3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialCare sunt cele mai bune vinuri din România

Care sunt cele mai bune vinuri din România

Capitala vinului românesc s-a mutat, pentru trei zile, la Timişoara, cu ocazia Salonului Internaţional de Vinuri „VinVest 2010”, manifestare expoziţională care a reunit la start 23 de producători şi distribuitori de vin din cele mai importante podgorii ale ţării, dar şi din Italia, Franţa, Germania, Moldova, Bulgaria şi Austria.

De la această a VII-a ediţie, organizatorii – Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara şi firma Vinvest SRL – au iniţiat o campanie de promovare a turismului vitivinicol românesc, în scopul sprijinirii intrării în circuitele de specialitate a cramelor româneşti şi a creării unui inedit Traseu al Vinurilor. Nici în acest an nu a lipsit Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice, supravegheat îndeaproape de organizaţiile patronale ale degustătorilor de vin şi reprezentanţi ai industriei viticole româneşti.

Cele mai bune vinuri din România, medaliate cu aur, s-au dovedit a fi vinurile preparate de marii producători din Vrancea, Alba şi Timiş. „VinVest a devenit o autoritate care s-a impus în lumea vinului şi a impus faţă de participanţii la concursul naţional o creştere efectivă a calităţii, de la un an la altul. 70% dintre probele intrate în concurs au fost vinurile albe de un standard calitativ care rivalizează realmente cu vinurile din centrul Europei, germane sau austriece. Noutatea absolută e că marile vinuri trebuie căutate şi la cramele mici. Dacă în anii trecuţi ştiam că marii producători erau cei care se încununau de lauri şi luau toate medaliile, încet-încet au apărut producători mici, cu vinuri absolut excelente”, a declarat prof.univ.dr. Viorel Stoian, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole din Bucureşti şi membru de onoare al Asociaţiei Degustătorilor de Vinuri, cu aluzie la vinurile albe seci de la Ciumbrud, Alba, sau la alte mici podgorii.

La Concursul naţional de vinuri şi băuturi alcoolice de la Timişoara s-au înscris peste 160 de probe, un record pentru perioada de după Revoluţie, însă bătălia cea mare s-a dat tot între podgoriile Recaş şi Jidvei. Dacă în anii trecuţi diputa a fost câştigată de podgoria Recaş, care „evolua”, oarecum, pe teren propriu, de această dată Jidveiul s-a impus cu 10 – 8, respectiv cu cinci medalii de aur şi cinci de argint, faţă de patru de aur şi patru de argint. Marii câştigători au fost, însă, podgoriile Vincon, Vrancea, şi Pietroasele, Buzău, care au câştigat mari medalii de aur pentru vinul din soiul tămâioasa românească. Vincon s-a evidenţiat, de asemenea, şi la categoria băuturi alcoolice, cu un vinars vechi de 28 de ani.

Consumatorii de vin din România, la nivelul celor din Anglia de acum 20 de ani

Prezent la deschiderea salonului de vinuri de la Timişoara, ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a anunţat că, anual, România alocă 42 milioane de euro pentru modernizarea şi restructurarea plantaţiilor de viţă-de-vie. „Vinul este o băutură creştină care însoţeşte omul în cele mai importante momente ale vieţii sale, fapt care face ca această băutură să fie legată de esenţa vieţii. În România, viticultura este o activitate care se practică pe aproximativ 200.000 de hectare, ceea ce ne plasează pe un loc fruntaş în Europa şi chiar în lume”, a spus ministrul, convins că vinurile romoneşti încep să fie din ce în ce mai cunoscute.

Această constatare a fost întărită şi de Dorin Popa, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Oenologilor din România. „Nivelul produselor româneşti a crscut foarte mult în acest an, s-a investit mult în tehnologie, şi oenologii îşi spun cuvântul tot mai mult. Vinul este singurul produs alimentar care îşi păstrează identitatea. Se cunoaşte anul în care a fost produs, zona de provenineţă, gustul, nu poţi înşela consumatorul. Dacă în anii comunismului s-a insistat pe cantitate şi nu pe calitate, acum nivelul produselor este unul mult mai bun”.

Mai pesimist în ceea ce priveste calitatea consumatorului român de vinuri, directorul comercial al Cramelor Recaş, englezul Philip Cox, spune că, în acest domeniu, suntem la nivelul Angliei de acum 20 de ani. „Din păcate, consumatorul din România este entuziast, deschis spre consum, însă prost informat. Sunt preferate vinurile dulci, demidulci sau demiseci, care în multe cazuri sunt vinuri ieftine, unde dulceaţa acoperă o calitate mai proastă a vinului”, afirmă Cox. Entuziasmul organizatorilor a fost tăiat, parţial, de directorul general al VinVest 2010, Lucia Pârvu, care a dezvăluit că Bucureştiul intenţionează să preia şi să organizeze pe Dâmboviţa acest regal al vinurilor.

Cele mai citite

Donald Trump anunță investiții de 500 de miliarde de dolari în inteligența artificială

Donald Trump a dezvăluit un plan ambițios de investiții de până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura de inteligență artificială (AI), informează...

Furie în Senat. Angajații nu vor să fie concediați

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618 Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă