» Frauda de proportii de la Bancpost, in urma careia mai multe carduri au fost falsificate si au fost folosite pentru extragerea unor sume importante de bani, pune pe tapet o problema delicata pentru sistemul bancar din Romania, si anume aceea a elementelor de siguranta de pe carduri.
» Specialistii in securitate electronica consultati de "Romania libera" au avertizat ca institutiile bancare de la noi sunt mai vulnerabile decat cele din strainatate si ca din acest motiv gruparile care activeaza in domeniu ar putea sa-si mute activitatea aici.
Comisarul Catalin Dragota, seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Politiei, ne-a declarat: "Fraudele bancare se fac in principal prin «skimming» si «phishing». Metoda «skimming» inseamna ca la bancomate se instaleaza dispozitive de copiat informatiile de pe banda magnetica, informatii care apoi se inscriptioneaza pe cardurile albe, fabricandu-se astfel clone cu care se scot banii. Metoda «phishing» inseamna transmiterea unor mesaje prin internet sau SMS prin care diverse persoane sunt anuntate ca au castigat ceva si li se cer date de identitate despre cartile de credit, care sunt apoi folosite pentru plati pe internet".
Patronul unei firme care se ocupa de securitate electronica si care a vrut sa-si pastreze anonimatul ne-a explicat de ce fraudele de genul celei careia i-a cazut victima Bancpost sunt "fumate" in Occident, dar pot face multe victime in Romania. "In general, banda magnetica de pe cardurile bancare contine trei tipuri de informatii (track-uri). Primul este numele utilizatorului, iar al doilea, o formula matematica – aceeasi pentru toate cardurile emise de o institutie bancara – la care se adauga data expirarii instrumentului de plata. Al treilea tip de informatii este un cod de siguranta. Acesta din urma lipseste de pe majoritatea cardurilor din Romania. Practic, orice card bancar romanesc este la fel de simplu ca si o cartela de acces intr-o cladire de birouri si poate fi «citit» cu un aparat cumparat inclusiv de pe internet", spune specialistul citat de "Romania libera".
Acesta ne-a mai explicat ca bancile din strainatate s-au confruntat cu multe tentative de frauda, motiv pentru care au evoluat si si-au imbunatatit elementele de siguranta de pe instrumentele de plata electronica. "Deja multe dintre cardurile straine nu mai au banda magnetica, ci un «cip» (microprocesor) foarte greu de decriptat. Asadar nu pot sa spun decat ca bancile romanesti au vina lor ca nu au evoluat din acest punct de vedere", mai spune expertul care crede ca in viitor institutiile financiare romanesti se pot astepta si la atacuri mai sofisticate, cum ar fi, de pilda, furtul intregii baze de date cu informatiile despre clienti. Bancpost a fost victima unei fraude de aproximativ 300 de mii de euro dupa ce dispozitive de citire a informatiilor de pe carduri ar fi fost montate la doua bancomate din sectorul 6.
INTERLOPI
» Nume grele vehiculate in dosarul Bancpost
Comisarul Catalin Dragota, seful Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Politiei, ne-a declarat ca ancheta fraudelor de la Bancpost se afla "abia in faza in care centralizam plangerile si verificam ATM-urile de unde au fost scosi ilegal banii. Nu excludem ipoteza implicarii unor retele ale lumii interlope, insa in aceasta faza nu avem indicii ca ar fi implicati fratii Camataru. Nici despre Romeo Ursu –zis Boenica – nu exista indicii ca ar fi implicat in dosarul mare cu fraudele de la Bancpost". Numele lui Boenica – stiut ca apropiat al fratilor Camataru – nu a fost insa vehiculat intamplator in acest dosar, el fiind implicat, de altfel, in fraude cu carduri bancare, metoda "skimming", savarsite atat in tara, cat si in Occident, potrivit unor surse din cadrul politiei. Aceleasi surse spun ca in cursul diminetii de ieri Boenica ar fi fost retinut, alaturi de alte 11 persoane, intr-o ampla actiune a Politiei Capitalei. Chestorul Marian Tutilescu ne-a confirmat retinerea a 12 persoane. "E posibil ca intre cele 12 persoane sa fie si Boenica, dar este prematur sa dam informatii despre persoanele retinute. Va pot spune doar ca acele persoane nu au fost retinute pentru fraude informatice, ci pentru altele, intre care si inselaciuni", ne-a declarat Tutilescu.
BANCPOST
» "Cardurile respecta standardele"
Referitor la afirmatiile specialistului consultat de noi, Bancpost sustine: "Cardurile romanesti sunt produse folosind standardele internationale impuse de catre organizatiile emitente (VISA, MasterCard, AMEX, JCB si altele). Comparand exclusiv cardurile cu banda magnetica, nu exista diferente intre cardurile romanesti si cele straine referitoare la securitatea citirii benzii magnetice."