19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCarta pentru Limbourg

Carta pentru Limbourg

In regiunea Limbourg, care cuprinde teritorii din Olanda, Belgia si Germania, autoritatile locale au decis sa conlucreze pentru dezvoltarea economica si a infrastructurilor.
Pentru guvernatorul provinciei olandeze Limbourg, Leon Frissen, aceasta este "o gradina experimentala a Europei", iar omologul sau belgian, Steve Stevaert, este de aceeasi parere. Amandoi lucreaza la o Carta pentru Limbourg privind proiectele de cooperare, Frissen fiind convins ca intensificarea colaborarii transfrontaliere poate disipa euroscepticismul cetatenilor. Persoanele care au initiative au binecuvantarea Bruxellesului, subventiile pentru cooperarea teritoriala europeana urmand sa creasca in perioada 2007-2013, pentru euroregiuni, de la 19 milioane de euro la 72 milioane de euro.
Autoritatile locale sustin ca este important ca Limbourg sa dispuna de o mai mare marja de manevra pentru a colabora cu regiunile vecine din Belgia si Germania, intrucat legislatia nationala actioneaza mai mult ca o frana.
In euroregiunea Meuse-Rhin, in cadrul careia Limbourg colaboreaza cu vecinii in domeniile securitatii, informatiilor si culturii, totul este un proces lent din cauza numarului mare de participanti  Limbourg, Aix-la-Chapelle, Liège, Limbourgul belgian si Belgia germanofona. Frissen doreste de exemplu ca regiunile si municipalitatile aflate de cele doua parti ale frontierei sa-si poata impartasi competentele. Infrastructurile, proiectele turistice si crearea de zone industriale in regiunile frontaliere ar fi astfel mult mai facile.

Euroregiuni
Dezvoltate incepand din anii ‘70, in special sub egida Asociatiei Regiunilor Frontaliere Europene (ARFE), euroregiunile depasesc astazi cifra de 70 pe continent. Dupa anii 1990, ele beneficiaza de sustinerea financiara a Uniunii Europene, in cadrul initiativei comunitare INTERREG. Euroregiunea Meuse-Rhin a fost creata in 1976.

Cele mai citite

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...
Ultima oră
Pe aceeași temă