Cele mai frecvente greşeli de alimentaţie sunt excesul de calorii, consumul crescut de grăsimi saturate (cărnuri procesate, unt, brânză) şi cele de tip trans (alimente prăjite, produse de patiserie, margarină), excesul de dulciuri, aportul crescut de sare şi consumul abuziv de alcool.
Toate aceste greşeli crează un dezechilibru caloric şi nutritiv în organism, ceea ce conduce la o serie de boli cronice grave: boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabet zaharat, obezitate, dislipidemii (creşterea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge), inclusiv cancer.
Alimentaţia nesănătoasă se asociază, deseori, cu fumatul şi sedentarismul, ceea ce amplifică efectele negative asupra organismului.
„În momentul de faţă, alimentaţia nesănătoasă este răspunzătoare pentru 14 milioane de morţi la nivel mondial, dintre care 1.7 milioane decese sunt provocate de consumul scăzut de fructe şi vegetale. Alimentaţia nesănătoasă înseamnă grăsimi saturate şi de tip trans, sare şi dulciuri, iar în spatele acestor patru elemente se regăsesc o multitudine de alimente şi produse alimentare”, spune prof. dr. Nicolae Hâncu.
Având în vedere toate aceste riscuri, specialişti şi organisme internaţionale autorizate recomandă intensificarea acţiunilor de educaţie nutriţională. „Avem nevoie de o nutriţie sănătoasă în fiecare moment al vieţii noastre, dar nu putem avea un nutriţionist non-stop.Astfel,fiecare dintre noi trebuie să devină propriul său nutriţionist”, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu, autorul cărţii „Abecedar de Nutriţie”.