2 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialCanicula: paradisul daunatorilor, iadul oamenilor

Canicula: paradisul daunatorilor, iadul oamenilor

» Noua morti, sute de lesinuri, mii de apeluri la ambulanta, invazii de insecte si de rozatoare si poluare accentuata. Acesta este bilantul provizoriu al caniculei care bantuie Romania.

Incalzirea excesiva din ultima perioada provoaca inmultirea masiva a insectelor si rozatoarelor – situatie confirmata de specialisti.
Profesorul Ion Iordache, seful catedrei de zoologie din cadrul Facultatii de Biologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, ne-a spus ca "la inmultirea masiva a daunatorilor contribuie, in primul rand, seceta. Apa de ploaie le ineaca puii, astfel mentinandu-se in limite acceptabile numarul de rozatoare si insecte.

 

Acum insa oamenii au de suferit".
Pe de alta parte, explica profesorul Iordache, comportamentul sexual al animalelor este puternic influentat de factorii de mediu: "Din punct de vedere fiziologic, lumina actioneaza asupra hipofizei care controleaza activitatea glandelor de reproducere. In perioadele cu lumina multa si puternica, actiunea de reproducere este mai intensa decat in mod normal. De asemenea caldura le permite sa aiba mai multe serii de pui".
Fenomenul despre care ne-a vorbit profesorul Iordache poate fi observat cu usurinta de fiecare dintre noi. Gandacii au aparut in numar mare pe strada, in marile magazine, in spitale si in case. Mai mult, daca de obicei ii vedeam mai mult noaptea, acum trebuie sa ne obisnuim cu ei ziua-n amiaza mare. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a declarat nemultumit de gandacii din spitalele valcene si avertizeaza ca va trimite o comisie pentru a verifica situatia.

 

Gandacii nu sunt singurele neplaceri care ne tin "companie" pe vreme de canicula. Tantarii, soarecii si sobolanii provoaca neplaceri si pagube mai ales celor care locuiesc la periferia oraselor sau pe langa lacuri, secate in mare parte si in urma carora au ramas balti si mlastini. Pe de alta parte, rozatoarele nu se sfiesc sa misune in centrul Capitalei in timpul zilei. (Un cititor ne-a semnalat ca a vazut un sobolan, chiar pe o trecere de pietoni, in apropierea strazii Mantuleasa.)
Andrei Leca, directorul 3D Romania, firma care se ocupa cu dezinsectia si deratizarea Bucurestiului, ne-a declarat ca in aceasta perioada caniculara firma are mult de lucru: "S-au inmultit foarte mult soarecii, sobolanii si tantarii. Ca oamenii sa nu aiba de suferit, am multiplicat si intensificat tratamentele. In loc sa ne ducem o data la doua saptamani, acum mergem saptamanal sau chiar la cateva zile".
Pe de alta parte, daca sobolanii, soarecii si tantarii sunt starpiti cu bani de la municipalitate deoarece transmit boli grave ca meningoencefalita, ciuma sau pesta, de gandaci nu se preocupa nimeni. Leca recunoaste ca a vazut gandaci "chiar si in constructiile noi", insa ridica neputincios din umeri: "Poti sa folosesti tone de substante ca nu ai ce face".

Nu numai cei din orase au de suferit, ci si agricultorii. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, ne-a spus ca "autoritatile din Constanta si Jimbolia s-au plans de invazia de rozatoare. In Banat exista un soi de sobolan, harciogul, care este protejat de Legea fondului cinegetic si nu poate fi ucis, insa acum s-a inmultit foarte mult." Potrivit ministrului Agriculturii, rozatorul cu pricina produce pagube mari: "Nu numai ca mananca si strica foarte mult, dar mai cara provizii si pentru depozitele de iarna". Daca la Jimbolia oamenii privesc neputinciosi cum le sunt distruse recoltele, la Constanta soarecii sunt starpiti prin arderea miristilor. Pentru a-i ajuta cumva pe cei care au de suferit de pe urma rozatoarelor, Remes se gandeste sa modifice Legea despagubirilor.

Cele mai citite

Biden permite Ucrainei să folosească armele SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei

Nu este clar, dacă Trump va anula decizia lui Biden, în momentul în care se va instala în funcție Administrația președintelui Joe Biden a permis Ucrainei...

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 7% în primele nouă luni ale anului

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, urmat de Constanța, Ilfov, Cluj, Timiș și Iași Numărul firmelor dizolvate în România a ajuns la...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă