5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCastelul de la Topa, furat bucata cu bucata

Castelul de la Topa, furat bucata cu bucata

» Situat in comuna Albesti, satul Topa, castelul Bethlen a fost construit in anul 1617 de Farkas Bethlen, consilierul principelui Gabriel Bethlen, iar stilul renascentist care l-a inclus in randul celebrelor castele de pe Valea Loirei i-a fost dat in anii 1640-1641 fiului lui Farkas Bethlen.

» Acum, din castelul de la Topa au ramas doar niste ruine, iar hotii de caramida nu se sfiesc sa le fure si pe acestea.

Oamenii din comuna dau din umeri la fel ca si autoritatile locale care au privit ani la rand, neputincioase, distrugerea monumentului istoric. "Vor sa distruga istoria Ardealului de pe timpuri. si intentionat s-o lasat sa se duca tot ce se poate de acolo. Tiganii cu caruta, caramida, fier-beton, absolut tot, si de ani de zile tot cara. Se fura draga, ca asa scanduri o furat, caramizi, lemnarie, tigla, care o putut o furat", spun oamenii din sat, care acuza Primaria ca nu si-a dat interesul sa faca ceva pentru castelul care ar fi putut sa atraga turisti in zona. Iar primarul si viceprimarul de la Albesti, Aurel Boitos si Nicolae sovrea, confirma si ei starea de fapt existenta la Topa, fara insa a da vreo solutie pentru reabilitarea castelului. "Ati fost ati vazut la fata locului ca este o ruina.

 

Este, poate, si un pericol pentru cei care inca mai sustrag materiale din temelie si din zidurile ramase", spune viceprimarul Aurel Boitos, in timp ce primarul sovrea este de parere ca "ar fi nevoie de un investitor nebun, pe care sa nu-l intereseze ce face cu banii pentru reabilitarea castelului". Totusi, ambii edili de la Albesti sunt de parere ca varianta reabilitarii va fi in cele din urma exclusa si vor trece la daramarea controlata a ruinelor. "Ne gandim ca, pana la urma, va trebui sa il daramam", spune Aurel Boitos, care este sustinut de Nicolae sovrea, care considera ca "cladirea e distrusa aproape in totalitate si ar costa enorm refacerea ei", iar demolarea controlata ar fi solutia cea mai buna pentru evitarea unor accidente.

In judetul Mures sunt 26 de castele. Pentru ca la nivelul intregii tari sunt 175 de castele, Muresul este judetul cu cel mai mare numar de castele din Romania. "E singurul judet in care s-au regasit toate cele trei forme administrative, respectiv comitatul, scaunele secuiesti si cele sasesti", spune Ferenc Csortan, specialist in cadrul Directiei de Cultura Mures, care adauga ca "dupa 1990, aceste cladiri care pana atunci erau utilizate de gospodaria de stat au ajuns la cheremul populatiei locale, administratiile locale sau nu au putut, ori nu au stiut, ori nu au inteles ce au de facut, dar nici macar nu au schitat un gest ca ar vrea sa apere monumentele acestea".

Cele 26 de castele din Mures se afla la Apalina, Abus, Gurghiu, Chendu, Cuci, Trei Sate, Eremitu, Brancovenesti, Iernut, Lapusna, Sangeorgiu de Mures, Panet, Ozd, Sangeorgiu de Padure, Ganesti, Corunca, Zau de Campie, Mihai Viteazu, Sanpaul, Dumbravioara, Gornesti, Bahnea, Topa-Boiu, Cris si Madaras.

Cele mai citite

Aderarea României la Schengen: 2 miliarde de euro pierduți anual din cauza întârzierii

România a pierdut peste 2 miliarde de euro anual din cauza menținerii în afara spațiului Schengen, conform unei analize recente. Costurile includ întârzierile transportatorilor...

PSD revine la masa negocierilor pentru formarea noului Guvern

PSD a reluat negocierile pentru formarea Guvernului, alături de PNL și UDMR, conform unor surse liberale citate de ProTV. Structura ministerelor este deja conturată:...

Regele Charles al III-lea a glumit despre starea sa de sănătate: „Sunt încă în viață”

Vineri, regele Charles al III-lea a făcut o glumă, spunând că este „încă în viață”, în timpul unei întâlniri cu membri ai comunității din...
Ultima oră
Pe aceeași temă