22.2 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialCapitalismul original

Capitalismul original

Atrecut catva timp de la celebra afirmatie a dlui Ion Iliescu privitoare la "democratia originala" pe care urma s-o cladim noi, romanii, adica domnia sa, care era statul. S-a ras cat s-a ras de asta, dar expresia s-a uzat, si-a pierdut hazul. si iata ca, intr-un fel, visul dlui Iliescu din 1990 se implineste. Faptul ca marile democratii, marile tari capitaliste se vad silite sa recurga la ajutorul de stat pentru sistemul bancar este in modul cel mai vadit un pas inapoi pe care capitalismul il face in fata unora dintre caracteristicile statului interventionist, cel mai bine exprimat de socialism. Sigur, asa cum afirma un finantist ilustru, de data asta interventia nu are o motivatie ideologica, ci una practica, financiara. Esenta e insa aceeasi: ca sa nu se prabuseasca economia, finantele, statul intervine, injecteaza capital, dar acesta provine din banii publici, ai tuturor. Toti decisustin un sistem care, la randul lui, nu-i sustine chiar pe toti.

 

Desi, in ultima analiza, destinul tuturor cetatenilor depinde de situatia economica a statului in care au norocul sau nenorocul sa traiasca. In paranteza fie spus, oriunde s-ar duce in lumea civilizatiei de tip european, problemele sunt aceleasi.
Un ganditor britanic din secolul trecut, John Maynard Keynes, critica "anarhia economica" a capitalismului si teoretiza interventia statului pentru  a promova "dreptatea si stabilitatea sociala", criticat de adeptii liberalismului fara margini. Iata ca liberalismul acesta fara margini isi arata, brusc, limitele. Daca J.M. Keynes spera intr-un viitor in care capitalismul si-ar atenua "motivatia pecuniara", astazi traim intr-o lume in care aceasta e totul. Fapt remarcat si de un contemporan al lui Keynes, René Guénon. Acesta observa despre civilizatia moderna ca este singura dintre cele cunoscute "care s-a dezvoltat intr-un sens pur material", fara a se sprijini "pe nici un principiu de ordin superior".

 

Ceea ce, mai tarziu, Constantin Noica numea  "civilizatie a untului". Pana la urma, Guénon a si parasit civilizatia europeana, alegand lumea islamica… Fata cu ultimele evolutii, ne intrebam: sa fi ajuns  civilizatia untului la marginea pachetului?
Oprirea tot mai deasa a tranzactionarilor la burse, propunerea lui Silvio Berlusconi de a stopa activitatea burselor pana trece criza sunt tot atatea argumente pentru concluzia ca se poate si fara bursele de valori. Pai, tot fara burse functiona si societatea socialista, inca mult inainte de a fi  "multilateral dezvoltata". si in acel sistem, pe care Romania l-a simtit pe pielea fiecaruia dintre noi, statul era proprietarul bancilor, al celor doua sau trei care existau, Banca Nationala era, de fapt, una "de partid si de stat", ca si alte organisme si institutii aparent asemanatoare celor din lumea libera.

Fara burse, cu state pompand sute si mii de miliarde de dolari, euro, lire sterline sau, ma rog, ce moneda o fi, in banci, particulare pana aici, cu depozitele bancare garantate de stat, capitalismul devine, brusc, unul foarte-foarte original. Atat de original cat dl Iliescu nici nu visa vreodata ca ar putea deveni democratia sa. si, dupa "originalizarea" capitalismului, momentul "originalizarii" democratiei nu poate intarzia. Caci, oricum, cheltuirea banilor publici pentru sustinerea unui sistem privat scapa votului si acceptului popular. E de inteles ca, fara aceasta masura, s-ar ajunge intr-o situatie rea pentru toti, inclusiv pentru cei care nu au in banci ce sa li se garanteze.  Se pare ca socialismul e un mort care naste inca pui vii.  

Sa fie acesta un moment cand societatea de tip european s-ar putea intoarce (si) la principii "de ordin superior", cand "motivatia pecuniara" ar putea slabi putin in intensitate? Sa nu ne facem iluzii. Dimpotriva, pare un varf al motivatiei pecuniare. Urmeaza coborarea.

Cele mai citite

Apare „un nou Vatican”, la o distanță mică de România

Albania plănuiește să înființeze un mini-stat musulman în capitala Tirana, inspirat de modelul Vaticanului. Acesta va fi destinat membrilor ordinului șiit sufi Bektashi și...

Cântărețul Bjorn Ulvaeus s-a căsătorit. Artistul face parte din trupa ABBA

Bjorn Ulvaeus, membru al trupei ABBA, s-a căsătorit cu partenera sa, Christina Sas, într-o ceremonie specială oficiată de Sandi Toksvig, gazda emisiunii BBC "QI". Bjorn...

Calendar Ortodox 24 septembrie 2024. Ce se sărbătorește

Pe 24 septembrie 2024, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfânta Muceniță Tecla și pe Sfântul Siluan Athonitul. Calendar Ortodox 24 septembrie 2024 Sfânta Muceniță Tecla este...
Ultima oră
Pe aceeași temă