Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Vrancea, medicul Luigi Munteanu, sustine ca pretul carnii de porc vandute de Craciun ar putea creste daca numarul de animale sacrificate va fi mic. „Anul acesta numarul porcilor a scazut cu 30% fata de anul trecut, iar carnea de porc, in piata, a fost cu aproximativ 20.000Ð30.000 lei/kg mai scumpa fata de anul trecut. Personal, cred ca anul acesta de Craciun carcasa de porc se va vinde, la taraba, cu 100 mii lei/kilogram sau chiar mai mult. Carnea transata va ajunge sa coste si 200 mii lei”, a spus Luigi Munteanu. „Numarul vitelor sacrificate in abatoare a crescut cu 10%, iar vanzarile la carnea de pasare au scazut, nejustificat, cu aproximativ 20%”, a spus Munteanu, punand aceste scaderi pe isteria gripei aviare si a pestei porcine care au cuprins Romania in ultima perioada.
Directorul DSV Vrancea a mai declarat ca inspectorii din subordinea sa vor demara, la inceputul lunii decembrie, si o campanie de informare a populatiei de la sate, pentru ca acestia sa sacrifice animalele in conformitate cu normele UE. „Verificarea sacrificarii porcilor in gospodarii nu se va putea face anul acesta fiindca e greu sa intri in curtea omului. Noi vom derula campanii de informare, insa mai mult nu putem face. In abatoare vom face inspectii pe aceasta tema”, a mai declarat seful DSV Vrancea.