2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCarnatii lui Remes, in The Economist

Carnatii lui Remes, in The Economist

» The Economist scrie ca scandalurile de coruptie din Romania ajung in presa, dar nu-i pedepsesc pe cei vinovati.

» Revista critica tentativele de "recuperare a privilegiilor" la care politicienii romani au trebuit sa renunte la aderare.

"Orice om are pretul sau; al unui ministru este doar mai mare. Pentru aranjarea unei licitatii publice in Romania poate fi nevoie de ceva euro. si ceva carnati. Poate si niste palinca", scrie The Economist, detaliind cazul ministrului Decebal Traian Remes.
"Este putin probabil ca Remes sa sfarseasca dupa gratii, lucru valabil si pentru alte personalitati suspectate. Printre acestea se numara chiar ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, pe care procurorii au incercat sa-l investigheze, dar care neaga orice fapta reprobabila. Printr-o ordonanta de urgenta care evita votul parlamentar, Guvernul a dizolvat comisia care analiza ridicarea imunitatii suspectilor. (…) In ce priveste cazurile existente, inclusiv cel al fostului premier Adrian Nastase (care insista asupra nevinovatiei sale), majoritatea se impotmolesc in intarzieri procedurale".
The Economist remarca faptul ca tocmai coruptia la nivel inalt si sistemul judiciar ineficient au preocupat UE in perioada dinaintea aderarii. "Dar, de cand Romania s-a strecurat in UE, politicienii si oficialii sai de rang inalt au fost ocupati sa incerce recuperarea privilegiilor si imunitatilor la care au fost obligati sa renunte in perioada negocierilor de aderare."
Potrivit The Economist, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, sprijinita de presedintele Traian Basescu, a facut cea mai mare parte a reformelor apreciate la Bruxelles. "UE a incurajat noua ei echipa de procurori. Dar de la demiterea sa din functie in aprilie, succesorul sau, Tudor Chiuariu, a fost mai putin eficient. El vrea demiterea procurorului-sef care se ocupa de cazurile politicienilor de rang inalt", remarca The Economist. Cu mecanisme de presiune limitate din partea UE si cel mai prost indice Transparency International privind coruptia, in Romania "trebuie ca opinia publica sa-si faca auzita vocea".

Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă