Cu toate că Bacalaureatul s-a încheiat deja în Republica Moldova şi Transnistria, rezultatele încă nu s-au afişat. Foile cu subiecte vor fi afişate abia dupa încheierea situaţiei, iar elevii nu au putut lua subiectele acasă, spre deosebire de liceenii români.
În fiecare sală de examen sunt câte doi supraveghetori din rândul profesorilor din şcoală, toate lucrările sunt trimise la Chişinău pentru corectare, dar cursul unui rezultat poate fi modificat prin mai multe cai.
Pentru 160 de dolari se poate cumpăra un examen de Bacalaureat, suma poate varia în funcţie de „empatia şi disponibilitatea” profesorilor corectori. „Cei care au plătit şi au dat mită profesorilor primeau subiecte, unii aveau tot examenul rezolvat. Sunt elevi care au dat mită şi profesorilor şi directorului. Cu toate că subiectele ajung la Chişinău, am înţeles de la colegi că o parte din banii aceştia ajung şi la comisie”, ne destăinuie o elevă ( B. D) de la liceul cu predare în română din Tighina.
Bacalaureatul din Republica Moldova are patru probe scrise, elevilor le sunt testate cunoştinţele la limba română şi matematică. În funcţie de profilul real sau uman, elevii pot alege să susţină BAC-ul la biologie, fizică, chimie sau istorie, geografie, informatică. De asemenea, în funcţie de limbile străine studiate în liceu, elevii pot alege franceza, engleza sau germana.
În sesiunea iunie 2011, 170 de lucrări la limba germană din centrul de examinare Ceadâr Lunga au fost anulate. Centrele de învăţământ în care s-au înregistrat nereguli vor avea interdicţie de trei ani de desfăşurare a examenelor de BAC, iar absolvenţii prinşi cu teste copiate vor fi nevoiţi să mai susţină o dată examenul, în sesiunea suplimentară.