-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCandidatii pentru scaunul patriarhal sunt Daniel, Bartolomeu si Episcopul de Covasna si...

Candidatii pentru scaunul patriarhal sunt Daniel, Bartolomeu si Episcopul de Covasna si Harghita

Dupa trei tururi de scrutin, cei trei candidati votati de Sfantul Sinod pentru scaunul Patriarhal sunt, in ordinea desemnarii: mitropolitul Daniel al Moldovei, Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului si Prea-Sfintitul Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei.

IPS Teofan Savu s-a retras din cursa pentru candidatura, iar IPS Laurentiu Streza a anuntat inca de la inceput ca doreste sa candideze.

Sedinta Sfantului Sinod a inceput la ora 10.00. Ea a fost condusa de Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, cel mai vechi in hirotonie, care, pentru ca a acceptat sa prezideze sedinta, nu se poate afla printre candidatii la scaunul patriarhal.

 

Iata CV-urile celor trei candidati la functia de Patriarh, realizate de Rompres:

 

IPS Ioan Salajan, candidatul-surpriza ramas in cursa finala pentru sefia BOR, s-a nascut in pe 16 noiembrie 1951 in localitatea Pietrani, judetul Bihor. In 1976 si-a luat licenta la Facultatea de Instalatii si Automatizari Bucuresti, iar in 1990 la Facultatea de Teologie din Sibiu. In perioada 1991-1994 a facut studii de teologie biblica la Ierusalim. In 1994 a ocupat functia de Superior al Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim si Iordan si reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului. Incepand cu luna iulie a anului 1994 a fost numit episcop al Covasnei si Harghitei. In perioada 1980-1994: a restaurat mai multe biserici si manastiri (Tismana, Polovraci, Bucovat, Lainici, Crasna), iar cat a fost staret la Manastirea Lainici, a zidit o noua biserica, in incinta manastirii, si un corp de chilii; in perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei parti a bisericii si a amenajat o biblioteca.
Intre anii 1994-2002, ca Episcop al Covasnei si Harghitei: a hirotonit si instalat preoti pentru toate parohiile vacante din episcopie; pana in anul 2000, a avut peste 120 santiere, reprezentand constructii de biserici si manastiri noi, restaurari de biserici si manastiri, constructii de case parohiale noi si reparatii la cele vechi; a infiintat si reactivat numeroase manastiri si schituri in Eparhia Covasnei si Harghitei (Fagetel, Moglanesti, Gura Izvorului-Secu, Izvoru Muresului, Miercurea Ciuc, Dumbravioara, Marcus, Valea Mare, Sita Buzaului) si a restaurat mai multe scoli din cele doua judete ale eparhiei.
A fondat publicatia religioasa a eparhiei – Grai Romanesc, a tiparit, in 1995, o prima micromonografie a Episcopiei, in sase limbi, mai multe lucrari cu caracter teologic si liturgic.
In perioada 1-5 septembrie 2001 a participat, la Barcelona, la o conferinta internationala la care au asistat numerosi sefi de state, ministri, ambasadori, cler, si a condus in calitate de presedinte lucrarile unei sectiuni a conferintei.
La 24-27 ianuarie 2002, P.S. Ioan a participat la 'Ziua de rugaciune pentru pacea in lume', eveniment organizat la Assisi, la care au participat reprezentantii bisericilor crestine si ai altor religii din intreaga lume. In acest cadru, in prezenta Papei Ioan Paul al II-lea, P.S. Ioan a prezentat in limba italiana, mesajul fostului Patriarh Teoctist.
Profesorul Ion Coja, Uniunea Vatra Romaneasca a anuntat la 17 august 2007 ca il vede drept un candidat ideal la functia de Patriarh pe PS Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei. 'Nu ne arogam nicio competenta in domeniul vietii bisericesti din Romania, cu atat mai putin in ale teologiei, ci doar tinem sa facem o mentiune speciala pentru unul dintre ierarhii cei mai vrednici cu care Dumnezeu a binecuvantat Biserica noastra: Prea Sfintitul Ioan, episcop al Harghitei si Covasnei. (…) Credem ca nu se pune problema ca vreunul dintre inaltii Bisericii Ortodoxe Romane sa fie incompatibil cu candidatura la functia de Patriarh, sa nu o merite. Printre ei insa Parintele Ioan are ceva in plus', sustin cei de la Uniunea Vatra Romaneasca, care amintesc si de Pacea de la Cozia intermediata cu ajutorul PS Ioan. (Liviu Tatu)
***
IPS Bartolomeu Anania, pe numele sau de mirean Valeriu Anania, s-a nascut in anul 1921 in comuna Glavile, judetul Valcea. Scriitor, poet si dramaturg al literaturii romanesti contemporane, Bartolomeu Anania este detinatorul mai multor titluri de Doctor Honoris Causa.
In 1942, Anania s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti, sub numele de Bartolomeu. Doi ani mai tarziu, s-a inscris la Facultatea de Medicina, de unde a fost exmatriculat de guvernul Petru Groza pentru ca a organizat si condus o greva studenteasca cu caracter anticomunist. In acelasi timp, a urmat si cursurile Conservatorului de Muzica din Cluj.
Ulterior, si-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucuresti si la Academia Andreiana din Sibiu. Intre anii 1949-1950, a fost numit inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc.
In 1958 este arestat sub acuzatia de activitate legionara si condamnat de catre Tribunalul Militar Ploiesti la 20 de ani de munca silnica. Dupa ce iese din inchisoare, in 1966, Biserica Ortodoxa Romana l-a trimis in America, unde a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de aici.
La intoarcerea in tara, intre anii 1976-1982, este numit director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane. S-a retras o perioada la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului si a obtinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania.
In 1993 este ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar in 2006 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat pe Bartolomeu Anania, la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.
Pentru activitatea sa ecleziastica a fost distins cu: Crucea Patriarhala – Bucuresti, Ordinul Sfantului Mormant al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel al Patriarhiei Antiohiei. (Horia Plugaru)
***
IPS Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a nascut la data de 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea.
Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic, intre 1962-1966, judetul Timis. In anul 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, Liceul 'Coriolan Brediceanu', intre anii 1967-1970.
Dupa absolvirea examenului de bacalaureat urmeaza cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, in perioada 1970-1974, unde obtine Diploma de licenta in teologie (Noul Testament).
In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae; isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).
In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: 'Réflexion et vie chrétiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité'. Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi profesori francezi, Gerard Ziegwald si André Benoit si a primit calificativul maxim . Devine astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.
O forma largita a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea mentorului sau, Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae si a fost sustinuta la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti sub urmatorul titlu: 'Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala'.
In urma examenului oral si a sustinerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim.
Din anul 1980, Dr. Daniel Ciubotea a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elvetia, unde intre anii 1986-1988 a fost si director adjunct. In acest timp a detinut si functia de profesor asociat la Geneva si Fribourg, in Elvetia.
A participat in calitate de profesor doctor in teologie la numeroase intruniri cu caracter ecumenist peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, langa Paris, in 1977; Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franta, anii 1978 si 1979; Conferinta studentilor crestini de la Wellesley – S.U.A., in 1979 si, in acelasi an, la Conferinta ecumenica de la Cambridge Boston, S.U.A., ambele cu tema 'Credinta, stiinta, viitorul', Reuniunea ecumenica asupra spiritualitatii crestine de azi de la manastirea Valamo -Finlanda, 1981; Reuniunea ecumenica 'Isus Hristos – Viata lumii' de la Niederaltaich – Germania, in 1982; Reuniunea ecumenica asupra rugaciunii pentru unitatea crestinilor de la Venetia, 1982; a VI-a Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver, in anul 1983 etc.
Din anul 1992 este Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din cadrul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi.
Detine numeroase functii pe plan bisericesc si ecumenic, printre care cea de reprezentant al Comisiei Sinodale Nationale pentru Educatia Religioasa (Bucuresti); presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sf. Sinod al BOR (fosta comisie pentru invatamant); Membru fondator si membru de onoare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (Bucuresti); Membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva, 1991-1998); Membru al Prezidiului si Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene (din 1990); Vicepresedinte al celei de-a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene (Graz, 1997).
La 6 august 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Ilie Cleopa. Cu aceasta ocazie, a fost hirotonit preot-ieromonah. Ulterior in octombrie 1988 este hirotesit protosinghel. In perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. In paralel, detine functia de Conferentiar la 'Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti. A facut parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, infiintat in ianuarie 1990, al carui prima realizare a fost readucerea religiei in scoli, cu concursul ministerului Invatamantului.
In martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul 'Lugojanul'. Dupa trei luni, in iunie 1990, a fost ales Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, iar la 1 iulie 1990 este inscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Printre realizarile sale ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, a fondat numeroase institutii dintre care amintim: Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae' din Iasi, Seminarele Teologice Ortodoxe de la Manastirea Agapia, Botosani, Dorohoi, Iasi si Piatra Neamt, Academia Laica 'Sf. Ioan de la Neamt', Manastirea Neamt, Centrul Cultural-Pastoral 'Sf. Daniil Sihastru'-Durau, Institutul Ecumenic 'Sf. Nicolae'-Iasi, Centrul de Conservare si Restaurare a Patrimoniului Religios 'Resurrectio', Centrul de educatie si informare medicala Providenta II – 2002 si altele.
De asemenea, pe plan social-caritativ, Mitropolitul Daniel a infiintat o serie de institutii sociale, printre care: Asociatia crestina Pelerinul (Iasi, 1996); Cabinetul stomatologic St. Pantelimon (Iasi, 1993); Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ortodocsi din Romania (Iasi, 1993); Departamentul socio-caritativ Diaconia (Iasi, 1994); Cantine pentru saraci la Iasi, Pascani, Dorohoi, Harlau (1993-1995); Dispensar policlinic 'Sf. Ap. Petru si Pavel' (1998); Centrul de diagnostic si tratament Providenta (2000); Fundatia Solidaritate si Speranta (2002); Centrul de educatie si informare medicala Providenta II (2002); Institutul social-caritativ Diaconia (2003).
IPS Mitropolit Daniel este si fondator de publicatii religioase. Amintim aici 'Vestitorul Ortodoxiei', periodic de informatie bisericeasca, teologie si spiritualitate al Patriarhiei Romane, 'Candela Moldovei' -buletinul oficial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si 'Teologie si Viata, Revista de gandire si spiritualitate (fosta revista 'Mitropolia Moldovei si Sucevei'). IPS Daniel a organizat, de asemenea, numeroase simpozioane, colocvii, congrese nationale si internationale, si organizeaza permanent programe culturale, educative si filantropice. La initiativa IPS Daniel, a fost infiintat postul de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998), care a devenit repede cel mai bun radio ortodox din tara.
IPS Daniel are si meritul aducerii moastelor sau relicvele unor sfinti la Iasi, ca de exemplu moastele Sf. Gheorghe de la Livadia-Grecia (2000), Braul Maicii Domnului de la Volos-Grecia (2001), moastele Sf. Ioan Casian de la Marsilia-Franta (2002), moastele Sf. Dimitrie, Izvoratorul de Mir de la Tesalonic-Grecia (2003), fragment din lemnul Sfintei Cruci ce se pastreaza la Manastirea Panaghia Soumela, Veria-Grecia (2004) sau fragment din moastele Sfantului Apostol Pavel de la manastirea Panaghia Soumela, Veria-Grecia (2005).
Dupa ce la 30 iulie 2007, Patriarhul Teoctist a decedat, Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane a stabilit a doua zi ca Mitropolitul Daniel al Moldovei sa asigure locotenenta pana la alegerea noului Patriarh.

Cei trei candidati au fost invitati sa-si depuna CV-urile pana la ora 17.00, cand va incepe sedinta BOR in cadrul careia va fi ales cel de-al saselea Patriarh, dupa 41 de zile de la trecerea la cele vesnice a Preafericitului Parinte Teoctist.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă