15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecial"Carul cu boi" trage licitatia dupa el

„Carul cu boi” trage licitatia dupa el

» Succes partial pentru licitatia GoldArt: "Carul cu boi" al lui Grigorescu a fost adjudecat pentru 160.000 lei, insa "Golful" lui Pallady, evaluat la 92.000-95.000 lei, nu a starnit interesul colectionarilor.

Suma totala obtinuta ieri de goldart in urma licitatiei de la BCU se invarte in jur de 200.000 lei – din care 160.000 au venit de la un singur tablou, un minuscul "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu. Bijuteriile si arta decorativa au avut cel mai mic succes, dar si piesele, cu exceptia unei zaharnite cu capac, evaluata la 3.100-3.200 lei, au fost destul de modeste. Din cele sapte bijuterii (cele mai multe fiind inele) s-a vandut doar o garnitura de argint (compusa dintr-o bratara si un inel cu granate), la pretul de strigare de 600 lei, in timp ce cea mai scumpa piesa a colectiei, un inel din aur alb cu un diamant negru – la 1300 lei. Un platou decorativ din portelan, cu décor in stil Art Nouveau, s-a vandut cu 300 lei, iar un frumos set italian pentru semineu din alama cizelata, compus din cinci piese, s-a vandut la pretul de strigare de 1.300 lei. De mentionat ca toate piesele (cu o exceptie nesemnificativa de 50 lei) s-au vandut la pretul de strigare.

 

Sectiunea de carte si manuscris  a vandut mai bine: doua cataloage de expozitie romanesti din 1976 si 1993 s-au dat la pachet pentru 125 lei, iar un exemplar din "Cantecele tiganesti" ale lui M.R. Paraschivescu, cu autograf pentru Tudor Arghezi, s-a dat cu 300 lei, in timp ce o carte din 1919, scrisa de Regina Maria, "Ganduri si icoane din vremea razboiului", s-a vandut la pretul de pornire de 8 lei, iar trei cataloage de Dan Hatmanu (1967, 1983 si 1984) s-au adjudecat cu 175 lei (pret de pornire 130 lei), la un pret similar cu "Kalokagathon" al lui Petru Comarnescu (editia din 1946). Cum era de asteptat, cartile avangardei s-au vandut bine. Astfel, cinci titluri din autori avangardisti, cu volume tarzii, aparute dupa 1965 (cu exceptia lui Sasa Pana, prezent cu o carte din 1948), s-au vandut cu 150 lei, iar un volum al lui Gherasim Luca, aparut la Editura Ramuri, a furnizat surpriza sectiunii: pornit de la un pret modest de 100 lei si evaluat la 120-130 lei, volumul a intrat in interesul a nu mai putin de patru licitatori, fiind pana la urma adjudecat pentru 1.000 lei – la fel cat o colectie de ziare din preajma Razboiului de Independenta (26 de numere din "Resboiul" si "Dorobantul", adjudecate la pretul de strigare).

 

Alte doua carti si-au dublat valoarea in timpul licitatiei "Mihai Eminescu, un precursor al legionarismului romanesc" de Constantin Papanace; cartea, aparuta la Editura Armatolli din  "Cetatea Eterna" in 1951, a pornit de la 120 lei si a ajuns la 300 lei. Celalalt succes a fost reprezentat de sase numere ale revistei "Sex Appeal – Paris", care au urcat de la 60 lei la 175 lei. Din pacate, licitatia, care a curs destul de calm, fara scandaluri si vociferari, a avut parte de un animator care si-a dat continuu in petic cu glume cel putin discutabile: "Nu mai exista nici un pervers in sala?", a intrebat spre sfarsitul licitatiei revistelor frantuzesti, iar la volumul "Noul si perfectul epistolar al amorului si al felicitarilor – 124 de modele de scrisori galante pentru declaratiuni, refuzuri, impacari", a conchis ca e mai bine "sa-i arzi un pumn in mufa dupa epistolar", probabil autorului.

