Membrii Consiliului National de Integritate (CNI) au respins, luni, cu majoritate de voturi, dosarele a 15 candidati la functia de presedinte si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), printre acestia aflandu-se si directorul Transparency International Romania, Victor Alistar.
Potrivit Rompres, membrii CNI au respins cu opt voturi pentru, doua impotriva si o abtinere dosarele celor 15 candidati, deoarece au avut vicii de forma sau de fond.
Dosarul lui Victor Alistar a avut o scapare minora, respectiv ca actul de identitate nu a fost depus in forma legalizata.
Astfel, din 28 de persoane care si-au depus initial candidatura au ramas sase candidati pentru postul de presedinte al ANI – Ion Chihaia, Ion Danescu, Lucian Drimba, Liliana Draguleana, Ilie Dragoi si Oana Sandu – si sapte candidati pentru postul de vicepresedinte – Ion Garlasteanu, Agripina Dumitrascu, Gabor Kozsokar, Vasile Braun, Mihai Tatut, Catalin Constantin Radu, Catalin Alexandru Macovei.
Cei respinsi pot ataca in justitie decizia CNI.
Concursul pentru ocuparea celor doua posturi consta intr-o proba scrisa si in sustinerea unui interviu. Proba scrisa va avea loc pe 30 septembrie, iar interviul va fi sustinut de candidati pe 9 octombrie.
Candidatii declarati admisi vor fi, in mod formal, numiti in functie de catre Senat, potrivit articolului 18 din Legea ANI nr. 144 din 21 mai 2007.
Consiliul National de Integritate, organismul care monitorizeaza si coordoneaza activitatea ANI, este forul care organizeaza concursul pentru ocuparea functiilor de presedinte si vicepresedinte ai acestei agentii. In acest sens, CNI are ca atributii aprobarea regulamentului de desfasurare a concursului, a tematicii de concurs si a componentei comisiilor, precum si corectarea lucrarilor si solutionarea contestatiilor.
CNI a fost construit pe principiul reprezentarii egale a tuturor categoriilor de persoane supuse verificarilor. Consiliul este compus din 13 membri titulari si noua membri supleanti, numiti pentru un mandat de trei ani, si se reuneste in sedinte publice, trimestrial sau de cate ori este necesar.
CNI are ca principale atributii: numirea si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintelui ANI; aprobarea regulamentului de desfasurare a concursului pentru selectarea presedintelui ANI; analizarea trimestriala a activitatii Agentiei, in baza informarilor presedintelui ANI; analizarea raportului anual de audit extern. De asemenea, CNI formuleaza recomandari referitoare la strategia si activitatea ANI privind controlul averilor si al conflictelor de interese.
ANI este o autoritate administrativa autonoma, organizata ca structura unica la nivel national. Agentia a fost infiintata prin Legea nr. 144 din 21 mai 2007, in vederea asigurarii exercitarii functiilor si demnitatilor publice in conditii de impartialitate, integritate, transparenta, prin organizarea in mod unitar si institutionalizat a activitatii de control al averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor respective si a verificarii conflictelor de interese, precum si de sesizare a incompatibilitatilor.
ANI va deveni efectiv operationala in toamna acestui an, dupa numirea presedintelui si vicepresedintelui agentiei. ROMPRES/(Eusebi Manolache)