5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialCastelul patimirii noastre

Castelul patimirii noastre

Octavian Goga isi doarme somnul de veci la castelul din Ciucea, netulburat din 1938, anul trecerii sale in eternitate. Raul Crisul Repede curge linistit pe sub dealul unde este construit mausoleul familiei Goga. Castelul pe care l-a cumparat dupa Primul Razboi Mondial de la vaduva prietenului sau, poetul maghiar Ady Endre, este revendicat astazi de mostenitorii familiei Goga.
Febra retrocedarilor de imobile istorice celebre din Romania a deschis un ghiseu special la Ministerul de Externe de la Budapesta. Ungaria este pregatita, cu banii in buzunar, pentru a cumpara istoria Ardealului. Tinta principala este data de imobilele de secol XVIII si XIX si chiar cele din veacul XX. Pe o anume lista, pe care maghiarii de pe ambele maluri ale Tisei au facut-o in cadrul deselor schimburi culturale, castelul lui Goga de la Ciucea era trecut la categoria „greu de recuperat”. „Dar nu aduce anul, ce aduce ceasul” – spune o vorba din batrani, de care oficialii maghiari tin seama.
Euroregiunea, pe care multi o vor declarata oficial in bazinul interior al Carpatilor, a devenit o oaza pentru vanatorii de castele. Istoria se rescrie la aproape 100 de ani. Daca Transilvania devenea romaneasca la inceput de secol XX, in cel urmator ea ar putea deveni una multiculturala.
Maghiarii sunt mult mai reticenti la acest gen de discurs, in comparatie cu romanii regionalisti. In schimb, sunt foarte sensibili la ceea ce a fost simbol si reper al unei identitati etnice, bine conturate, in ultimele secole. Dar cand coordonatele lor istorice se intersecteaza cu cele romanesti, nu de putine ori au iesit scantei. Iar una dintre ele este pe cale sa scapere la Ciucea.
Octavian Goga, cunoscut poet, dar si om politic de dreapta din perioada interbelica, un nationalist convins si un adversar declarat maghiarismului, si-a dorit ca mormantul sa-i fie sapat la castelul de la Ciucea. Locul a devenit in timp unul de pelerinaj in memoria poetului patimirii noastre, asa cum este cunoscut in istoria literaturii romane pentru opera sa militanta scrisa pentru dezrobirea neamului sau.
Nepotul sotiei lui Octavian Goga, doamna Veturia, un anume Florin Muresan, care traieste de mult timp in America se lupta prin instante sa puna mana pe castelul unchiului sau. Oficialii de la Budapesta l-au contactat deja, prin interpusi, ca in cazul unei sentinte favorabile care s-ar putea obtine cu putin lobby pe malurile Dambovitei, sa-i puna banii in mana ca la Ciucea, doar mausoleul sa mai aminteasca de numele lui Octavian Goga. In rest, totul sa fie transformat intr-un memorial intitulat Ady Endre, adica un muzeu dedicat poetului patimirii lor.
Iar guvernatii romani, preocupati mai mult cu euforia integrarii europene, nu ar baga de seama, cand, unde, cum si cine a reusit sa treaca castelul de la Ciucea dincolo de Carpati, peste Tisa, in proprietatea statului ungar. Iar la acest gen de tranzactii suntem specialisti. Mostenirea Gojdu ne sta drept chezasie…

Cele mai citite

Noua lege care plafonează dobânzile la creditele IFN. Dobânzi mai mici pentru consumatori

De luni, 11 noiembrie, intră în vigoare o lege care reglementează dobânzile la creditele acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN), având scopul de a...

Bafetimbi Gomis își încheie cariera la 39 de ani!

Fostul internațional francez a lăsat o amprentă semnificativă în fotbalul european și asiatic, cucerind 13 trofee de-a lungul carierei sale. Bafetimbi Gomis, cunoscut drept „Pantera”...

Hoffenheim și-a concediat antrenorul înainte de duelul cu FCSB din Europa League!

Clubul german a început deja negocierile pentru numirea unui nou tehnician. Hoffenheim, viitoarea adversară a echipei FCSB în UEFA Europa League, trece printr-o schimbare importantă...
Ultima oră
Pe aceeași temă