0.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCare sunt riscurile legate de vaccinarea obligatorie

Care sunt riscurile legate de vaccinarea obligatorie

Statisticile din ultimii ani au arătat o scădere considerabilă a ratei imunizării prin vaccinare atât în rândul adulţilor, dar mai ales în rândul copiilor. Scăderea numărului de copii vaccinaţi în România reprezintă un semnal de alarmă atât pentru specialişti, cât şi pentru autorităţi.

Chiar și în aceste condiții, există în România o dezbatere foarte polemică legată de necesitatea vaccinării și beneficiile sale. Potrivit specialiștilor, nu doar persoanele sărace sunt private de vaccinare, dar există un procent important dintre oamenii cu venituri peste medie și educați, care refuză vaccinarea copiilor considerând că micuții sunt expuși unor riscuri ulterioare datorate unor efecte adverse.

Legislație europeană, dezbateri contradictorii

“România are în acest moment o schemă de vaccinare în concordanţă cu a celorlaltor ţări europene, în timp ce societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu despre vaccinare şi importanţa ei, cei care sunt neîncrezători pentru că nu au toate informaţiile şi antivacciniştii, într-un procent mic, dar foarte vocali. Aceştia din urmă sunt cei care pun la îndoială drepturile oamenilor, iar în Constituţia României, statul este obligat să asigure sănătatea populaţiei. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor, “ a precizat Amalia Şerban, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii în cadrul Forumului Național „Stop Gripa“, organziat de Asociația pro Imunizare, citat de Mediafax. Trebuie reaminitit că, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, o echipă interdiciplinară lucrează la elaborarea unui proiect legislativ care să reglementeze procesul de imunizare în România, acesta urmând să fie făcut public în luna noiembrie. Prin acest proiect de lege, este pentru prima dată când statul îşi asumă alocarea  unui suport social, financiar şi uman în cazul posibilelor reacţii adverse apărute post-vaccinare. Proiectul îşi mai propune să reglementeze şi procedurile administrative de achiziţie a vaccinurilor, în prezent acestea nepermiţând crearea unui stoc de vaccin. Sancţiunile în cazul refuzului vaccinării sunt încă în discuţie.

Refuzul vaccinului antigripal

Un procent tot mai redus se leagă de vaccinarea antigripală. Anul trecut, cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat la categoria de vârstă 15 – 49 de ani, respectiv 42%, reprezentând tineri activi şi adulţi sănătoşi.  38% din cazurile de gripă au fost internate, acest procent fiind un indicator al severităţii bolii şi al costurilor rezultate din spitalizare. Prevenţia rămâne un act medical de bază în menţinerea sănătăţii, iar gripa este o boală extrem de contagioasă, ce nu trebuie subestimată.

“Scăderea numărului de doze de vaccin gripal achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în ultimii şapte-opt ani, de la 2,7 milioane de doze de vaccin, la doar 500.000 de doze, nu reflectă lipsa de interes a Ministerului, ci demonstrează scăderea interesului în ce priveşte vaccinarea antigripală. Pentru o ţară cu aproximativ 20 de milioane de locuitori cum este România, un minimum necesar de doze de vaccin, care să protejeze în cazul unei epidemii, este de 3 milioane de doze”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri, pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită, atrăgând atenţia că scăderea imunizării creşte riscul apariţiei de epidemii. La aceste vaccinuri, s-ar putea adăuga cele pentru meningococ, pneumnococ, Haemophilus influenzae, Human Papilloma Virus (HPV), hepatită B şi tuberculoză, în funcţie de posibilităţile ţării respective şi de realităţile din teren.

Potrivit OMS, specialiştii trebuie să comunice mai bine, iar populaţia să caute surse credibile de infromare, nu doar să asculte vocile antivaccinare. Astfel, oamenii ar trebui să ştie că vaccinurile sunt sigure, salvează vieţi şi previn suferinţe inutile. În Europa, OMS urmăreşte creşterea acoperirii vaccinale la un nivel de peste 95 la sută, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola şi rubeola şi menţinerea zonei libere de poliomielită, în vederea eradicării în următorii ani.  

România îngrijorează Europa

Scăderea procentul de persoane care se vaccinează a avut ecouri în Europa. Comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a avertizat că România este foarte aproape de Ucraina, unde au apărut cazuri de poliomelită, în timp ce în România nivelul de vaccinare este din ce în ce mai scăzut. El a adăugat că aceste acţiuni care se opun vaccinării sunt împotriva ştiinţei, precizând că nu le poate înţelege. “Eu nu pot înţelege aceste acţiuni care spun că se creează anumite teorii, conspiraţii şi bineînţeles că aceste teorii sunt foarte populare, sunt uşor de explicat şi uşor de înţeles”, a spus comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis.

Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Nikolai Patruşev, consilierul lui Vladimir Putin, declarații care implică România

Declarațiile recente ale lui Nikolai Patrușev, consilierul lui Vladimir Putin, reflectă retorica agresivă și temele de propagandă promovate de Moscova, potrivit Ministerului Afacerilor Externe...

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...
Ultima oră
Pe aceeași temă