Dupa ce saptamana trecuta cativa sateni din Otelec, una dintre comunele timisene cel mai grav afectate de inundatiile din primavara, s-au plans ca nu sunt respectate proiectele si ca oficialii de la Bucuresti au ales cele mai ieftine si mai proaste variante de case, fara sa tina seama si de optiunea lor, a venit randul locuitorilor din Foeni sa-si exprime nemultumirile fata de modul in care autoritatile au inteles sa-i ajute. Oamenii au ajuns la capatul rabdarii iar autoritatile judetene sunt prinse la mijloc.
Reconstructia omoara specificul banatean
Mai multi gospodari din comuna Foeni, greu incercata de furia apelor, s-au plans reprezentantilor administratiei judetene ca locuintele care urmeaza sa fie reconstruite in zona sunt mult prea mici. „Nu suntem de acord cu proiectele intrucat casele sunt subdimensionate. Doua camere, baia, holul si debaraua au fost inghesuite toate pe 40 de metri patrati”, au afirmat oamenii. „Inainte de inundatii doar una dintre camerele mele, si aveam patru, avea 20 de metri patrati”, a spus cu mandrie unul dintre sinistrati. Si la Foeni, la fel ca la Otelec, s-a ales o varianta in care acoperisul casei va fi din tabla zincata. „Unde s-a mai pomenit in Banat asa ceva?!”, au ripostat oamenii. „Satele nu vor mai arata niciodata ca inainte. Specificul banatean va muri”, au mai adaugat cu amaraciune acestia. Alt sinistrat explica si el: „Holul, daca poate fi numit asa, este de 1,5 metri. Daca moare cineva, nu poti scoate pe usa nici un sicriu!”.
Proiecte mai putin costisitoare
Oamenii se uita cu invidie la casele preluate spre reconstructie de catre World Vision. Este o raritate, fiind unul dintre putinele cazuri in care se respecta proiectul initial. Acesta apartine unei societati de proiectare din Banat – IPROTIM – iar diferenta se vede de la o posta. Locuintele sunt mai spatioase, respecta in buna parte specificul zonei si sunt acoperite cu tigla. Din pacate, autoritatile timisene sunt legate de maini si de picioare in conditiile in care ANL este cea care gestioneaza reconstructia din Banat, iar proiectele nu mai pot fi schimbate.
Opt proiecte au fost declarate castigatoare in urma licitatiei derulate la Bucuresti. Ca autoritatile centrale au optat pentru variante mai putin costisitoare e pe de-o parte de inteles, in conditiile in care efortul financiar pentru reconstructie nu e unul tocmai de neglijat. Ceea ce intriga e modul in care au fost selectate aceste oferte. Cum de au fost acceptate planuri facute in bataie de joc, fara o analiza atenta, care nu au nici o legatura cu traditia locului, asa cum li se promitea banatenilor cand a fost lansat programul de reconstructie?
In ciuda nemultumirilor, lucrarile continua
Este un razboi al nervilor iar sinistratii din Timis par sa fi ajuns la capatul rabdarii. Nici macar casele prin adoptie nu sunt (toate) pe placul beneficiarilor. Si in acest caz proiectul folosit trebuie sa fie unul dintre cele opt aprobate de ANL. Aceleasi probleme, aceleasi nemultumiri: spatiul e prea mic si nu are nici macar „spais” (celebra camara banateana), spun oamenii. Din pacate, cale de intoarcere nu mai exista. „Sunt proiectele venite de la Guvern, trebuie respectate”, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis. In disperare de cauza, liderul CJ a trimis totusi o scrisoare la Bucuresti prin care solicita ca noile imobile sa nu fie acoperite cu tabla, ci sa se gaseasca o alta varianta. Dincolo de nemultumirea oamenilor si de frustrari, multe justificate, reconstructia in zona continua. Greseala a fost ca nimeni nu i-a intrebat si pe ei ce vor. „Suntem la mila lor si nu avem ce face, asta e adevarul”, au mai afirmat banatenii.