5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecial„Casa din stejar“, unică în Galați

„Casa din stejar“, unică în Galați

Într-un cartier central al Galațiului există o casă care se pare că este unică în țară, fiind construită pe mai multe niveluri, în jurul unui stejar secular. A devenit o legendă, cei din cartier numind-o ”casa din stejar”. ”Este o casă cu o arhitectură unică, într-o simbioză perfectă cu stejarul. E de fapt o anexă a stejarului. M-am gândit la o îmbinare perfectă de vechi și nou, un stejar de câteva sute bune de ani și o casă nouă, modernă, cu tot confortul necesar unui vieți liniștite”, spune George Safciuc, inginerul gălățean care a construit-o fiind pasionat de conceptul de ”casă bio-ecologică”.

Casa are cinci niveluri, pivniță, demisol, parter, etaj și mansarda, continuată de o terasă construită chiar în coronamentul stejarului. Nu e chiar o casă bio, dar îndeplinește câteva criterii. ”Este o casă bio, pentru că stejarul aduce și o ameliorare. Are două puncte forte. În primul rând, rădăcinile stejarului se duc sub pământ cam cât se duce coronamentul în sus și acesta este un avantaj pentru că aici cutremurele nu se resimt ca la celelalte tipuri de locuințe, este asigurată o stabilitate la cutremure. Al doilea punct forte este că la nivelul de sus coronamentul îți asigură un aport foarte bun de oxigen, pentru că e clar că la Galați nu stăm foarte bine la acest capitol. Ca să nu mai vorbim de latura estetică”, spune Safciuc.

Casa din stejar a fost izolată foarte bine, pentru reducerea consumurilor de energie și, implicit, a facturilor: ”Din punctul de vedere al izolării termice, pentru evitarea pierderii de energie, casa stă destul de bine. Am izolat-o bine, începând de la tipul de cărămidă pe care l-am folosit, am avut în vedere acest lucru de la bun început și consumă destul de puțin. Nu se poate spune că este o «casă pasivă», dar stă destul de bine din punctul de vedere al consumurilor de energie”, a adăugat inginerul.

Modelul ideal: „casa pasivă“

Gălățeanul e pasionat de conceptul de ”casă bio-ecologică”. A studiat foarte bine ce înseamnă casele și instalațiile bio-ecologice, ce e ”casa pasivă” și a  pus în practică cunoștințele dobândite prin construirea unor astfel de case. Modelul ideal este cel al ”casei pasive”, în care prin materialele folosite și arhitectură se poate ajunge la consumuri energetice foarte reduse în raport cu tipurile de locuințe consacrate. ”Casa pasivă este o casă care are nevoie de un aport de energie cât mai mic. Pasiv înseamnă, practic, zero, ceea ce este imposibil, dar e posibil un aport de energie, din afară, cât mai mic, mai ales prin economia de energie.

Dacă o casă nu este izolată foarte bine, cea mai mare parte din energia pe care o obții prin consumul de gaze naturale sau electricitate se pierde, prin pereți, prin suprafețe vitrate. Pasivitatea se referă în mod special la gradul de izolare”, spune Safciuc. Conceptul de ”casă pasivă” are mai multe componente, cel de bază fiind ”managementul energetic”, al cărui scop îl constituie creșterea eficienței energetice și obținerea unor reduceri a consumurilor energetice de până la 50-70%. O altă componentă este ”arhitectura casei pasive”, care presupune asigurarea eficienței energetice încă din faza de proiectare a casei, existând și un set de reguli generale: amprenta la sol cât mai mică, ferestre mari către sud, număr redus de uși exterioare, panouri solare etc.

Locuința viitorului – 
casa „eco-bio“

Acest trend, care la noi este într-o fază incipientă, anunță viitoarele schimbări în construirea de locuințe individuale, care vor fi dictate de creșterile prețurilor la energie. ”Reducerea schimbului de energie este un target valabil pentru orice imobil, în general, nu contează că este eco sau bio. Casele care sunt eco-bio cu atât mai mult trebuie să se apropie de performanțele energetice ale casei pasive, pentru că ele trebuie să fie întreținute cu cheltuieli cât mai mici. Sunt diverse tipuri de case, case din pământ, case din lemn, case din piatră, dar sunt și case mixte. Dacă vrei să îți faci o casă bio, trebuie să îți alegi materiale de bază naturale”, a mai precizat George Safciuc.  

Cele mai citite

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

România așteaptă decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo! Burleanu estimează un verdict favorabil

România a încheiat en-fanfare campania din Liga Națiunilor, cu o victorie categorică în fața Ciprului, scor 4-1, dar cazul meciului abandonat cu Kosovo rămâne...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă