15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialRaport: Care au fost provocările strategice ale anului 2014 în plan internațional

Raport: Care au fost provocările strategice ale anului 2014 în plan internațional

Apariţia conflictului din Ucraina şi extinderea grupării jihadiste Stat Islamic au fost provocările strategice ale anului 2014, se arată în raportul anual asupra echilibrului militar al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), informează Mediafax.

"Evenimentele din Ucraina şi eroziunea încrederii între puterile occidentale şi Rusia au constituit o provocare pentru ordinea europeană de după Războiul Rece. Occidentul trebuie să pună la punct o strategie pentru a trata cu o Rusie aparent revizionistă. Principalele componente ale strategiei ar trebui să fie descurajarea aventurismului rus pe teritoriul UE sau al NATO, sprijinirea suveranităţii altor state europene şi o disponibilitate demonstrabilă de a respecta interesele de securitate ale Rusiei care nu au caracter revizionist", a scris preşedintele IISS, Francois Heisbourg.

"Între timp, felul în care criza ucraineană este soluţionată va da tonul relaţiilor cu Rusia pe mai departe", a mai precizat acesta.

Rusia, care în toată această criză şi-a arătat determinarea de a folosi forţa, continuă să-şi modernizeze armata, investind în noi nave, avioane de luptă şi rachete ghidate. Ruşii continuă să testeze avionul de vânătoare de generaţia a cincea Suhoi T-50 şi ar putea finaliza planurile unui nou bombardier cu rază lungă de acţiune. Rusia are arme nucleare şi pune tot mai mult accent pe forţele de reacţie rapidă, în timp ce unităţile sale aeriene şi maritime acţionează adesea provocator. În ansamblu, Europa se confruntă cu o Rusie mai agresivă care pare hotărâtă să testeze determinarea Occidentului, se mai arată în raport.

Cu toate acestea, cheltuielile europene pentru apărare au continuat declinul observat de la declanşarea crizei financiare în 2008, deşi mediul strategic mai provocator pare să fi schimbat priorităţile bugetare, în special în Europa de Nord şi de Est, pe fondul temerilor privind capacitatea NATO de a contracara tehnicile de război hibrid folosite de Rusia.

Pe de altă parte, ameninţarea reprezentată de teroriştii islamişti a crescut în ultimul an, iar extinderea grupării Stat Islamic şi fluxul de jihadişti spre şi dinspre diferitele teatre de război din Orientul Mijlociu au devenit o preocupare majoră pentru statele europene. Natura hibridă a grupării SI – o parte insurgenţă, o parte infanterie uşoară, o parte grupare teroristă – s-a dovedit a fi esenţială pentru progresele sale, informează sursa citată.

Raidurile coaliţiei intrernaţionale ar putea aduce victorii tactice împotriva SI, dar nu înfrângerea strategică a grupării, întrucât metodele militare nu pot combate singure mijloacele sofisticate folosite de SI pentru a-şi recruta şi inspira adepţii şi a-şi susţine operaţiunile. Cel mai probabil va fi nevoie de antrenamentul pe termen lung al rebelilor sirieni anti-SI şi al foţelor de securitate irakiene, dar şi de eforturi politice pentru recâştigarea încrederii minorităţii sunnite din Irak.

Raportul din 2015 asupra echilibrului militar al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) din Londra se concentrează pe armele energetice, sistemele spaţiale ale SUA, problemele reprezentate de războiul hibrid, dar şi pe forţele armate ruseşti. Raportul confirmă din nou declinul cheltuielilor cu apărarea în Europa şi creşterea continuă a cheltuielilor pentru apărare în Asia.

Cele mai citite

Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale la BEC

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale,...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...
Ultima oră
Pe aceeași temă