2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCase construite din raportari false

Case construite din raportari false

Edilul unei localitati, din Lunca Dambovitei, este acuzat de consilierii locali ca ar fi tras sforile la Prefectura Calarasi pentru a reconstrui cateva case cu fonduri alocate de Guvern in urma inundatiilor din 2005, cu toate ca satul nu a fost niciodata inundat de puhoaie. Actul de caritate, la prima vedere, spun consilierii, nu este decat un paravan pentru afacerile necurate ale primarului.

Cu comisia la sprit…

Satul Galbinasi este situat la 25 km sud de Bucuresti si este ocolit, la aproximativ un kilometru, de Raul Dambovita. Apele acestuia curg la un nivel de 4-5 metri mai jos de cel mai coborat punct al localitatii si nicicand raul nu a ajuns la casele satenilor. Cu toate acestea, in 2005, dupa inundatiile devastatoare produse in tara, primarul din Galbinasi, Tudor Romanescu, a solicitat Prefecturii Calarasi ajutoare pentru reconstructia unor case care, chipurile, ar fi fost distruse de puhoaie. La fata locului s-a deplasat o comisie constituita prin ordin al prefectului de Calarasi, Jenel Serban. Treaba s-a facut in stil dambovitean, membrii comisiei fiind asteptati, spun satenii, cu mancare si bautura. Intre doua sprituri, trimisii prefectului ar fi facut rapid evaluarea asa-ziselor pagube produse de inundatii si ar fi stabilit locuintele ce trebuiau reconstruite. Cinci la numar, apartinand unora dintre cei mai saraci oameni din sat. Potrivit consilierilor locali, casele respective erau distruse, dar in nici un caz de inundatii, care nu au ajuns niciodata la Galbinasi, ci din vina exclusiva a proprietarilor, care nu le-au ingrijit. A fost aleasa o locuinta situata in nord-vestul localitatii, doua in est, una la nord-est, iar alta la sud-vest.
Primarul nu a putut sa explice efectele „preferentiale” ale inundatiilor, care au afectat cate o casa din aproape fiecare punct cardinal al comunei.
Tudor Romanescu a recunoscut ca in sat nu au fost tocmai inundatii, ploile torentiale fiind cele care ar fi distrus casele.

Primarul a semnat in numele consilierilor

Materialele de constructie au fost calculate pentru locuinte cu cate doua camere, fiind stabilite proiecte de constructie standard. Potrivit consilierilor locali, la toate casele reconstruite nu s-au folosit nici macar jumatate din materialele alocate pe hartie, restul fiind folosite, spun acestia, in interes personal de catre primar. Mai mult, la finalul lucrarilor nu s-ar fi intocmit nici un proces-verbal de receptie. Daca s-ar fi facut, s-ar fi observat ca nici una din casele construite in pripa nu intruneste conditiile minime privind structura de rezistenta (fundatie, stalpi pentru consolidarea zidariei etc.). Luat la intrebari de consilieri, primarul Romanescu le-a spus ca nu este treaba lor. Demersurile la Prefectura Calarasi, Consiliul Judetean (CJ) Calarasi si Ministerul Transporturilor nu au lamurit deloc dilema misterioaselor inundatii de la Galbinasi.
Intr-o adresa semnata de prefectul Jenel Serban se arata ca reconstructia caselor s-a facut in conformitate cu „protocolul incheiat intre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului – ANL, pe de o parte, si Institutia prefectului Calarasi, CJ Calarasi si CL Galbinasi, pe de alta parte”. Or, consilierii locali nu au semnat niciodata acest protocol. In locul lor si fara acordul lor a facut-o primarul Tudor Romanescu.
Edilul se apara, spunand ca avea dreptul sa semneze. „Reprezentantul legal al CL este primarul, potrivit legii, deci aveam dreptul sa semnez”, ne-a declarat Tudor Romanescu. Primarul ne-a mai spus ca toate materialele de constructii alocate de Prefectura au fost folosite doar la reconstructia caselor distruse si nu au fost deturnate in alte scopuri.

Datorii… electorale

Matrapazlacurile primarului au revoltat cea mai mare parte a satenilor. Oamenii spun ca edilul i-a favorizat pe toti cei care i-au finantat campania electorala. Unul dintre acestia este Gheorghe Lincan, din Oltenita, concesionarul Lacului Galbinasi.
Dupa o licitatie cu cantec, la care au mai participat, alaturi de Lincan, fratele si cuscrul acestuia, balta a fost concesionata de oltenitean. Suspiciunile au aparut atunci cand s-a aflat ca bonitatea rudelor lui Lincan era egala cu zero, cei doi figurand pe listele Primariei pentru ajutoare sociale. Gheorghe Lincan a concesionat cei 63.500 metri de luciu de apa cu doar 14 euro/ha anual, adica pretul a patru kilograme de peste. O data ce s-a vazut stapan pe lac, Lincan le-a interzis satenilor sa se mai apropie de malul apei sau sa adape vitele. Mai mult, pentru a mari suprafata de apa, a astupat gurile de scurgere ale baltii, crescand nivelul cu aproximativ un metru. In consecinta, apa lacului s-a infiltrat in panza freatica si a colmatat fantanile localnicilor. Plangerile satenilor au avut ecou la Prefectura Calarasi, care, pe 15 iunie 2005, a recomandat CL Galbinasi sa retraga concesiunea. Potrivit Corpului de Control al prefectului, care a verificat reclamatiile, Gheorghe Lincan nici macar nu a respectat contractul, care prevedea ca, in termen de maximum un an, concesionarul sa faca lucrari de amenajare a baltii. Gheorghe Lincan a fost salvat insa de primarul Romanescu, care a refuzat sa puna in aplicare hotararea CL de anulare a concesiunii. Mai multi sateni l-ar fi auzit pe Lincan strigand in gura mare ca lacul va ramane al lui pentru ca l-a sponsorizat pe primar in campania electorala, din 2005, cu 60 milioane lei vechi.
Tudor Romanescu ne-a declarat ca pe rol exista un proces intre concesionar si CL, privind anularea concesiunii. Potrivit acestuia, Gheorghe Lincan ar fi respectat prevederile contractului si ca nemultumirile satenilor nu sunt intemeiate.

Cele mai citite

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă