11.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialCare sunt țările cele mai ACTIVE, alături de FRANȚA, împotriva grupării Stat...

Care sunt țările cele mai ACTIVE, alături de FRANȚA, împotriva grupării Stat Islamic. Unde ar putea lovi TERORIȘTII

63 de state de pe toate continentele sunt implicate în campania împotriva grupărilor islamiste din Siria, Irak și din nordul Africii.

Coaliția este condusă de SUA și are drept membri  state europene și  țări arabe. În paralel,  Rusia execută propriile operațiuni  aeriene asupra teritoriului Siriei.

Fiecare dintre aceste state ar putea fi teatrul unor atentate sângeroase, așa cum s-a întâmplat vineri în Franța.

Operațiunea Inherent Resolve

Principala țintă a coaliției internaționale este gruparea ISIS, cu baze în Siria și Irak. Împotriva acestor baze, SUA au declanșat  Operațiunea Inherent Resolve (OIR). Acțiunile americane au început la 15 iunie 2014 asupra teritoriului Irakului și la 22 septembrie 2014 asupra teritoriului Siriei. De la acele  momente și până în prezent, SUA au executat peste 7900 de lovituri aeriene, dintre care peste 5200 în Irak și peste 2700 în Siria.

Potrivit acestor statistici, SUA au realizat majoritatea loviturilor aeriene împotriva ISIS, ceea ce ar putea transforma Statele Unite în principala țintă a teroriștilor islamiști.

Din noiembrie 2014, Canada s-a alăturat coaliției împotriva ISIS, executând până acum 1637 de lovuturi aeriene asupra teritoriului Irakului. În paralel, în aprilie 2015, Canada a anunțat declanșarea operațiunilor aeriene împotriva pozițiilor ISIS din Siria.

Franța a început atacurile aeriene împotriva pozițiilor grupării Stat Islamic din Irak în septembrie 2014. În septembrie 2015, Franța a început și atacurile aeriene împotriva pozițiilor Stat Islamic din Siria.

De asemenea, Franța mai are circa 3000 de militari în vestul Africii, unde activează grupări islamiste de tipul Boko Haram și Al Qaida.

Marea Britanie execută atacuri cu avioane Tornado și cu drone Reaper, precum și misiuni de recunoaștere cu avioane de supraveghere Sentinel asupra teritoriului Irakului. Există și informații despre implicarea Marii Britanii în campania aeriană asupra Siriei, dar aceste informații nu sunt confirmate oficial.

Atât în Siria cât și în Irak mai sunt implicate Australia, Iordania și Maroc.

Aliați regionali: Turcia, Arabia Saudită, Iordania și Qatar

Alte țări s-au concentrat numai asupra pozițiilor ISIS din Siria. Aceste țări sunt Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrain, Qatar și – separat – Rusia.

Turcia a executat primele lovituri asupra pozițiilor din Siria ale ISIS în iulie 2015, fără însă a intra în spațiul aerian al Siriei. În august 2015, avioanele Turciei au intrat în spațiul aerian al Siriei, pentru noi bombardamente.

Potrivit publicației britanice Time, ministrul de Externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, declara la 25 august 2015 că Turcia are drept obiectiv eliminarea ISIS dintr-o zonă cu lățimea de 50 de mile, situată în nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.

Aceste acțiuni sunt realizate în cooperare cu “aliații regionali” Arabia Saudită, Iordania și Qatar, precum și cu Franța și Marea Britanie, a precizat șeful diplomației de la Ankara.

Avionul rusesc prăbușit în Sinai a avut o bombă la bord

Fără a-și corela acțiunile cu cele ale statelor occidentale, Rusia a început loviturile aeriene asupra Siriei în septembrie 2015. Responsabili de la Moscova au susținut că ele au lovit poziții ale ISIS.

Riposta islamiștilor a venit rapid. La 31 octombrie 2015, un avion civil cu 224 de oameni la bord, cetățeni ruși. care decolase din Egipt și urma să ajungă la St. Petersburg, s-a prăbușit în deșertul Sinai. Toți oamenii de la bord au murit. În acest moment, se știe, aproape cu certitudine, că într-un bagaj din cala avionului a explodat o bombă.

Există și state care și-au concentrat acțiunile doar asupra pozițiilor ISIS de pe teritoriul Irakului, nu și a celor din Siria. Numai în Irak acționează Belgia, Olanda și Danemarca.

Belgia, Olanda și Danemarca au trimis avioane F-16

Belgia este țara care s-a alăturat Coaliției în octombrie 2014 și a realizat 5 la sută din toate loviturile aeriene ale Coaliției, folosind avioane F-16. Toate au fost asupra unor ținte din Irak, nu și din Siria, a precizat Ministerul Apărării de la Bruxelles.

Olanda s-a alăturat Coaliției în septembrie 2014, cu avioane F-16. Primul mandat al operațiunii olandeze a fost până la 1 octombrie 2015, dar a fost prelungit ulterior până la 30 septembrie 2016.

Danemarca și-a început participarea la campania occidentală în septembrie 2014, folosind avioane F-16, care au realizat numai misiuni asupra teritoriului Irakului.

Ciudat este faptul că, înainte de anunțarea oficială a acestei decizii, mai precis la 29 august 2014, Danemarca a fost declarată de un luptător ISIS, cetățean danez, drept un “inamic al Islamului”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marius Șumudică, înainte de Rapid – Universitatea Craiova: „Trebuie să dăm totul”

Marius Șumudică a ținut o conferință de presă înainte de Rapid - Universitatea Craiova, meci din etapa cu numărul 23 Superliga. https://www.youtube.com/watch?v=gS9le9H7qDk Marius Șumudică, conferință înainte...

Criptomonedele își pierd avântul după prima mișcare a lui Trump

Președintele Donald Trump a făcut primele mutări în politica economică legată de criptomonede, dar piețele crypto și-au pierdut avântul după euforia inițială, scrie Reuters. Criptomonedele...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...
Ultima oră
Pe aceeași temă