10.7 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialCase gratis pentru secretare, asistenti si consilieri din Guvern

Case gratis pentru secretare, asistenti si consilieri din Guvern

Secretare, asistenti de cabinet, consilieri personali si chiar consilierii consilierilor din Guvern si agentiile din subordine sunt beneficiari de locuinte de serviciu de la RA-APPS. Chiriile modice sunt decontate de catre institutiile angajatoare, din bani publici, ceea ce scoate in evidenta faptul ca statul este foarte "atent" cu angajatii din aparatul guvernamental, indiferent de functia acestora. Teoretic, de prevederile OUG nr. 80/2001, prin care se asigura, pe perioada mandatului, locuinte de serviciu din fondul protocolului de stat, trebuiau sa beneficieze doar demnitarii.

 

Practic, prin adaugarea unui paragraf, la sfarsitul unui articol in care sunt insiruite categoriile de demnitari care beneficiaza de locuinte de serviciu, Guvernul Nastase a facut posibil ca si "personalul incadrat pe functii la cabinetul demnitarului" sa poata sta gratis in centrul Capitalei. Acest paragraf a lasat loc la tot felul de abuzuri. Romania libera a descoperit ca doi soti, divortati intre timp, sunt beneficiarii a cate o locuinta de serviciu sau un tata si fiul sau au primit fiecare cate o casa de la RA-APPS. Reprezentantii Regiei Protocolului de Stat ridica din umeri neputinciosi in fata unor astfel de situatii si declara ca nu au facut altceva decat sa respecte reglementarile in vigoare. 

 

Statul roman este foarte "atent" cu angajatii din aparatul guvernamental, indiferent de functia acestora. Regia Autonoma de Administrare a Protocolului de Stat (RA-APPS) trebuie sa asigure locuinte de serviciu in Bucuresti nu numai demnitarilor, ci si secretarelor, asistentilor, consilierilor si… consilierilor consilierilor. Apartamentele pe care acestia le primesc pe perioada mandatului sunt amplasate in cele mai bune zone din Capitala, acolo unde chiriile se ridica la cateva sute de euro, lunar. In plus, functionarii locuiesc gratis in aceste apartamente, deoarece sumele platite – chiar daca sunt mult sub pretul pietei – sunt decontate de ministerele si agentiile guvernamentale la care lucreaza. Romania libera a descoperit situatii de-a dreptul hilare in spatiile locative ale RA-APPS: sot si sotie, ambii functionari, au primit fiecare cate o casa, dupa ce au divortat sau tata si fiu, fiecare cu locuinta lui "de protocol".

"Nu mai tin minte cum am primit locuinta"
Constantina Maria Bucea si Ganema Mihaela Rotaru sunt consilierele personale ale consilierului de stat Cynthia Carmen Curt, de la Cancelaria premierului Emil Boc. Cele doua functionare au primit fiecare de la RA-APPS cate o locuinta, cu o chirie identica in valoare de 85,92 de lei (20 de euro) pe luna. Apartamentele respective sunt situate pe Bulevardul Nicolae Balcescu, nr. 26, adica in centrul Capitalei, langa Universitate. Pe piata libera, un apartament intr-o astfel de zona se inchiriaza cu cel putin 600 de euro lunar, adica de 30 de ori mai mult. Cele doua consiliere au fost aduse in Bucuresti in martie 2009, de catre Cynthia Carmen Curt. Ea a fost numita de catre premier, in ianuarie 2009, pe post de consilier de stat in aparatul primului ministru. Intrebata cum a primit locuinta de la RA-APPS, consilierul Constantina Maria Bucea ne-a declarat: "Nu mai tin minte exact. Nu pot sa va raspund.

 

Nu sunt abilitata sa vorbesc. Intr-adevar, nu am rang de demnitar". Ea a precizat ca este de origine din Cluj-Napoca, orasul de bastina al sefei sale, Cynthia Carmen Curt, si al premierului Emil Boc. La randul ei, Cynthia Carmen Curt a primit si ea o locuinta de serviciu cu o chirie de 257 de lei, adica 60 de euro. Nici Cynthia Curt nu a vrut sa comenteze faptul ca cele doua "sfatuitoare" ale sale stau in case de protocol ale statului: "Nu sunt abilitata sa dau comunicate de presa. Pentru aceasta, adresati-va biroului de presa al Guvernului. Totusi, tin sa precizez ca cele doua consiliere ale mele au primit apartamentele in conditiile legii". Curt are 32 de ani si din 2000 este asistenta premierului Emil Boc la Universitatea Babes Bolyai. Inainte sa ajunga in Guvern, ea a fost subprefect la Cluj.

Tata si fiu, fiecare cu apartamentul lui de la RA-APPS
Tot in locuinte de serviciu stau si consilierii personali ai ministrului Turismului Gheorghe Nastasia (intre timp avansat secretar general) si Ana Maria Topoliceanu. Cei doi au primit de la RA-APPS locuinte pentru care chiria lunara este de 350 de lei, adica 82 de euro. Ana Maria Topoliceanu ne-a explicat cum a primit apartamentul: "Da, am primit locuinta de la RA-APPS, pentru ca ma incadrez in cerintele legii. Nu am studiat legea, ca nu era treaba mea, dar o sa verific. Sa stiti ca nu sunt singura consiliera personala care a beneficiat de casa de la RA-APPS".

Eugen Coifan, secretar general al Agentiei Nationale Antidoping, locuieste intr-un apartament al RA-APPS cu o chirie de 522 de lei (122 de euro). Interesant este ca si sotia acestuia (mai exact fosta sotie) Anisoara Coifan a primit la randul ei o locuinta de la RA-APPS, ea fiind sefa Directiei Resurse Umane din cadrul Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Chiria stabilita pentru apartamentul lui Coifan este de 459 de lei, aproximativ 106 euro pe luna. Intrebat cum de au primit si el si sotia apartamente de la RA-APPS, Eugen Coifan ne-a lamurit: "Intre timp am divortat, iar fosta mea sotie si-a pastrat numele. Nu stiu nimic de casa ei". Reamintim ca Eugen Coifan este fost vicepresedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pozitie din care i-a acordat aviz favorabil lui Horia Georgescu pentru a ocupa postul de secretar general al ANI, fara ca acesta sa indeplineasca conditiile legale privind studiile si vechimea.

 

Ulterior, cand ANI a scos la concurs postul de director resurse umane, Horia Georgescu a facut parte din comisia de concurs, care a desemnat-o castigatoare pe Anisoara Coifan. Dupa ce a obtinut postul Anisoara Coifan a primit si locuinta de la RA-APPS. "Nu am incalcat legea. Am divortat de sotul meu si acum locuiesc singura", sustine Anisoara Coifan. Un alt angajat al ANI care beneficiaza de locuinta de serviciu (cu o chirie de 343 lei) este Silviu Ioan Popa, consilierul personal al presedintelui acestei institutii.

Culmea este ca si tatal acestuia, Aron Ioan Popa, presedintele Autoritatii de Audit, sta intr-o locuinta de serviciu cu o chirie de 937 de lei. Tot in case RA-APPS locuiesc si asistentul de cabinet al presedintelui ANI, Florin Ionel Moise, precum si asistentul de la cabinetul ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Andreea Elisabeta Utulete. Acestea sunt doar cateva exemple de functionari publici care locuiesc in spatiile de protocol ale statului. In acest moment, RA-APPS detine in Bucuresti aproximativ 700 de imobile, in multe dintre ele locuind ministri, fosti inalti demnitari, secretari de stat etc.  

RA-APPS: "Legea le permite sa stea in aceste locuinte"
Reprezentatii Biroului de presa al RA-APPS sustin ca legislatia permite chiar si functionarilor de grad inferior sa primeasca locuinte de stat. Acest lucru este posibil datorita unui mic paragraf adaugat la sfarsitul unui articol din legea care reglementeaza asigurarea, pe perioada mandatului, a locuintelor de serviciu pentru demnitari. Articolul 2 din Legea nr. 717/2001, prin care a fost aprobata OUG nr. 80/2001, spune ca: "pot beneficia de locuinta de serviciu, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite sau functii asimilate functiilor de demnitate publica, precum si secretarii generali, directorii generali si persoanele care sunt incadrate pe functii din cabinetul demnitarului in cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale s institutiilor publice". Reprezentantii RA-APPS au declarat pentru Romania libera ca, potrivit legislatiei in vigoare, chiria este platita lunar de catre fiecare beneficiar in parte, iar banii sunt decontati apoi de catre institutia unde acestia lucreaza.

RA-APPS, vaca de muls a demnitarilor
De-a lungul timpului, mai multi demnitari au profitat de legislatia ambigua in baza careia functioneaza RAAPPS si au ramas ilegal in casele primite cu chirie. Un astfel de exemplu este Mircea Geoana, presedintele Senatului, care, dupa ce nu a mai avut functie publica, a uitat sa paraseasca locuinta primita cu chirie de la RAAPPS. In 2008, pentru a-l determina sa paraseasca vila de pe strada Cucu Starostescu nr. 3, conducerea RAAPPS a decis sa-i mareasca de zece ori chiria lunara lui Mircea Geoana. Timp de aproape un an, Geoana a platit lunar la RAAPPS o chirie de 3.153 de euro, in contextul in care venitul sau lunar si al sotiei era de doar 1.600 de euro. Dupa ce a fost ales presedinte al Senatului,  problema lui Geoana s-a rezolvat de la sine, in sensul in care el trebuie sa plateasca o chirie modica, in jur de 100 de euro, pe care apoi ii deconteaza Senatul.

Constantin Sava, fost secretar general al Senatului, si Silviu Bian, membru PDL si fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, trebuiau sa paraseasca locuintele de la RAAPPS in 2007, dupa ce isi pierdusera functiile. In loc sa elibereze casele, ei au dat RAAPPS in judecata. In 2009, cei doi au fost repusi in functii si astfel au reusit sa incheie conflictul cu RAAPPS, deoarece au din nou dreptul sa locuiasca in casele de la stat. Un caz care treneaza de cativa ani este cel al fostului ministru al Sportului, Georgiu Gingaras, al fostului procuror general Tanase Joita si cel al fostului director la Romsilva, Ovidiu Ionescu. Desi acestia nu mai sunt demnitari de vreo cinci ani, ei refuza sa paraseasca locuintele de la RAAPPS, fiind in proces cu aceasta institutie.

Studentii platesc 160 de lei lunar ca sa stea in Bucuresti
Grija pe care a avut-o statul roman cu functionarii guvernamentali nu se regaseste insa si in cazul altor categorii profesionale. De pilda, un  student al Universitatii Bucuresti plateste lunar 160 de lei regia de camin, suma dubla fata de multe dintre chiriile stabilite pentru locuintele RA-APPS. "Aceasta suma poate fi mai mare iarna, cand se plateste si incalzirea. Trebuie precizat ca suma e platita de un student care imparte camera cu inca trei colegi, deci spatiul sau locativ e foarte mic", afirma Ciprian Berca, presedintele Asociatiei Studentilor din Universitatea Bucuresti.

Cele mai citite

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Firmele care promit eliminarea plasticului produc de 1.000 de ori mai mult decât reciclează

O analiză Greenpeace scoate la lumină discrepanțele majore între promisiunile și acțiunile Alianței pentru Încheierea Poluării cu Plastic (AEPW), o inițiativă formată de giganți...
Ultima oră
Pe aceeași temă