2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCare vor fi prietenii si dusmanii Rusiei?

Care vor fi prietenii si dusmanii Rusiei?

Prestigioasa revista italiana Limes, specializata in pronosticuri geopolitice, incearca sa prezica ce rol va juca Rusia in problemele europene la finalul primilor 25 de ani ai acestui secol. In opinia cotidianului rus Komsomolskaia Pravda, perspectiva creionata de analistii italieni este una destul de luminoasa pentru Rusia, anunta Agerpres.

Astfel, Rusiei i se proroceste un statut cu drepturi depline in "clubul celor mai puternice tari ale Europei", alaturi de Germania, Franta, Italia si Spania. La acest nucleu european se vor ralia, potrivit Limes, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia si Cipru. In acelasi timp, tari precum Romania, Polonia, republicile baltice, Suedia si Georgia vor forma tabara opusa, cea proamericana. Celelalte tari ale Batranului Continent fie vor adopta o pozitie neutra, fie vor stabili cu Moscova simple relatii de parteneriat.

De asemenea, analistii italieni afirma ca Rusia va deveni centrul unei noi uniuni in spatiul postsovietic, un fel de analog al URSS. Din aceasta vor face parte Belarus, Kazahstan, Armenia si Tadjikistan, precum si un stat nou creat pe teritoriul Ucrainei Centrale. Zona vestica a Ucrainei se va separa si va deveni un mic stat neutru, in timp ce regiunea ucraineana Volyn se va uni cu Belarus. In ceea ce priveste regiunile estice si cele sudice ale Ucrainei, acestea vor intra, impreuna cu Crimeea, in componenta Rusiei. O unire totala cu Federatia Rusa i se proroceste si Kargazstanului, care se va transforma, asemeni regiunii Kaliningrad, intr-o enclava rusa.

In opinia expertilor de la Limes, un asemenea scenariu va fi dictat de consolidarea pozitiilor Rusiei in plan global. Si nu doar ca cel mai mare furnizor de combustibili, ci si ca important jucator politic. In afara de aceasta, aspiratia neostoita a SUA de a conduce aliatii europeni va starni din ce in ce mai multa ostilitate nu doar la Moscova, ci si in capitalele marilor puteri ale Europei.

In opinia lui Alexander Rahr, director de programe pentru Rusia si tarile din CSI din cadrul Consiliului german pentru politica externa, scenariul analistilor italieni este posibil doar daca se va destrama UE. Totodata, Rahr recunoaste ca in UE exista astazi o oarece impartire intre "prieteni" si "neprieteni" ai Rusiei. Cu exceptia Poloniei, republicilor baltice si a altor cateva tari, Europa continentala construieste relatii de prietenie cu Rusia.

In ceea ce priveste pronosticul privind Ucraina, si acesta este explicabil, continua Rahr, intr-un scurt interviu acordat ziarului Komsomolskaia Pravda. Expertul german considera ca, in pofida faptului ca Ucraina are o armata si alte atribute ale statalitatii, natiunea ucraineana nu este nici acum pe deplin formata. De fapt, actuala elita politica ucraineana oglindeste ideile Ucrainei de Vest, in timp ce Ucraina de Est aproape ca nu este reprezentata la varf. In conditiile posibilelor cataclisme economice si politice, toate aceste divergente ar putea dezbina tara.

Potrivit analistului rus Serghei Markov, imaginea lumii zugravita de Limes oglideste tendinte reale, insa nu este o certitudine ca acestea se vor realiza. Desigur, UE are de suferit de pe urma razboiului rece care este prelungit in mod artificial si care submineaza stabilitatea livrarilor de combustibili din Rusia. Acest lucru explica aspiratia liderilor Germaniei, Frantei si Italiei spre o alianta strategica impreuna cu Rusia. De aceea, considera Markov, intre Rusia si cele mai importante tari este posibil un acord strategic, ale carui baze au fost deja conturate de Putin: tehnologii in schimbul resurselor naturale. Un asemenea acord este in avantajul UE si Rusiei, insa face inutila prezenta SUA in Europa.

De asemenea, in opinia lui Markov, impartirea fostei URSS a fost una oarecum artificiala si s-ar fi produs fara voia popoarelor acestor tari, in timp ce reintegrarea lor economica, extrem de profitabila, este franata astazi de factori externi. Potrivit lui Markov, extrem de puternica este prezenta acestor factori in special in Ucraina, ai carei lideri politici ocupa, pe marginea tuturor problemelor, pozitia Washingtonului, nu a poporului ucrainean.

Markov atentioneaza ca in prezent are loc dezbinarea UE la initiativa SUA, mai ales ca tot Washingtonul a impartit Europa in ce Veche, proeuropeana, si cea Noua, proamericana. Aceasta dezbinare politica va crea premize pentru alierea unora dintre tarile UE cu Rusia.

Cele mai citite

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă