21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE: Cartel ALFA: Miting de protest în Piața Victoriei. Sindicaliștii au...

VIDEO. UPDATE: Cartel ALFA: Miting de protest în Piața Victoriei. Sindicaliștii au adus o cruce și un sicriu. Protestul s-a încheiat

UPDATE 13.20: Protestul sindicaliştilor de la "Cartel Alfa" s-a încheiat după două ore, fără incidente, manifestanţii întorcându-se cu spatele la sediul Guvernului, în semn de nemulţumire, înainte a părăsi Piaţa Victoriei.

Sindicaliştii au încheiat acţiunea de protest de marţi pe melodia "România, trezeşte-te", iar ultimul gest, înainte de a părăsi Piaţa Victoriei, a fost de a se întoarce cu spatele la clădirea Guvernului.

Aceştia au atenţionat că se vor întoarce să protesteze dacă Guvernul nu modifică Legea dialogului social, aşa cum a promis.

UPDATE 12.00: Mii de sindicalişti "Cartel Alfa" au adus la miting un sicriu şi o cruce pe care scrie "Îngropăm dialogul social".

Protestatarii, veniţi din toate judeţele ţării, scandează "Hoţii", "Jos cu mincinoşii" şi cântă "Deşteaptă-te, române". Aceştia au afişat bannere pe care scrie: "Nu umilinţei salariale. Stop abuzului", "Nu ne mai umiliţi! Ajunge!", "Vrem muncă decentă", scrie Mediafax.

Sindicaliştii cer ca, până în 17 octombrie, comisiile de munca din Parlament să întocmească un raport privind modificarea Legii dialogului social, iar documentul să fie discutat în prima şedinţă de plen.

Federația "Solidaritatea Sanitară" a anunţat că participă la mitingul organizat în Piața Victoriei, pentru modificarea Legii dialogului social, dar şi pentru susținerea revendicărilor înaintate Guvernului și Ministerului Sănătății.

––

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA va susține, marți, un miting de protest în Piața Victoriei, între orele 11.00 şi 13.00. Mitingul a fost organizat spcial în ziua în care lucrătorii din întreaga lume marchează „Ziua Internaţională a Muncii Decente” și cer modificări la încheierea CCM, resprectarea dreptului la conflitul de muncă și protejarea minimă a sindicaliștilor.

Astfel, potrivit unui comunicat al Cartel ALFA, remis redactiei România liberă, revendicarea principală este modificarea de urgenţă a Legii dialogului social L62/2011, cel puţin în punctele cerute de organizaţiile sindicale ca prioritare pentru deblocarea negocierilor colective şi apărarea drepturilor salariaţilor:

  • modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a CCM; 
  • introducerea CCMUNN până la dezvoltarea CCM sectoriale; 
  • dreptul la conflict de muncă; 
  • protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, care să permită construirea dialogului social şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, nu transformarea lor in sclavi moderni

Citește și: Protest de amploare la Guvern pentru modificarea legislației muncii

„În doi ani şi jumătate nu au fost decât discuţii sterile cu acest guvern. Dorim fapte, conform angajamentelor actualilor guvernanţi, adică schimbarea legii. Considerăm că până la data de 17 octombrie, înterval în care se desfăşoară acţiuni de protest în fiecare zi, este timp suficient realizării acestor modificări, în orice caz, mai mult decât a fost nevoie pentru modificarea cotei CAS în favoarea angajatorilor şi adoptarea prevederilor care permit migraţia aleşilor”, a declarat Bogdan Iuliu HOSSU, preşedintele CNS Cartel ALFA.

O altă revendicare extrem de importantă pentru care sindicaliştii vor manifesta mâine în Piaţa Victoriei este salarizarea în sistemul bugetar (sănătate, educaţie, administraţie, etc), care este menţinută la un nivel extrem de scăzut (sub nivelul din 2010), la limita sau sub limita sărăciei. Acest nivel de salarizare şi condiţiile de muncă conduc la plecarea masiva a personalului, punând presiune suplimentară asupra personalului rămas, care trebuie, în plus, să acopere munca celor plecaţi din sistem.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/faafe503e34a383f7dab9bbd2b49d294/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă