14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialCartierul Lapus-Arges, ca dupa bombardament

Cartierul Lapus-Arges, ca dupa bombardament

Ieri-dimineata, in jurul orei 5.20. o explozie extrem de violenta a zguduit intregul cartier Lapus-Arges, de pe bulevardul Calea Bucuresti. Danut Ibinceanu, de 42 de ani, si Doina Trica, de 37 de ani, erau de serviciu in tura de noapte la PT 3 (punct termic) din acel cartier. Cei doi nu si-au dat seama ca sala centralei in care se aflau era plina cu gaz metan. Se presupune ca, la ora respectiva, unul din cei doi a aprins ori lumina, ori o tigara. Cert este ca gazul acumulat a explodat daramand nu numai punctul termic, dar afectand serios si blocul U2, lipit de centrala. Intr-o fractiune de secunda, zidurile exterioare ale centralei au cedat, plafonul cladirii s-a prabusit peste instalatiile de termoficare, iar cateva bucati din acesta au fost azvarlite ca niste pietricele.
Doina Trica a decedat pe loc, iar Danut Ibinceanu a fost aruncat de suflul deflagratiei, prin usa, afara. Acesta, aproape dezbracat de tot si cu grave arsuri pe aproape tot corpul, a inceput sa strige disperat dupa ajutor. In intreaga zona imaginile erau apocaliptice. Nici un bloc nu mai avea ferestre. Majoritatea tocurilor acestora erau dizlocate din ziduri. In interioarele apartamentelor dezastrul era si mai mare. Usi de la intrare, usi de la balcoane, ferestre erau smulse din balamale si aruncate in mijlocul camerelor. „Dormeam cu sotia in pat, langa fereastra. La un moment dat am auzit o bubuitura extraordinar de puternica, am vazut o lumina imensa, iar in secunda urmatoare geamurile s-au facut tandari, iar suflul ne-a aruncat pe amandoi din pat, in zidul opus ferestrei. La un moment dat credeam ca urgia nu se mai termina. Venea suflu dupa suflu care ne izbeau mereu de pereti. In dormitor dormea fata noastra, care s-a trezit cu ferestrele camerei peste ea in pat. Printr-un noroc orb a scapat teafara”, a spus Nicolae Dancau, acesta locuind la etajul unu, iar centrala termica se afla chiar sub ferestrele apartamentului sau. Cele doua masini ale acestuia, precum si toate cele parcate in jurul centralei au fost distruse, din cele mai multe nu s-a mai ales nimic. E greu de descris intreaga tragedie. La minus zece grade, sute de familii au ramas intr-o fractiune de secunda fara geamuri si usi, fara energie electrica, fara caldura, gaze, apa calda si apa rece. Intr-unul din sutele de dormitoare, in patul in care dormisera doi copii, ramasesera plapuma si pernele pline de sange si un ursulet de plus parca abandonat… Parintii celor doi copii – baiat si fata – ne-au spus ca nu sunt grav raniti, ci doar putin taiati de cioburile de la geamurile dormitorului. De fapt prin toate apartamentele cioburile trosneau continuu sub picioare.

A doua explozie

Dupa intreaga tragedie, o alta deflagratie baga in sperieti pe toata lumea: la un apartament de la parterul blocului O6, situat la nici o suta de metri, a doua explozie spulbera toate ferestrele. Proprietarul locuintei, Marian Lupu, ramas ca toti vecinii din cartier fara lumina, se duce la toaleta si aprinde o lumanare. In acel moment explozia a zburat usile si ferestrele locuintei. Omul s-a ales de asemena cu arsuri grave, insa viata sa nu e in pericol. Vasilica Gherghinescu, vecinul acestuia de la etajul patru, a spus: „In momentul in care a explodat la parter apartamentul lui Marian, o imensa flacara a iesit la mine in bucatarie, prin masca de la chiuveta”.

Gaze in sistemul de canalizare

Totul a pornit de la o conducta subterana de gaze. In zona reteaua de gaze este extrem de veche, fiind construita in urma cu zeci de ani. Undeva in apropiere, chiar pe Calea Bucuresti, din cauza presiunii crescute in ultimele zile Ð in urma inchiderii DOLJCHIM SA Ð conducta uzata a cedat, iar gazele au patruns in sistemul de canalizare. Din nefericire, metanul s-a acumulat atat in punctul termic, in care exista guri de canalizare, cat si in blocul O6. Din acel moment ambele cladiri erau bombe cu cronometru. Primii au aprins lumina sau tigara cei din centrala. Gazele acumulate in blocul de locuinte, tot prin canalizarea de la subsol, au ramas intacte. Primul care a aprins lumanarea Ð pentru ca trebuia sa plece la serviciu Ð a fost Marian Lupu. Abia atunci gazele din bloc au explodat.

Electrica s-a pregatit pentru un consum pe masura

Primii care au intervenit au fost cei de la Electrica. „Schimbam cele doua transformatoare care deservesc intreaga zona cu altele de putere mai mare, pentru ca va creste foarte mult consumul, oamenii fiind nevoiti sa se incalzeasca cu diferiti consumatori electrici.
Pana dupa-amiaza toata lumea din zona va avea iar curent electric”, a spus inginerul-sef al Electrica Craiova, Eugen Drula.

Sistemul de termoficare e „OK”

Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache a declarat: „Sistemul nostru nu are nimic de-a face cu explozia. Cred ca instalatiile din acest PT nu sunt avariate, dar le vom verifica. Daca totul e in regula, dupa ce inlaturam molozul si zidurile daramate, putem da drumul la caldura. Explozia a fost cauzata de o acumulare de gaze din sistemul de canalizare”.

Distrigaz cauta fisura din sistem

Directorul DISTRIGAZ SUD Ð Craiova, Petre Ciocanescu, nu a putut explica prezenta gazelor in sistemul de canalizare al orasului: „Echipele noastre sunt la fata locului, decoperteaza toate conductele noastre, dar nu putem spune deocamdata cum s-a scurs gazul in canalizare. Autoritatile locale au spus ca pana la orele serii intentionau sa puna toate geamurile sparte din cartier si sa repare toate usile. Locatarii din blocurile O6 si cel lipit de centrala – U2, grav afectat de unda de soc, au fost evacuati si cazati la UM 01047 si alte camine de scoli din oras.

Premierul, la fata locului

Ieri, pana la ora 10.15, au fost reconectate la reteaua de termoficare majoritatea apartamentelor afectate de exploziile din cartierul craiovean Lapus, restul de 270 urmand sa fie reconectate pana dimineata, a anuntat ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la inceputul sedintei Guvernului. Acesta a aratat ca 1000 de apartamente au ramas fara caldura, dintre care 200 au ramas fara geamuri, dar structura de rezistenta a cladirilor nu a fost afectata. Blaga a mai spus ca 2000 de metri patrati de geam vor ajunge la Craiova pentru inlocuirea geamurilor sparte. Un prim transport de 1200 de metri patrati de geam a plecat deja de la Buzau, iar cel de-al doilea va pleca imediat ce vor fi identificate mijloacele de transport. Premierul Tariceanu a plecat aseara, dupa sedinta de Guvern, la Craiova.

Cele mai citite

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă