5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialCare sunt intersecţiile din Bucureşti unde se petrec cele mai multe accidente...

Care sunt intersecţiile din Bucureşti unde se petrec cele mai multe accidente rutiere

România se află pe locul patru în Uniunea Europeană la accidente rutiere, iar Bucureştiul este în topul oraşelor cu cele mai periculoase străzi şi cele mai multe şi mai grave accidente auto.

Anul trecut, în Bucureşti au avut loc 960 de accidente rutiere grave, în urma cărora au decedat 80 de persoane, 945 au fost rănite grav şi 248 au fost rănite uşor, potrivit datelor Poliţiei Rutiere. În medie, în Bucureşti au loc, într-o singură zi, circa 50 de accidente, dar numărul acestora poate creşte, în zilele ploioase sau cu ninsoare, până la 250.

Care sunt cauzele accidentelor

Cea mai întâlnită cauză de producere a accidentelor auto este traversarea neregulamentară de către pietoni, acestea reprezentând o treime din totalul accidentelor. Pe locul al doilea în topul cauzelor de producere a accidentelor rutiere este neacordarea priorităţii de trecere, iar pe locul trei se află folosirea unei viteze neadaptate la condiţiile de drum.

Accidentele rutiere grave sunt provocate, în special, de şoferii cu o experienţă mai mică de 9 ani în ceea ce priveşte condusul, conform statisticilor realizate de Poliţia Rutieră Română. 

Unde se întâmplă cele mai multe accidente rutiere

Cele mai multe accidente rutiere din Bucureşti, din cauza traversării neregulamentare, se petrec în intersecţiile:

– şoseaua Kiseleff cu strada Primo Nebiolo

– şoseaua Colentina cu RATB Bucur Obor

– strada Orşova cu şoseaua Virtuţii

– strada Braşov cu bulevardul Timişoara

– bulevardul Dimitrie Cantemir cu bulevardul Mărăşeşti

– strada Moldoviţa cu strada Emil Racoviţă

– şoseaua Giurgiului cu strada Ghimpaţi

– şoseaua Mihai Bravu cu Calea Vitan

– bulevardul I.C.Brătianu cu strada Blănari

– şoseaua Ştefan cel Mare cu strada Lizeanu

– şoseaua Pantelimon cu Aleea Pantelimon

– şoseaua Colentina cu strada Doamna Ghica.

Din cauza neacordării priorităţii de trecere pentru pietoni, cele mai periculoase intersecţii din Capitală sunt:

– cele de pe şoseaua Alexandria

– bulevardul Iuliu Maniu cu strada Vasile Milea

– Splaiul Independenţei, în zona Podului Grozăveşti

– Şoseaua Ştefan cel Mare cu bulevardul Iancu de Hundoara.

Intersecţia în care se întâmplă aproape zilnic un accident rutier din cauza neacordării priorităţii este cea dintre străzile General Berthelot şi Luigi Cazavillan, pentru că, deşi există indicatoare, acestea sunt foarte greu de observat.

C­­ând au loc cele mai multe accidente auto

Cele mai multe accidente auto nu se petrec, conform aşteptărilor, în ziua de marţi, 13, ci în prima zi a săptămânii, şi, cu precădere, în luna februarie, potrivit datelor asiguratorilor, strânse în ultimii trei ani.

„Pentru clienţii Allianz-Ţiriac, statisticile par a indica faptul că, mai degrabă, ziua de luni aduce trei ceasuri rele. În perioada 2010-2013, în fiecare primă zi a săptămânii s-au înregistrat, în medie, aproape 400 de incidente acoperite de poliţe CASCO şi RCA emise de companie. Mai mult decât atât, 11 din primele 13 zile în care s-a înregistrat cel mai mare număr de incidente auto sunt zile de luni”, se arată într-un comunicat al companiei, din luna august.

Preşedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Liviu Stoicescu, a susţinut că, la începutul săptămânii, constatările de accidente sunt cu 20-25% mai multe decât la finalul săptămânii.

Statisticile companiei privind daunele auto din ultimii trei ani arată că numărul dosarelor de daune CASCO şi RCA, având ca dată de înregistrare „marţi 13” din anii 2010, 2011 şi 2012 nu consemneaza deviaţii relevante faţă de media aferentă tuturor celor 1.096 de zile ale perioadei 1 ianuarie 2010-31 decembrie 2012.

„Analizele efectuate la nivelul portofoliului de asigurări auto Allianz-Tiriac arată că, pentru clienţii companiei (…), în prima zi din săptămână (lunea) şi în luna februarie au loc cele mai multe incidente auto, peste mediile multianuale. În schimb, cele mai puţine incidente auto se înregistreaza în zilele de sărbătoare, respectiv prima zi de Crăciun şi prima zi din an”, se mai arată în comunicatul Allianz-Ţiriac.

Totodată, în timpul sărbătorilor legale au loc de trei ori mai puţine accidente decât media zilnică. Spre exemplu, prima zi de Crăciun din 2012 a fost data la care la nivelul portofoliului auto Allianz-Ţiriac s-a înregistrat numărul minim de incidente: 50.

De asemenea, accidentele rutiere sunt mai dese în primele două săptămâni după trecerea la ora de iarnă, potrivit statisticilor colectate în ultimii cinci ani de o companie de asigurari auto din British Columbia, Canada.

Reprezentantii companiei canadiene susţin că accidentele auto sunt mai frecvente cu 16% în primele zile de tranziţie către iarnă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă