» Doar 50% din agentiile guvernamentale care formeaza un guvern paralel cu Guvernul Boc vor mai fi lasate sa cheltuiasca bani publici dupa 15 iulie.
» Caracatita agentiilor s-a nascut sub Nastase si s-a ingrasat sub Tariceanu. Analistul economic Ilie serbanescu spune ca agentiile trebuie lichidate, pentru ca nu servesc la nimic.
Au mai ramas doar opt zile pana la termenul anuntat de premierul Emil Boc pentru sectionarea in doua a caracatitei agentiilor guvernamentale. In subordinea Executivului se afla nu mai putin de 245 agentii, autoritati, centre, oficii, unitati de management ale proiectelor, birouri, inspectorate si institutii raspandite in toata tara si cunoscute sub denumirea generica de "agentii". Potivit premierului, 50% din aceste entitati generatoare de "obezitate birocratica" vor fi desfiintate sau comasate cu alte structuri guvernamentale. Lista neagra a entitatilor care vor disparea se negociaza intre ministri, care pastreaza o discretie absoluta asupra numarului viitorilor concediati.
Sindicatele functionarilor publici nu au fost invitate la discutii, a confirmat Vasile Marica, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici Sed Lex. "Nici nu ne-am dorit sa fim invitati, pentru ca aceste agentii, pe care nici nu le-am putut numara, sunt populate cu consilieri personali de la cabinetele unor fosti demnitari, si mai putin cu functionari publici." Marica spune ca functionarii care vor fi disponibilizati nu vor putea fi angajati pe alte posturi, deoarece in momentul de fata Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) nu are ce sa le ofere, dat fiind ca posturile sunt "inghetate" de Guvern din cauza crizei.
Potrivit premierului Boc, vor ramane neatinse agentiile infiintate in urma negocierilor cu UE, precum Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie. Totodata, vor fi comasate acele agentii care isi dubleaza atributiile si vor fi concediati acei angajati care "taie frunza la caini". Potrivit unor surse guvernamentale, Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului ar putea fi comasata cu Agentia pentru Protectia Familiei. Analistul economic Ilie serbanescu considera ca administratia centrala este parazitata de puzderia de agentii, care ii consuma circa 60% din buget. "In afara agentiilor care tin locul unor ministere si a celor aflate in parohia birocratica a UE, toate celelalte pot fi lichidate, pentru ca nu servesc la nimic. Ele au fost infiintate pentru clientii politici si pentru a ocoli impozitarea oficiala. In loc sa bage noi impozite, Guvernul a infiintat aceste agentii, care percep taxe de la contribuabili, in locul ministerelor", arata Serbanescu.
Reducerea cu 50% a numarului agentiilor este o masura buna, in conditiile in care numarul lor a crescut enorm, iar multe nu fac nimic, admite si Adrian Moraru, director in cadrul Institutului pentru Politici Publice. "Este cunoscut cazul unei asemenea «deconcertate» pentru egalitatea de sanse, din Vaslui parca. seful acesteia a recunoscut ca n-a facut nimic in ultimul an", puncteaza expertul. Moraru atrage insa atentia ca reducerea agentiilor n-ar trebui sa se faca pompieristic, doar din dorinta de a mai da niste bugetari afara, asa cum s-a convenit cu FMI. si pentru Ion Ariton, presedintele Comisiei pentru buget-finante din Senat, desfiintarea unui mare numar de agentii, promisa de Guvern inca de la inceputul anului, este o masura buna, mai ales ca ea poate aduce economii bugetare importante intr-un an de zile. "Sunt convins ca premierul si ministrul de Finante au facut o analiza serioasa pe aceasta tema. Nu pot estima economiile bugetare care s-ar putea face, insa cred ca ele vor fi cuprinse in aceasta analiza", a spus Ariton.
Caracatita agentiilor guvernamentale a explodat in timpul guvernarii PSD 2000-2004, cand fostul premier Adrian Nastase a avut ambitia sa si le subordoneze pe cele mai multe dintre ele, prin intermediul cancelariei sale. Cabinetul Tariceanu a alimentat masiv caracatita din subordinea cancelariei. Aceasta a devenit un Guvern cu 1.600 de oameni, amplasat in burta guvernului mare, caruia i s-a repartizat un buget de sapte ori mai mare decat cel al Senatului. Anul trecut, presedintele Traian Basescu s-a revoltat impotriva cheltuielilor excesive ale acestor agentii, afirmand ca unele dintre ele au devenit "mosia financiara a clientelei politice a guvernului" si "o expresie a nesimtirii factorului politic".
Sunt solutii sa se puna stop acestui dezmat al unor agentii guvernamentale din punctul de vedere al salarizarii, afirma la vremea respectiva presedintele. Intr-adevar, una dintre solutiile aplicate a fost reducerea salariilor de 5.000-10.000 euro ale sefilor unor agentii la nivelul lefurilor secretarilor de stat, adica in jur de 1.700 euro. O alta solutie a fost desfiintarea Cancelariei Guvernului, care functiona ca o umbrela protectoare pentru agentii.