14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialCase pe terenuri otravite chimic

Case pe terenuri otravite chimic

» In mai multe orase, preponderent din Transilvania, infloresc afaceri imobiliare cu terenuri contaminate cu diverse chimicale.

» O companie britanica investeste 50 de milioane de euro la Baia Mare pe sase hectare din terenul haldei de steril a Transgoldului.

» Producatorul clujean Terapia ofera noua hectare de teren nedecontaminat.

Febra imobiliara care a cuprins orasele Romaniei si criza de spatii de construit in zonele centrale au adus in atentia investitorilor terenurile limitrofe oraselor, mari suprafete compacte, care in epoca comunista au avut diverse functiuni industriale. Problema principala a multora dintre aceste terenuri o reprezinta incarcatura de metale grele si substante chimice care poate avea un impact in starea de sanatate a oamenilor.
Cele mai cunoscute situatii de acest fel se intalnesc la Cluj-Napoca, unde Terapia-Ranbaxy SA si-a anuntat intentia de a valorifica prin vanzare un teren de 9 hectare, amplasat intr-o zona cu potential imobiliar maxim, dar si la Baia Mare, unde pe terenurile fostei halde de steril rezultate in urma exploatarilor aurifere o firma locala, SC Agecom SA, intentioneaza construirea unui complex comercial si a unui cartier de locuinte. Agecom a vandut sase din cele 24 de hectare catre o companie britanica, iar aceasta a si facut publica intentia de a dezvolta acolo proiectul Atrium Center – complex comercial si de birouri, cu o suprafata de peste 60.000 de mp si o investitie totala de peste 50 de milioane de euro. Cu tot elanul investitional anuntat public de catre ambele companii, nici una dintre acestea nu a depus inca vreo solicitare de obtinere a unui aviz de mediu, obligatoriu pentru demararea lucrarilor. Potrivit directorului APM Baia Mare, Viorel Iancu, "in afara unui aviz de mediu pentru reecologizarea zonei, nimeni nu ne-a mai solicitat nimic pe acel amplasament". El a precizat ca problemele pe care le ridica acest teren nu sunt atat de protectia mediului, cat de sanatate publica. In mod legal, inainte de a vinde sau de a demara actiuni de reutilizare a acestor terenuri, companiile care le detin trebuie sa realizeze o serie de lucrari de ecologizare, prin care sa elimine riscul de contaminare.
La Cluj, terenul oferit este ultimul de dimensiuni semnificative disponibil in oras si este amplasat in imediata apropiere a unuia dintre cele mai populate cartiere, Marasti. Directorul Agentiei Judetene de Protectie a Mediului Cluj, Septimiu Sanmarghitan, a explicat ca "vanzatorul are obligatia, inainte de a vinde, sa obtina un aviz de vanzare, document in care sunt trecute toate obligatiile de mediu pe care acesta le are pentru decontaminarea solului". El a afirmat ca Terapia nu a finalizat procesul si ca "pana la finalizarea acestuia pe teren nu se poate construi". seful APM Cluj a precizat ca pana la momentul scoaterii la vanzare a terenului, compania Terapia-Ranbaxy nu depusese nici o cerere de obtinere a avizului de vanzare. Pe de alta parte, Dragos Damian – CEO al Terapia-Ranbaxy a declarat ca "decontaminarea si ecologizarea zonei sunt preconditii pentru cumparator; ele sunt detaliate in caietul de sarcini".
In Arges, pe mai multe dintre terenurile poluate de fabricantii de produse chimice au aparut noile spatii comerciale ale orasului. Pe sub aceste cladiri continua sa treaca conductele folosite in urma cu decenii la transportul a tot felul de chimicale. In Botosani, Agentia pentru Protectia Mediului a initiat un proiect pentru identificarea siturilor contaminate, deoarece multi dintre administratorii fostele fabrici care si-au desfasurat activitatea nu declara procentul de contaminare al terenurilor.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă