2004. Judecătorul a notat în declaraţia de avere că în ianuarie 2010 a vândut, pentru 87.000 de euro, un apartament şi un garaj.

Cele mai citite

Dani Mocanu, condamnat la închisoare: proxenetism, spălare de bani și multe altele

Dani Mocanu, cunoscut manelist, a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare cu executare pentru infracțiuni grave precum proxenetism, spălare de...

Afacerile ucrainene înfloresc în România și Europa Centrală

Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni,...

Ce licențe sunt necesare pentru cazinourile online din România?

Industria iGaming din România a cunoscut o creștere semnificativă în ultimul deceniu din cauza reglementărilor stricte și a cererii în creștere pentru jocurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă