15.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCarla del Ponte ramane in functie inca trei luni

Carla del Ponte ramane in functie inca trei luni

Procurorul Tribunalului Penal International (TPI) pentru ex-Iugoslavia, Carla del Ponte, a acceptat, ieri, sa ramana in functie pana in luna decembrie, cu trei luni mai mult decat fusese prevazut initial, pentru a i se putea desemna succesorul, informeaza AFP, preluata de Rompres.

In decembrie ar urma sa-si incheie misiunea procurorul belgian international Serge Brammerz, care conduce in acest moment ancheta ONU asupra asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri, citat drept unul dintre succesorii potentiali ai procurorului italian Del Ponte, alt candidat fiind procurorul adjunct al TPI, americanul David Tolbert.

Carla del Ponte, 60 de ani, a fost numita in acest post in august 1999 de Consiliul de Securitate al ONU, ca succesoare a canadiencei Louise Arbour.

Saptamana trecuta, Curtea Penala Internationala (CPI) a anuntat demisia lui Serge Brammmerz, care ocupa functia de procuror adjunct, adaugand ca el va continua sa conduca ancheta comandata de Consiliul de Securitate al ONU asupra asasinarii la Beirut, in februarie 2005, a lui Rafic Hariri.

Cateva zile mai tarziu, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anuntat ca misiunea lui Brammerz la conducerea Comisiei de ancheta a acestui asasinat va fi prelungita pana la sfarsitul anului, desi ea urma sa se incheie la sfarsitul lunii iunie.

Citand surse din cadrul ONU, din Haga si New York, cotidianul New York Times a informat, ieri, ca Serge Brammerz a fost invitat sa preia postul de procuror al tribunalului Natiunilor Unite de la Haga (TPI) cand isi va termina mandatul in Liban.

Referitor la aceasta problema, purtatoarea de cuvant a secretarului general al ONU, Michele Montas, a pastrat discretia, declarand doar ca "alegerea succesorului doamnei Del Ponte va fi decisa de Consiliul de Securitate, la recomandarea secretarului general".

TPI, creat in 1993 printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, urmeaza sa-si incheie procesele in prima instanta in 2008, iar procesele in apel, in 2010.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Patru strฤƒini veniศ›i รฎn Romรขnia, arestaศ›i preventiv pentru trafic de droguri

DIICOT a anunศ›at cฤƒ patru persoane, trei bฤƒrbaศ›i de naศ›ionalitate cehฤƒ ศ™i ucraineanฤƒ ศ™i o femeie de naศ›ionalitate slovacฤƒ, au fost reศ›inute pentru trafic...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