"Femeie in interior", de Pan Ioanid, si-a dublat valoarea
Pictura, cu cateva exceptii spectaculoase, s-a vandut la pretul de strigare. Astfel, din cei 12 artisti contemporani, un tablou s-a vandut cu 900 lei ("Maramuresencele" de Elena Uta Chelaru), "Tanara" lui Vladimir setran cu 1.100 lei, "Ulcica cu petunii" de Vasile Rotaru cu 2.200 lei, iar "Cetatea" lui Marin Gherasim cu 2.500 lei. Nu s-au vandut insa tablourile mai scumpe ale acestei sectiuni – "Peisaj de iarna" de Ana Ruxandra Ilfoveanu, evaluat la 4.500-5.000 lei, si "Aripi spre fereastra albastra" de Constantin Blendea, evaluat la 7.200-7.400 lei. La capitolul "clasici" (metaforic vorbind), surpriza negativa a constituit-o tabloul lui Pallady "Golf (Hendaye)", infatisand "o bucata de plaja  in prim-plan, cu niste stanci rosietice intr-un colt si marea cenusie, care se impreuna in departare cu cerul innourat, purtand reflexele pamantii in involburarile norilor" (Ionel Jianu, cf. catalogului de prezentare).

 

Evaluat la 92.000-95.000 lei, cu un pret de strigare de 90.000 lei, tabloul nu a starnit deloc interesul colectionarilor. In schimb, compozitia lui Pan Ioanid, "Femeie in interior", a devenit campul de batalie a patru licitatori. Pornit de la un pret de 3.900 lei, tabloul, infatisand o femeie ce coase la fereastra, cu spatele spre camera, si-a dublat valoarea, fiind adjudecat pentru 7.500 lei. Peste aceasta suma, la pretul de strigare de 8.000 lei, s-au vandut "Nud sezand" de Lucian Grigorescu si "Padurea de mesteceni" de Rudolf Schweitzer Cumpana. Nu s-au vandut insa "Ioan I.C. Bratianu" al lui Francisc sirato (un tus al carui pret de pornire a fost fixat la 2.400 lei), o marina a lui Ion Pacea (pret de pornire: 8.000 lei), "Remorchere la Tulcea" de Spiru Chintila (pret de strigare: 6.000 lei), "Peisaj" de Abcar Baltazar (pret de strigare: 20.000 lei), alegoria "Psyche parasita de amor", o replica de epoca a lucrarii cu acelasi nume, realizata de  Sava Hantia (pret de strigare: 15.000 lei).

 

Vedeta expozitiei, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, care a facut pana acum parte dintr-o colectie particulara, este un tablou minuscul de 9,1X23,4 cm. Tabloul a fost disputat de doi licitatori "secreti", prezenti prin intermediari – nr. 1 si nr. 16. A castigat numarul 1, un tanar imbracat in costum de blugi, cu ochelari, tremurand din tot corpul pe parcursul licitarii. Licitatia a pornit de la 143.000 lei si a ajuns la 160.000 lei – sub limita de jos a sumei la care a fost evaluat de casa GoldArt (175.000-200.000 lei). Suma obtinuta este pe locul 4 in topul vanzarilor GoldArt, la egalitate cu "Fetita cu rochie albastra" de Francisc sirato, pentru care s-a platit aceeasi suma de bani. Prima pozitie este ocupata de Gheorghe Petrascu, cu "Femie pe balustrada" (207.500 lei), urmat de doua tablouri de Nicolae Grigorescu, "In Amurg" (205.000 lei) si "Flori de nalba" (tot 205.000 lei).  

Luminita Ghildus, presedinte Goldart: "In lunile ianuarie-martie nu sunt aceleasi succese ca in lunile de vara sau toamna"

»  Cum apreciati succesul financiar al acestei licitatii?
— A fost un succes ca am putut sa-l vindem pe Grigorescu; altfel, ce sa mai spun? A fost o licitatie buna pentru luna februarie.

»  De ce credeti ca Pallady nu s-a vandut?
— Nu cred ca era pretul mare pentru un Pallady, ci, mai repede, era vorba de subiect. Colectionarii prefera in general alte subiecte de Pallady – personaje, nuduri, naturi moarte. Dar acesta e altceva, un peisaj extrem de rafinat – si poate ca nu a fost placut suficient de mult ca sa fie cumparat.

»  Se resimte in vreun fel recesiunea economica asupra licitatiilor recente?
— Nu stiu in ce masura este vorba de criza si cat de perioada anului; in general, in lunile ianuarie-martie, pana se dezmortesc lucrurile,  nu sunt aceleasi rezultate ca in lunile de vara sau de toamna. Deci n-as vorbi de criza, din contra, as spune chiar ca in perioada asta de criza ar trebui sa se investeasca in arta pentru ca banii in felul acesta ar fi pusi la adapost.

»  Si in raport cu aceeasi perioada a anului trecut?
— Noi am inceput activitatea abia in aprilie, insa pot sa va spun ce s-a intamplat in general pe piata de arta anul trecut. Scorul este foarte bun, nu sunt diferente majore fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai citite

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima oră
Pe aceeași temă