8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialCaransebes - orasul salvat de investitii

Caransebes – orasul salvat de investitii

Dezvoltarea municipului Caransebes, demarata tarziu comparativ cu alte orase din vestul Romaniei, incepe in forta in 2006, iar edilii spera sa recupereze in cel mai scurt timp terenul pierdut pana acum in favoarea Timisoarei, Lugojului sau Resitei. Este pentru prima data cand localitatea caraseana primeste de la Guvern macar o parte din suprafetele de teren solicitate pentru demararea unor investitii importante.
Este vorba despre 55 de hectare de teren, care au fost odata poligon militar, respectiv depozit al unei foste unitati militare. Noua suprafata se va adauga celei pe care municipalitatea este dispusa sa o puna la dispozitia firmelor interesate sa demareze afaceri in Caransebes.

Solutii locale pentru atragerea investitiilor

Doua zone ale municipiului au fost deja defalcate in parcele de 5.000 metri patrati, special in acest scop. Investitorii interesati sa demareze afaceri pe plan local beneficiaza de prevederile unei hotarari de Consiliu Local, potrivit careia terenul cumparat poate fi achitat la un an din momentul achizitiei, cu doua conditii: realizarea unei investitii de minim 100.000 euro pe parcela respectiva sau angajarea a cel putin 20 de salariati.
Actualul primar din Caransebes, Marcel Vela, fost prefect al judetului si consilier local liberal, considera ca riscurile sunt excluse, pentru ca respectivele conditii constituie clauza ipotecara la achizitia terenului. Trei asemenea parcele au fost vandute, saptamana trecuta, firmei „Dacica Italia”, din Timisoara, care a anuntat ca va construi la Caransebes o fabrica de produse lactate.
De asemenea, in luna aprilie va incepe, in zona Caromet, constructia unei investitii asumate de societatea „New Fashion” din Oradea. Aceasta a cumparat alte trei parcele de teren, pe care doreste sa construiasca o fabrica de confectii, o gradinita si o scoala de croitorese.
Cea mai recenta solicitare pentru achizitionarea a doua parcele de teren in Caransebes a venit din partea firmei „Excav” SRL, care doreste sa construiasca in zona Caromet o fabrica de mixturi asfaltice, investitie estimata la 200.000 euro.

Povesti de succes – in extindere

Exista si investitori care deruleaza deja afaceri in zona, iar acum se gandesc sa se extinda. Este cazul „Agrobanat” SA, unul dintre cei mai puternici agenti economici din zona, care a anuntat ca va construi, in 2006, o noua fabrica pentru produse de patiserie, investitie estimata la trei milioane de euro. Intr-o situatie similara ar putea fi societatea „Caromet”, privatizata cu concernul firmelor conduse de miliardarul Stefan Vuza. Dupa investitii de 12 miliarde lei vechi in 2005, pentru acest an s-au anuntat investitii de aproape trei ori mai mari, de 32 de miliarde lei. Noul patronat spera sa achizitioneze intreprinderea „Electroputere” din Craiova, lucru care ar asigura comenzi pentru fabrica de boghiuri „Caromet”.
Tot la Caransebes functioneaza, din 2004, „Vogt Maschinenbau”, firma cu capital integral german care produce piese de motor, angrenaje mecanice si alte componente destinate industriei auto din Europa (Daimler Crysler sau BMW). Investitia initiala a fost de 600.000 euro, iar salariul mediu oferit angajatilor si colaboratorilor este de 250 de euro.
Pentru 2006, firma si-a anuntat intentia de a se extinde, pentru ca are nevoie de o hala de productie proprie. De la 13 angajati, cati are in prezent, in urmatorii ani, numarul acestora va creste la 30-40, procedura care necesita investitii de un milion de euro.

Supermarketuri pentru viitor

Sperantele pentru potentiala crestere economica a Caransebesului sunt mari, dovada fiind cele patru supermarketuri care urmeaza sa se construiasca aici. Primul are la baza un parteneriat public privat intre autoritatile locale si firma austriaca „Minimax”, pentru zona centrala a orasului: Primaria castiga un centru cultural la etaj, iar investitorul are intreg parterul pentru activitati comerciale.
In cel mai mare cartier al municipiului, Pipirig, s-a ridicat deja structura pentru un alt supermarket, „Plus”. Dupa discutii derulate acum doua saptamani, reprezentantii firmei „Penny” sunt pe cale sa cumpere de la un proprietar privat local o importanta suprafata de teren pentru un al treilea supermarket.
Totodata, pe Valea Cinchii, la intrarea dinspre Resita, o firma a cumparat teren de la administratia locala pentru a construi un al patrulea supermarket. Autoritatile locale considera ca, pe langa locatia orasului, investitorii sunt atrasi in zona de traditia fortei de munca specializate din punct de vedere tehnic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă