Infractorul Vasile Lata are pe constiinta, pe langa atacul la zaharul din rezerva de stat a Romaniei, si un atentat incredibil la sanatatea publica. Firma sa, SC MARFAS SRL (unde Lata a fost actionar), a realizat afaceri criminale, comercializand in municipiul Sacele (cu 40.000 de locuitori) carne de cal, vanduta in galantare drept „carne de vita”.
Sesizati de locuitori, care reclamau imbolnaviri de hepatita, in februarie 2001, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare Brasov au controlat magazia si vitrinele frigorifice ale firmei lui Lata. Inspectorii au ramas stupefiati si scarbiti, atunci cand au descoperit, pusa la vanzare si in frigorifice, aproape o tona de carne de cal! DSV Brasov si OPC Sacele constatau ca „marfa cabalina” era vanduta cu eticheta „carne de vita”. Controlul DSV Brasov a mai descoperit in actele contabile ale firmei lui Lata borderouri de intrare ale marfii din frigorifice. In acele documente era specificata cantitatea de 1600 kg de carne de… „vita”, adusa dintr-o comuna apropiata, Teliu. DSV a dispus ca toata carnea de cal, descoperita la firma escrocului Lata, sa fie dusa la crematoriul Protan din Codlea, unde se incinereaza cadavrele de animale.
DSV si OPC nu au putut sa evalueze cata carne de cal au consumat locuitorii din Sacele in perioada 2000-2001. Atentatul la sanatatea publica nu s-a soldat cu dosar penal. Anumiti procurori brasoveni stiu de ce. Doar medicul veterinar din comuna Teliu si-a pierdut dreptul de a profesa, in urma scandalului care a oripilat locuitorii judetului Brasov. In acea perioada, cand Parchetul a musamalizat dosarul „Lata-Carne de cal”, locuitorii zonei Sacele-Teliu semnalau faptul ca, in comuna transformata in abator clandestin, se transasera pentru comercializare, la Sacele si Brasov, aproximativ 16 tone de carne din cadavre de cai.